Písařská škola v Kalahari

Písařská škola v Kalahari https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48416/mid_pisarska-skola-v-kalahari-tgo-48416.jpg 4 31 12

Precious Ramotsweová série

< 4. díl

Majitelka První dámské detektivní kanceláře ve státě Botswana, paní Ramotswe, na návrh své asistentky Makutsi, rozšíří pole svého působení o školu psaní na stroji výhradně pro muže. V pracovním i osobním životě se paní Ramotswe potýká se spoustou dalších věcí: setká s konkurencí, když se přímo v jejím bydlišti, objeví druhá detektivní kancelář s názvem Zaručená spokojenost, musí zastat roli matky dvou dětí adoptovaných z místního sirotčince a samozřejmě na ni čekají i detektivní případy.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Kalahari Typing School for Men , 2002


více info...

Přidat komentář

Lucienka220
13.05.2023 3 z 5

Vzala jsem si knížku do nemocnice, a byla tou pravou: laskavé čtení se špetkou vtipu, ale člověk si při četbě nepotrhá smíchy stehy.
Zajímavé je, předchozí knížky (a v sérii jich vyšlo víc než tyto čtyři v češtině), jsem četla v angličtině. A protože v angličtině čtu pomalu, tak se to nějak víc hodí k vyprávění z Boswany, nejšťastnější africké země.
Tentokrát paní Makutsi má podnikatelský záměr, zakládá písařskou školu pro muže.
A paní Ramotswe musí řešit problém s nenadálou konkurencí, problémy s osvojenými dětmi i zapeklitý starý případ plný výčitek svědomí.
Kdo si chce ulevit v dnešní uspěchané době od shonu a napětí, rozhodně neprohloupí.
Ale oproti předchozím dílům mi to přišlo takové neslané nemastné.

Aghatte
14.10.2022 5 z 5

Laskavé a moudré čtení, je mi líto, že je konec, snesla bych každý večer jednu takovou knížečku.
Poklidné tempo a spousta drobných milých okamžiků.
Miluji paní Precious Ramotswe.


Ladis777
28.08.2022 5 z 5

Zase bych psal totéž. Příjemné čtení o oblasti, kde jsem nebyl. I když si pořád říkám, že musím brát v úvahu autorskou fikci, mám pocit, že se s Afrikou nějak tak seznamuju blíž.

Booky84
07.03.2022 4 z 5

Opět příjemné a pohodové čtení o životě v Botswaně a dalších osudech hlavních hrdinů.

Jadla
24.01.2022 4 z 5

Necetla jsem předchozí knížky, jen tuhle, a ničemu to nevadilo. Podle slov na obálce i podle označení naší knihovnou jsem se domnívala, ze půjde o detektivku, což byl omyl, ale také nevadí. Spíše taková společenská próza, příběh příjemně plyne, žádné velké zvraty, nemilá překvapení, žádný srdcerváč. Poklidné čtení, kterým si nenarušíte spaní.

soukroma
22.09.2019 3 z 5

Poslední přečtená v sérii, shodou okolností těsně po první, takže jakýsi vývoj mohu vysledovat, a podle hodnocení dříve přečtených druhého a třetího dílu musím konstatovat, že zájem a čtivost pro mne postupně upadaly.
Tento díl už vůbec není detektivní: první třetina se zabývá spolupracovnicí paní R. a realizací jejího podnikatelského plánu. Jakéstakés detektivní pátrání se pak omezilo pouze na dohledání dvou osob a odhalení záletného manžela, Velice málo akce, napínavosti, zajímavosti.
Zato autor ještě přitvrdil na moralizování, které se pro mne stalo až nesnesitelné. Jakýsi specifický rasismus: vše, co dělají domácí od nepaměti, je skvělé, zachovávají si neposkvrněnou morálku, zato co přináší civilizace (ti zatrolení bývalí kolonisté Britové, ti děsní supermoderní Američané, ale i ti zločinní Zuluové, Jihoafričani a spol.,...) je děsné, vždyť ničemu nerozumějí a nestojí za nic. Slaboučkých 50%.

eiramka
13.01.2019 4 z 5

Uvědomila jsem si, jak moc jsem ovlivněna stereotypy o Africe. Hlavně z toho důvodu mne tedy tato kniha velmi bavila - číst o životě v Botswaně se vám tak často nepoštěstí. Je to klidné a milé čtení , když si chcete odpočinout a zapomenout na chvíli na lednové šedivé dny za oknem.

Monika145
06.09.2018 3 z 5

Pěkná kniha o životě v Botswaně a o tom,že než žena to má v Botswaně těžší jen svobodná žena bez muže :)

Janeee
06.05.2017 4 z 5

Tak i poslední kniha z této série se mi líbila. Je to takové milé, oddechové čtení. Nehledejte tam žádné napětí. Na to to mířeno není. Prostě , když potřebujete trochu relaxu.. ;-)

Evik30
01.04.2016 3 z 5

I tento díl rozhodně stojí za přečtení. Je plný napětí, protkaný osobními situacemi dvou hlavních (i když jedné hlavnější) hrdinek. Další příjemná odeechovka po těch severských, amerických a některých i českých krimi ve kterých se jen stříli, vraždí, jsou plné násilí a strachu.

Alma-Nacida
10.09.2012 5 z 5

Pěkná africká oddechovka, kdo trochu zná Afriku, užije si :-)

rose
09.09.2012 4 z 5

Kdo čeká nějaký akční děj, tahle knížka není pro něho. Ale kdo potřebuje přenést do úplně jiného světa, kde platí jiné hodnoty než u nás a kde je klid a pohoda a horké africké slunce, určitě nebude zklamán. Celá série těchto knížek má stejnou atmosféru, léčivou a uklidňující naše stresované duše.