Přece tady nebudeme sedět nasucho

Přece tady nebudeme sedět nasucho https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234102/prece-tady-nebudeme-sedet-nasucho-234102.jpg 4 18 1

Jak Ladislav Horáček založil první soukromé nakladatelství, co tomu předcházelo a co bylo potom. V rozhovoru nakladatele s historikem a publicistou Petrem Placákem je řeč nejen o Pasece a knížkách, ale i o životě, komunistech, práci a lidech kolem. Vychází k 25. výročí založení Nakladatelství Paseka.

Přidat komentář

mirektrubak
05.12.2019 4 z 5

„Podle mne nemůže čtení nic nahradit. Ani cestování, ani nic jiného, nedá člověku tolik jako kniha od autora, který v daném místě vyrostl, který tam žije, je prodchnutý místní kulturou, místním způsobem uvažování a tak.“

Portrét kapitalisty s lidskou tváří. :-)
Pro mě, patologického váhavce, mají zvláštní kouzlo a přitažlivost lidé, kteří vidí v každé změně spíš příležitost než potenciální tragédii, kteří mají tah na branku a jsou v – dobrém smyslu toho slova – umanutí. Nakladatel Ladislav Horáček byl přesně ten typ člověka a tahle kniha je mimo jiné dokladem jeho energie, zápalu a ochoty riskovat – nevím přesně proč, ale připomnělo mi to nedávno čtený knižní rozhovor s Milošem Formanem.

Knižní nakladatelé jsou trochu neviditelní. Myslím, že spousta čtenářů při nákupu nebo výpůjčce knihy vůbec neregistruje název vydavatelství. A tak si asi příliš neuvědomujeme, že to je mnohdy osobní nasazení majitelů, jejich náklonosti k literatuře a ochota upřednostnit kvalitní výsledek před komerčním úspěchem, které k nám kvalitní literární produkci dopraví. Bilancování pana Horáčka, který je vlastně příběhem oddané lásky ke knihám, jsem tedy četl do značné míry i jako hold všem dalším poctivým a kultury-milovným vydavatelům, kteří se pustili do nejisté existence tohoto oboru a zasluhují se tak o můj intelektuální růst a duchovní radost. Děkuju.

Štítky knihy

kultura nakladatelství a vydavatelství intelektuálové

Autoři knihy

Petr Placák
česká, 1964
Ladislav Horáček
česká, 1947 - 2015

Kniha Přece tady nebudeme sedět nasucho je v

Přečtených20x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x