Prečo si ma tu nechal?

Prečo si ma tu nechal? https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401166/bmid_preco-si-ma-tu-nechal-XMz-401166.jpg 5 226 94

Jenna Grayová prežila to, čo nikto prežiť nechce. V jedno daždivé popoludnie sa synček vytrhne mame z ruky a uteká na cestu. Zrazí ho auto... Tragédia Jennu zničí. Aby vôbec prežila, presťahuje sa do vzdialeného kúta vetrom bičovaného Walesu a v prostej chalupe sa pokúša zabudnúť. Chce utiecť spomienke na smrť chlapčeka, zúfalo sa potrebuje spamätať a nechať za sebou celú minulosť. Zároveň sledujeme dvoch policajných vyšetrovateľov z Bristolu, ktorým smrť malého chlapca nedá pokoj. Sledujú stopy, jednu beznádejnejšiu ako druhú, a zisťujú, že ich to k sebe ťahá rovnako neodolateľne, ako ich fascinuje nepreniknuteľný prípad, plný nečakaných zvratov.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Lindeni
Originální název:

I Let You Go , 2014


více info...

Přidat komentář

Marcik7
12.10.2023 5 z 5

Musím se přiznat, že se mi do čtení bůhvíproč moc nechtělo, snad to způsobila obálka. Nakonec jsem četla až do rána...Známý vzorec týrané ženy byl zpracován velmi přesvědčivě, popisy prostředí stejně tak - úplně jsem ji na těch plážích a útesech viděla. Bonusem byly příběhy detektivů, hlavně Rayovy rodinné problémy, i když ty jsou dost časté i v jiných detektivkách. A ten jemně nakousnutý poslední odstavec...

PetraN17
30.04.2023 5 z 5

Zjistila jsem, že mi schází poslední nepřečtená kniha od autorky a rozhodně nelituji :))
Můžu jen doporučit


alca-212
07.04.2023 3 z 5

Já prostě nejsem thrillerová... Vždycky si říkám, že přiště už ne, ale nevydržím.
Nicméně jsem dočetla.

WaN635
17.01.2023 4 z 5

Velmi pomalý rozjezd, byla jsem kousek od toho knihu odložit.... Ovšem zhruba v půlce došlo ke zlomu a šokujícímu odhalení a já jsem najednou měla pocit, že knihu nemůžu položit ani na chvilku.
Příběh Jenny mě chytil za srdce, byl plný bolesti.

Lexie321
29.11.2022 5 z 5

Fantastická kniha. Príbeh bol zaujímavý a napínavý a zvraty naozaj nečakané. Vrelo odporúčam fanúšikom triler/krimi žánru.

Komaeda
10.11.2022 4 z 5

Ten zvrat v půlce knihy je...wow

Prateri
12.10.2022 5 z 5

Má je vina - kniha plná bolesti fyzické i duševní. Čtete s napětím a zármutkem o osudech postižených. A ten konec? Kdo je viník? Skvělé.
Díky, přátelé, za vaše hvězdná hodnocení, která mě dovedla ke knihám Clare Mackintosh.

jromovic
24.07.2022 5 z 5

Vyplatí se přejít pomalejší začátek. V půlce knihy zjistíte, že vlastně vše co do teď víte je docela jinak. Doporučuji

Jessybelle
27.06.2022 5 z 5

Tak tohle můžu, povedená kniha, od pomalejšho rozjezdu ke strhujícímu konci...
Příběh je tak reálný až mrazí...
Doporučuji si ji přečíst.

Amitiel76
23.06.2022 4 z 5

Nó, tak to byla hodně silná káva....
První částí knihy jsem se tedy prokousávala se sebezapřením. Monotónní, utahané, bez náboje. Měla jsem pocit, že se vše motá v jednom kruhu. Vyšetřování, soudní byrokracie, soukromí kriminalistů...zlomená matka, co se snaží vyrovnat se ztrátou dítěte.
A pak najednou čtete poslední stránky první části, a brada vám náhle padá až na prsa. Có ???? Šokovaně s vykulenýma očima, listujete stránkami zpět a snažíte se vyhledat ten moment, kdy jste vlastně celou situaci naprosto špatně pochopili.... A od toho okamžiku, už se příběh řítí jak lavina, a nenechá vás vydechnout. Protože druhá část je naprosto šokující. Víc psát nebudu, protože tím bych odkryla něco, co anotace neposkytuje. A nechci spoilerovat.
Jedná se o příběh s dost silným a emotivním tématem. Příběh o bolesti, ztrátě, sebeobviňování a pocitu nezasloužené viny. O nic netušících hrůzách za zavřenými dveřmi. Určitě se vyplatí prokousat tou nudou na začátku, protože druhá polovina vám to stonásobně vynahradí.

