Pradávná historie

Pradávná historie https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134966/pradavna-historie-134966.jpg 5 88 12

Preacher (Kazatel) série

< 10. díl

Zlý, ještě horší a ošklivý Při svém pátrání po uprchlém Bohu, kterého hodlá hnát k odpovědnosti, narazil Jesse Custer na spoustu divných existencí – a není žádným překvapením, že mnohé z nich mají svůj vlastní podivuhodný příběh. Pradávná historie je sbírkou několika takových příběhů, které původně vyšly jako samostatné speciály. V hlavních rolích tu vystupují některé z nejbarvitějších vedlejších postav série Kazatel: „Svatý zabiják“ nám vyjeví kompletní proces vzniku Custerovy nadpřirozené nemesis, jenž se odehrál jak na zamrzlých pláních Divokého západu, tak v těch nejžhavějších zákoutích samotného pekla; „Hoši z Jihu“ se ohlédnou za idyličtějšími časy čtyřiadvacetikarátových buranů Jodyho a T. C., kteří za radostné pomocí celého arzenálu klišé akčních filmů čirou náhodou překazí plány mezinárodních teroristů; v „Příběhu-Vy-Víte-Koho“ pro změnu zavítáme do světa frustrujícího dospívání na maloměstě, abychom byli svědky tragické frašky, která dala světu Prdelmana; a v Cassidyho flashbacku „Krev a whisky“ odkryjeme něco z temné minulosti tohoto irského upíra spojené s neworleánským společenstvím Les Enfants Du Sang. Pradávná historie vychází jako závěrečná kniha preacherovské série, ságy, která patří k nejoceňovanějším titulům devadesátých let. Scenárista Garth Ennis a kreslíř Steve Dillon ji stvořili coby moderní americkou epopej, v níž dojde na tak zásadní věci jako život, smrt, lásku i vykoupení, nemluvě o věcech ještě zásadnějších jako je spousta sexu, alkoholu, krve a zbraní – a to ani nezmiňujeme anděle, démony, Boha, upíry a úchyly všech druhů. Pradávná historie představuje rozloučení s jedním z nejdivočejších a nejintenzivnějších příběhů, jaký se v komiksovém formátu kdy objevil.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Preacher: Ancient History , 1998


více info...

Přidat komentář

Luigi1
12.05.2023 4 z 5

Jsem docela sklamán začátkem,no pak už to šlo

jarynek
09.06.2022 4 z 5

Příjemné poslední setkání s některými vedlejšími postavami této skvělé série. Je to spíše takové volné doplnění, které nemá žádný vliv na Kazatelův příběh, ale i tak potěšilo. Za mne určitě nejlepší Hoši z jihu - nakonec bych si ty dva hajzlíky ještě zamiloval, což si tedy za to, co provedli Jessemu a jeho rodině, nezaslouží. Hodně mne bavil i Příběh vy-víte-koho - věčného lůzra, který ke štěstí nepřišel. Naopak lehké zklamání jsem pocítil u Cassidyho příběhu, který tak nějak neměl tempo - ale i zde jsem se bavil kupou hlášek a rádoby gotických postav.


wullcann38
15.07.2021 5 z 5

(SPOILER) Určit nejlepší příběh je dost těžké.
Origin Svatýho?,Jodyho a TCho dobrodružství? Či snad Cassiho seznámení s dalším upírem? Fakt těžko říct...
Za mě:98%
Jo, budeš mi chybět Preachere, Komikse a Seriále...

Disease
01.10.2018 4 z 5

Je to fajn, ale z hlediska hlavního příběhu lehce "navíc", tedy kromě Cassidyho příběhu. Nejzábavnější Hoši z Jihu, Svatý zabiják parádně temný, jen ten Prdelman v podstatě dost obyčejný.

trudoš
03.07.2018 4 z 5

A na závěr třešnička o čtyřech chodech (takže třešnička velikosti radioaktivní kravičky). U mě bezkonkurenčně vedou Hoši z Jihu společně s Krví a whisky, dvě povídky, které už kdysi vyšly v Crwi. Svatý zabiják ani Příběh vy-víte-koho nejsou špatné, jen je to trošičku monotematická tragika, okořeněná brutálním násilím, antipatií ke křesťanství a tím nejhrubším cynismem. Tedy vším tím, co mám na Garthu Ennisovi rád, proto nemůžu říct, že by nějak výrazně zklamal. Jen je to prostě nic proti ničemu - i když jsem teď epizody četl, nijak mě to zpětně nenutí přehodnotit svůj pohled na dané postavy v celé kazatelské sáze. Žádná zapeklitost, žádné překvapení, žádné pivo zdarma. Naopak etuda s Jodym a T. C. mě přiměla ty postavy začít milovat, přestože jde o ty největší parchanty v sérii a Cassidyho výlet do New Orleans musí zkrátka udělat radost každému antifanouškovi neogotických upírů. Ve finále tedy spokojenost a předsevzetí k tomu pustit se jednou do Preachera znovu, pěkně komplet v kuse.

