Pražské židovské pověsti a legendy

Pražské židovské pověsti a legendy https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37869/bmid_prazske-zidovske-povesti-a-legendy-65dc82289f243.jpg 3 35 11

Legendy a pověsti z pražského židovského ghetta v uceleném souboru. Josefov, nešťastná pátá čtvrť města Prahy byla odedávna obklopena tajemstvím. Uzavřenost ghetta, jeho přeplněnost, odlišnost náboženských zvyklostí - to vše vytvořilo živnou půdu pro mýty a pověsti. tyto legendy přežily ve své jedinečnosti i asanaci Starého Města. Pražské židovské ghetto a jeho pověsti byly inspiračním zdrojem pro mnohé autory pražských románů, a přesto první celkový utříděný sborník v českém jazyce sepsal až V. V. Tomek. Některé z pověstí se zde nalézají v kontextu s pověstmi v češtině do té doby neznámými. Ku prospěchu je i autorova snaha zaznamenat je z pohledu obyvatel pražského ghetta. O jeho poctivosti při hledání původních zdrojů svědčí i jeho konzultace s představiteli Židovské obce.... celý text

Přidat komentář

medlovice
08.10.2023 4 z 5

Fascinuje mě židovská kultura, miluju židovské hřbitovy a dost často o něčem takovém čtu a poznávám tuto komunitu. Nadšeně jsem si stáhla eknihu a je pro mě trochu zklamáním, čekala jsem něco ve stylu Uctivá poklona pane Kohn. Laskavý humor s ponaučením. Kniha je psána archaickým jazykem, dává nám nahlédnout do dávné historie a na to jsem neměla zrovna náladu. Ale je okořená pověstmi na jaké jsem zvyklá a ty mě bavily nejvíc.

Lastodont
14.09.2023 4 z 5

Některé pasáže jsou méně čtivé, jiné čtivější, ale v každém případě se člověk něco doví. Celkově mohu doporučit.


palka452
08.07.2021 5 z 5

Zajímavé

666Jitka
15.06.2021 5 z 5

Poslouchala jsem na radiu Vltava v rozvážném a poklidném podání Stanislava Zindulky, které se přesně pro tyto příběhy hodí. Zajímavé tajemné pověsti a legendy ze staré židovské Prahy jsou psány krásnou sto let starou květnatou češtinou, kterou mám moc ráda a je mému uchu libozvučná. Ráda se k těmto příběhům vracím jak v písemné, tak v mluvené formě.

morava
11.02.2018 4 z 5

Je to ma druha kniha s povestmi a legendami od tohoto autora a opet se mi velice libila. Urcite si prectu znovu predtim, nez zase nekdy navstivim nasi krasnou Prahu, a na nektera mista vzpominana v knize se rada zajedu podivat.

Atanone
26.09.2017 5 z 5

Četla jsem sice na několikrát,ale zato s chutí a potěšením. Díky autorovi jsem se dozvěděla o pověstech židovské Prahy. Plusem knihy je to,že je tenoučká a skladná,takže se krásně nosí v tašce,když potřebujete s sebou na úřady nějakou duševní stravu. Zároveň je toto bohužel také jejím mínusem,klidně bych si dala těch legend mnohem víc.

ZiPur
24.08.2017 3 z 5

Pověsti a legendy jsou zajímavé, nicméně čtení pro mne bylo trochu těžší. Styl je těžkopádný, stavba vět komplikovaná, takže je nutno se plně soustředit. Ale rozhodně kniha stojí za přečtení, náměty příběhu jsou velmi zajímavé a čtenář se dozví mnoho (často velmi smutných) historických údajů.

Simikik
08.08.2017 3 z 5

Milou formou podané židovské legendy v naší matičcce Praze. Způsob psaní autora mi zcela nevyhovoval, ale byla jsem překvapena legendami, které se tradují.

haki34
27.02.2017 4 z 5

mne se libili moc...nektere trochu zamotane a vice spise "historicke zaznamy", nektere spravne povesti s nadechem duchariny ;) doporucuji....

radekk33
08.10.2015 3 z 5

Je to taková hůře srozumitelná pohádka.

martunka
04.10.2015 5 z 5

O židovskou kulturu se zajímám delší dobu,a tak jsem uvítala tuhle knihu. Musím uznat,že kniha se velmi dobře čte a líbí se mi autorův styl vyprávění. Hlavně jsem vděčná za možnost dozvědět se více o Židech u nás. Příběhy v knize jsou pěkné a mnohdy tajuplne. K tehle knize se ještě určitě vrátím.