ZuK1
25.05.2022 4 z 5

Tragický a velmi smutný úvod knížky, trošku rozvláčnejší pokračování, týkající se vyšetřování nehody, osob vyšetřovatelů i následného života Jenny a potom (podle komentářů čtenářů už očekávaný) zvrat, kdy knížka začne být velmi napínavá a čtenář tuší, že věci budou asi úplně jinak. Téma, které poslední části knížky dominuje však osobně moc nevyhledávám, docela mě děsí a vzbuzuje příliš negativních emocí, které mi pak brání četbu si „užít“ a hodnotit knížku vyšším počtem *. Ideálně bych proto dala asi i 3,5*.

Micha-Él
16.05.2022 5 z 5

Kdybychom úplně vynechali první část, jednalo by se sice o velmi napínavý thriller, ale jinak víceméně tuctový, protože téma není v současné literatuře (naštěstí!) ničím neobvyklým. Tím chci říct, že i když byla podle mého mínění první část zbytečně dlouhá, na druhé straně měla své opodstatnění. Mohla jsem nahlédnout na mravenčí práci detektivů a především se blíže seznámit s Jennou, jejími pocity a strachy. Clare Mackintosh od teď řadím k oblíbeným autorům thrillerů, protože mi nabídla nejen napínavý příběh, od něhož se nešlo odtrhnout, ale také příběh velmi psychologicky promyšlený s propracovanými postavami. Velká spokojenost!

haki34
20.04.2022 5 z 5

normálně jsem váhala, jestli 4 nebo 5*..líbila se mi docela hodně. I když jistou šablónovitost jí nelze upřít. I když jsem celu dobu tak nějak tušila, že modrá není modrá, respektive, že ty věci budou trochu jinak, než se zdají. A intuice nezklamala. Malé výhrady snad jen k osobě Jennina "manžela" - některé prvky jeho chovní mi tak úplně neseděly - že by ji jen tak nechal jít, nechával hodně času samotnou, nabízel příležitosti.. (a když už jsme u toho, i samotná vražda byla docela dobrá "náhoda" - zrovna tehdy, zrovna tam...) A celou dobu jsem doufala, že Jenna už promluví. Zavzpomíná. Pustí páru. Ne...situace musela vygradovat, vyždímat nás do poslední kapky. Líbilo se mi ale hlavně závažné téma, ukryté za važdou, je dobré o tom mluvit. Připomínat lidem, ať mají oči otevřené.
Doporučuji.

IvetaTerezieM
14.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Kniha se četla dobře. Tak nějak jsem tušila, že to nebude tak jak se zdálo a nějaký háček v tom bude, ale na poslední stránce 1. části jsem byla překvapená. Moc se mi libilo prostředí. Sama na odlehlém místě u vody bez lidí. Knihu doporučuji. Žádná krev, ale příběh k přemýšlení.

Skřítek77
01.04.2022 4 z 5

Kniha má dvě části, které se od sebe dost liší. Úplně na začátku dojde k tragické dopravní nehodě, při níž zemře malý chlapec, a policie se snaží dopadnout řidiče, který od nehody ujel. Zde je velmi hezky a realisticky popsaná často úmorná policejní práce, která dlouho nepřináší výsledky. Pak dojde ke zlomu a kniha se více zaměřuje na vztahy, ale současně v ní roste napětí. Celkově kladně hodnotím především vykreslení postav, přiblížení policejní práce a ještě jednoho tématu, které ale bez vyzrazení děje nemohu prozradit (kdo četl, bude vědět).