Lenka.Vílka
25.11.2016 4 z 5

Dillon a poslední sešit, to jediné bylo na tomhle díle luxusní, co se kresby týče. Neříkám, že to bylo špatný, dějově mě i Pradávna historie bavila, jenom provedení Pugha mě nenažhavilo, spíš zchladilo. Ale nejvíc jsem se bavila u Příběh vy-víte-koho.

Wheelcrusher
17.09.2016 5 z 5

Sice v tom nejsou Jesse s Tulip, ale žeru prvotřídní westerny, grunge i vkusný rom-comy... navíc nemam rád dekadentní hovado Proinsijáše, takže být svědkem jak zase něco neomylně dokurvil bylo nanejvýš uspokojující:) A krezba ostatních částí rozhodně hnusná neni!

Kapis
20.04.2015 4 z 5

Ale jo, příjemné zakončení a doplnění celého eposu. Zabiják a Kluci z jihu rozhodně vedou a ani nevadilo, že jsem je už četl. Je docela vtipné jak se to jmenuje "Pradávná" historie, když to je jen něco málo přes sto let. Zase americká historie, než vyvraždili téměř veškeré původní obyvatelstvo, vskutku není o moc delší. Stejné věci jsem si všiml u četby H.P.Lovecrafta, který "Prastarými" nazýval jak nekonečně dlouho žijící entity z počátků chaosu, tak dvě stě let staré domy Nové Anglie. Změna kreslířů prospěla, Cassidyho speciál je pak nejslabší nejen Dillonovou plochou kresbou. Ennis totiž asi nedával moc dobrý pozor v hodinách matematiky. Kdyby ten nabubřelý upír "honibrk" vysál stovky lidí za těch jeho deset let působení, tak by jednoduchou matematickou řadou musel dojít k tomu, že by se po New Orleans neproducíroval nikdo krom upírů. Ale tak, je to oddechové čtení, budiž odpuštěno, já si tuhle zvrácenou, dekadentní, úchylnou a krvavou jízdu skrz deset knih parádně užíval a dobře se bavil. Takže díky všem kteří to napsali, nakreslili a vydali, bylo to super!

OldaB
28.08.2014 5 z 5

Preachera můžu a v doplňujících příbězích jsem se rád do prohnilého Texasu vrátil. Něco bylo již v Crwi (masakrální Hoši z Jihu i odpočinkový Cassidy). Prdelman pokračuje v radostech života a Svatý zabiják, to je skutečný démon. Mohu jen doporučit.

RaptoR
03.03.2014 4 z 5

Doplňující kousek, který můžete (a nemusíte) v rámci preacherovské ságy mít. Ale v podstatě příběhy potěší, takže proč ne :)

Honzeecheck
21.12.2013 3 z 5

Ta kresba co neni od Dillona je pěkně hnusná

3DD!3
12.11.2012 5 z 5

Čtyři příběhy o více či méně důležitých postavách KAZATELOVY ságy. První a asi nejhodnotnější kus o Svatém zabijákovi má všechno. Westernový mýtus ždímající z tématu naprosté maximum. Setkání s Ďáblem ("A ty jseš jako Kdo?") a vlastně celá pasáž v pekle patří k tomu nejkvalitnějšímu co tu najdete. Příběh Prdelmana je vtipně napsaná sarkastická fraška, kterou by si měli přečíst všichni co kdy uvažovali o sebevraždě (zvlášť když chtěli odejít tak, že si narvali brokovnici do huby a stiskli spoušť). Příběh Jodeyho a T.C.ho je asi nejvtipnější + krvavé detaily. Finální kus s Cassidym je paradoxně nejslabší, ale je fajn vidět starého parťáka ještě jednou ve formě.

Část díla

Autoři knihy

Garth Ennis
irská, 1970
Steve Dillon
anglická, 1962 - 2016

Kniha Pradávná historie je v

Přečtených103x
Doporučených5x
Knihotéce43x
Chystám se číst11x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x