Přecitlivělost není slabost

Přecitlivělost není slabost https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/302864/bmid_precitlivelost-neni-slabost-0bo-302864.jpg 4 75 19

Jste unavení z toho, že vám lidé pořád říkají, abyste nebrali život tak vážně? Pokud patříte mezi vysoce citlivé osoby, je vlastně v pořádku, že ho berete vážně. Kniha Přecitlivělost není slabost, kterou napsala dánská psychoterapeutka Ilse Sand, jež do této skupiny osob řadí i samu sebe, poskytuje řadu konkrétních tipů, co dělat, aby se o sebe přecitlivělí lidé dokázali lépe postarat. Autorka ujišťuje, že je v pořádku žít svůj život pomalu a hluboce – že člověk nemusí excelovat a dělat na druhé dojem siláka. Popisuje, jak přecitlivělost vnímat jako výhodu, jak čelit hněvu či vlastnímu studu, jak se vyrovnat s depresí a úzkostí. Připojuje také údaje o výzkumech přecitlivělosti, seznam aktivit, které by mohly vysoce citlivým lidem přinášet radost a zvyšovat jejich životní pohodu, nebo dotazník, s jehož pomocí může každý vlastní přecitlivělost otestovat. Jedná se o jednu z prvních českých knih na téma, jemuž se v posledních letech ve světě dostává hodně pozornosti.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Osobní rozvoj a styl , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Portál
Originální název:

Elsk dig selv , 2014


více info...

Přidat komentář

Péťa Z.
18.12.2022 5 z 5

Tahle knížečka mě oslovila hned ze začátku. Kromě přínosných rad mi dodala i sebedůvěru, protože jsem si díky ní něco uvědomila... Vždycky jsem si myslela, že přecitlivělí jedinci to v životě mají těžší. Ale i přesto zřejmě převažuje celá škála emocí, kterými oplývají a mají ten život bohatší v pozitivním slova smyslu.
Knížka je čtivá, dá se přečíst za chvilku. Já jsem si ji dávkovala postupně, když jsem to zrovna potřebovala. :⁠-⁠)

Ajli
11.03.2022 5 z 5

Moc pěkná knížka s velkou porcí naděje a rad, jak si i sám pomoct. Cením si i velké objektivity co se týče různých zkoumání a testů. Doporučuji :)


rusalka123
23.02.2022 3 z 5

Tak nevím. U mě není pochyb, že se řadím mezi lidi se zvýšenou citlivostí, koneckonců, potvrdil to i test samotné autorky. Přesto jsem se v jejím popisu poznala jen tak asi ze 30 %. Něco sedí, ale něco prostě vůbec, trochu se mi zdá, že autorka hodně generalizuje a popisuje jen jeden typ lidí z mnoha, které mezi citlivými najdete. Například není pravda, že všichni citliví si hněv schovávají v sobě a nejdou do konfliktu. Může to být přesně naopak - právě proto, že emoci hněvu prožíváte tolik silně (tak jako všechny emoce), se snadno dostane na povrch. V součtu - pár přínosných myšlenek pro sebe jsem si vzala, ale čekala jsem o trochu víc. Věřím, že spousta lidí se v tom pozná na 100 %, neznamená to však, že kdo se v tom pozná méně, je nutně méně citlivý.

knihyKeMne
27.06.2020 3 z 5

Tak nevím, buď jsem špatně pochopila pojem být vysoce citlivý, nebo nezapadám ani sem. Při čtení mi připadalo, že autorka míchá dvě věci - na jedné straně vysokou vnímavost a unavitelnost a na druhé určitý typ povahy - člověka úzkostného, pomalého, se snahou se zavděčit všem a s nízkým sebevědomím. Možná v Dánsku tuto zkušenost s lidmi má, na mě to však působilo rušivě, protože jsem se dokázala ztotožnit pouze s tou první oblastí problému.

Varvara
15.06.2020 4 z 5

Ze začátku mě dost rozčilovalo přeskakování mezi formami - chvilku "já", pak zase "my" (klidně v jednom odstavci...), hnedle "oni", časem dokonce "vy" a tím to nekončí. Dánštinu neznám, nemůže to být překladem..? Pak jsem si nějak zvykla a četlo se mi líp. Oceňuju stručné podání, přitom i s praktickými, více či méně využitelnými radami. A, ano, mnohdy mi autorka mluvila z duše, tak hodnotím čtyřmi hvězdami. Není to pro mě nový fenomén, ale i tak pro mě knížka byla užitečná.

hu_87
29.04.2019 3 z 5

Objektivně kniha vše podstatné splňuje. Obsahuje hlavně různé rady. Mně osobně tyhle a další podobné příručky, jak se lépe pochopit, nějak nesedí. Pokud v tom někdo vidí cestu, jak si lépe porozumět, ať si zkusí knihu pořídit. Mnohým lidem může očividně pomoci.

tichoslapek_
14.02.2019 5 z 5

I já se domnívám, že patřím mezi vysoce citlivé jedince, a proto jsem si knihu pořídila domů. Přečetla jsem jí během dvou hodin, a nestačila jsem se divit, kolikrát jsem se během četby v knize našla. Takže pro mě byla kniha přínosem a snad jsem se i v něčem poučila.