hlenicka
09.03.2022 5 z 5

Výborná! Teda začátek sem nějak listovala, už už sem myslela, že to vzdam, připomínalo mi to jen takový romanticko-drama příběh. Ale pak najednou ulom, zničehonic a už sem hltala každou stranu! Chvíli jsem byla zblbla, kdo je kdo, ale víc neřeknu, to už bych prozradila pointu. A do poslední chvíle sem si trhala vlasy :)

parvitas
11.11.2021 4 z 5

Kniha začína zdrcujúco a náhle - smrťou malého chlapca, ktorý sa tesne pred ich domom pustil maminej ruky a zrazilo ho auto. Vinník z miesta nehody ušiel a niet po ňom ani stopy.
Prvá časť knihy je o nehode a o jej vyšetrovaní, a práve tu vidno aj autorkine pôvodné zamestnanie na polícii. Podrobne sa venuje jednotlivým krokom vyšetrovateľov, ukazuje čas, ktorý potrebujú, aby prešli obrovské množstvá záznamov, a len aby zistili, že ich nedoviedli nikam. Nadčasy, byrokracia, odcudzenie sa od vlastnej rodiny, a tá bezmocnosť, keď sa snažia vyriešiť prípad, ktorý sa im vryl pod kožu. Osobný život úplne normálneho detektíva je zaujímavý tým, že nejde o alkoholika, ani netrpí inou závislosťou (no dobre, nedokáže dopiť kávu a neumýva si pod sebe hrnčeky). Samozrejme, že kolegyňou trávi viac času ako s vlastnou rodinou, je tu vidieť, ako si toto všetko uvedomuje; aj narastajúcu príťažlivosť, aj to, ako sa správa k rodine, k manželke a deťom a nakoniec sa musí rozhodnúť.
Beznádejný prípad malého Jacoba je odložený, dokonca aj zlomená matka zmizla bez stopy a vlastne sa nič nevyriešilo. Po roku sa však vďaka výročnej reportáži objaví nový svedok nehody a prípad sa posunie ďalej.
Druhá časť knihy je o Jenny, ktorá musela utieť až na kraj civilizácie a je tak samotárska a plná bolesti, že nikto nepochybuje, že si prešla hroznými vecami. Hoci mi jej bolo veľmi ľúto, akosi som nedokázala pochopiť jej dôvody, nedôveru a strach zo zblíženia. Táto časť knihy ma bavila najviac, napríklad ma veľmi fascinovalo jej zamestanie. Kreatívny nápad, ktorý je tak jednoduchý a zároveň milý, fotografie nápisov v piesku, niekedy personalizované. Asi je fajn bývať na pobreží.
Páčilo sa mi, že sa konečne osmelila a začala znovu normálne žiť, no práve vtedy jej zaklopali na dvere vyšetrovatelia.
Policajný inštinkt je však vec, ktorú netreba podceňovať. Aj keď je vinník za mrežami a oni by mohli pokojne spávať, niečo im na celej veci nesedí... A za to ich zbožňujem, že to nenechali len tak, lebo Jacob a Jenny si to zaslúžia.
O knihe som si dopredu nič nečítala, ale bola by som vďačná za informáciu, že to nie je akčná detektívka s naháňačkami a podobne, je to skôr klasika, kde len maličkosť a detail ukáže cestu k vyriešeniu zločinu. Aj keď ide o psychotriler, kde hovorí zo svojho uhla pohľadu aj záporná postava, mám z neho lepší dojem ako napr. z Fitzekových kníh. Psychológia všetkých postáv je poňatá výborne a ja som sa nechala strhnúť čítaním o vine a treste. Teším sa na ďalšie knihy, ktoré autorka napíše.

Dela111
16.10.2021 5 z 5

Má je vina je bravurně napsaný psychologický thriller se šokující zápletkou. Jako většina čtenářů i já jsem u první části přemýšlela, proč je kniha tak vysoce hodnocena a čím že by to mělo připomínat thriller... První polovina je sice zdlouhavá, ale vyplatí se vydržet. Od chvíle, kdy dojde k očekávanému zvratu, je to parádní napínavá jízda, která čtenáře svým dějem a dalšími zvraty bohatě odmění za předchozí trpělivost.
Tento děsivě reálný příběh má mimo námětu viny ještě další neméně silné a smutné téma, jehož prozrazení by už ovšem byl spoiler. Kniha je zkrátka jedno velké překvapení.

Autorka v příběhu výborně pracuje s emocemi, jsou tu znát její zkušenosti, dobře ví, o čem píše. Tento příběh lidského neštěstí, bolesti a viny, který má zpočátku do thrilleru daleko, je výborně napsaný.
90%

Evule *
13.09.2021 5 z 5

Sice spíše pro ženy, ale přesto čtivé a napínavé. Na konci první části jsem byla překvapená, že je vše vlastně úplně jinak.. Těším se na další příběhy od této autorky.

Kami33
05.09.2021 4 z 5

Tady dávám velké plus Databázi. Nebýt jí, nevím jestli bych knihu neodložila. Čekala jsem na "zvrat" a dočkala se.