Ma_Szcz
03.02.2019 5 z 5

V knize jsem našla pochopení pro mé chování a myšlenky zároveň mě utvrdila v tom nesnažit se být jako ostatní. Moje hloubavé pronikaní do témat a situací mi bylo mnohokrát -nemůžu říct vyčítáno,ale neustále podotýkáno a že bych neměla nas vším tak přemýšlet. No a já stejně budu a není to nic divnýho:)
Kniha se mi četla dobře a rychle,je srozumitelně napsaná.Doporučuji všem co ještě tápou.

Johnyfan
12.12.2018 5 z 5

Dlouho jsem hledal , až jsem narazil na tuto knihu , která mi pomohla o mé povaze se více dozvědět a hlavně pochopit

Dáduše
23.10.2018 5 z 5

Bylo a stále je pro mě těžké se s některými věcmi vyrovnat a žít s nimi. Teď už vím, že nejsem blázen a tahle kniha mi pomohla leccos pochopit.

endyelis
07.07.2018 5 z 5

Bylo pro mě doposud těžký pochopit, proč jsem jiná a čím to je... Tato knížka mi nesmírně pomohla.

Klamm
12.03.2018 5 z 5

Balzám pro citlivé povahy!

Už si nemusím připadat jako divnej, zpomalenej a lìnej outsider stojící při zdi.
(Tedy vlastně můžu, ale teď mám na to alespoň cejch :-))

anthea
03.07.2017 5 z 5

Kniha mi dodala víc sebedůvěry, už si nepřipadám, že vše moc prožívám, moc řeším a že jsem tudíž divná. Jedinou chybu kniha má, je moc krátká ;-)

LordSnape
09.05.2017 5 z 5

Tak nějak jsem to tušil, ale dlouho jsem si to nechtěl připustit. Jsem zkrátka cíťa. Tohoto druhu je to teprve má první kniha, ale test, přiložený na konci mi napověděl, že jsem v tom až po uši. Připomínám, že rozhodně nejsem čistý introvert, mám spíše takové výkyvy, ale onen pocit, že si vše tak děsně beru, mě v posledních letech dosti sužoval. Některé věci uvedené v knize sice zní pro většinu jednoduše, ale pokud se ocitnete v kůži těch, o kterých se zde píše, už to není takové.

HDosoudilová
10.04.2017 5 z 5

Tato kniha je ideální pro velmi citlivé lidi, kteří se za svou citlivost stydí. Díky této knize jsem více pochopila své pocity a únavu a dozvěděla se spoustu užitečných rad a informací. také bych ji doporučil všem, kdo mají někoho velmi citlivého ve své blízkosti a nechápou ho.

lidunka1
20.03.2017 5 z 5

Knížka mě oslovila, protože jsem se dozvěděla, že mezi velmi citlivými lidmi je cca 35% extrovertů. A víc ted rozumím své únavě a potřebě být občas bez lidí. Jsem ráda, že byla napsaná.

Kakarinka
08.03.2017 5 z 5

Pri cteni knihy jsem pocitila radost a nadeji. Ze jsem vysoce citliva a ze to neni nejaka vada osobnosti. Vlastne je to i stesti, ponevadz si dokazeme vychutnat i ty nejnepatrnejsi malickosti.

ismael
22.02.2017 5 z 5

Líbí se mi, že autorka je stručná a jde k věci. Asi nejzajímavější podle mě bylo její dělení rozhovorů - že na té nejjednodušší, nejvíce konverzační úrovni se lidé baví o svých percepčních zážitcích - je mi zima, tahle barva je hezká... tahle fáze mi nikdy moc nešla, připadala mi banální, teď už ji umím pojmenovat...

Pistácie
02.12.2016 5 z 5

Naprosto skvělá kniha, která mi otevřela oči v mnohých oblastech a chování sebe sama. Konečně vím, když se cítím, nebo prožívám něco konkrétního, že se za to nemusím stydět, že to není jen o tom, že jsem zvláštní, ale existuje pro to logické vysvětlení. Jakoby to celé bylo napsáno o mě. Vidím se ve všem. Je to super si přečíst něco, co mi dává naprostý smysl od začátku do konce.