Pražské tajemství

Pražské tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/271133/bmid_prazske-tajemstvi-9Ke-271133.jpg 4 17 6

Historky a fota staropražské čtvrti Na Františku a okolí. Dílo naplněné láskou ke staré Praze a jejímu lidu, kniha spojující formu kulturně historické reportáže s lyrickými vzpomínkami na zážitky vlastního autorova dětství, prožitého v prvních letech našeho století v chudobné pražské čtvrti Na Františku. Včeličkova kniha je něco jako stará fotografie. Jejím vlastním tématem je nostalgie zaniklých míst, na něž se rozpomíná v příbězích z dětství, v popisech uliček, které byly zbořeny v různých dobách, ať už v době proslulé pražské asanace na přelomu 19. a 20. století, či později, v době druhé světové války. Ocitneme se na místech s pozoruhodnými názvy charakterizující křivolakost zákoutí jako Myší díra, před domy s ponurými názvy jako U černé ruky, u vltavského břehu, na němž ještě nebylo vybudováno nábřeží, jak je známe dnes, který ale v té době ještě spojoval s druhým břehem Vltavy řetězový most Františka Josefa I.. Představu dokreslují reprodukce dochovaných fotografií, které podtrhují dokumentární charakter knihy, zatímco onen poetický rozměr může pokračovat v našem snění o dávných časech. ... celý text

Přidat komentář

lynxir
17.11.2023 5 z 5

Netuším, který čert to posedl pána Antonína Eduarda, že si pro své novinářské a spisovatelské choutky zvolil tento svérázný pseudonym, ale tramp, skaut, spoluzakladatel Sdružení zálesáků a šéfredaktor časopisu Tramp nemohl být tak zpozdilým, ač by se to u redaktora komunistických listů Rudý večerník a Rudý pondělník možná očekávalo, aby se jeho romantická duše, po dvacet let valchována, cepována a hnětena prostředím natolik svérázným, téměř odstrašujícím a přitom tak nebetyčně přitažlivým, nakonec neprojevila tím nejlepším a nejumělečtějším způsobem, tedy sepsáním a vydáním tohoto souboru lyrických reportáží z dávno zmizelé čtvrti pražské chudiny Na Františku, kterou lze podle mne považovat vskutku za výjimečné dílo, velmi osobité vyprávění o dávné i nedávné historii, svérázných obyvatelích, dílo, které je psáno skvostnou češtinou v duchu těch nejlepších Čapkových, Pavlových či Poláčkových článků a povídek, a které opravdu stojí za přečtení, klidně i opakované. A navíc: podle mne jde zde jednoznačně o původní inspiraci a námět Foglarem utajovaných Stínadel, bohužel dávno již zmizelých v propadlišti dějin. Snad jen ten přístavek v podobě poslední kapitoly připsané pro třetí vydání knihy (1955) je lépe ani nečíst. A doslov kovaného marxistického kritika Jiřího Hájka je už pak naprostá tragédie.

5498
30.05.2022 5 z 5

Jednoznačně doporučuji k přečtení.


valda
29.02.2020 5 z 5

Géza Včelička se narodil na počátku 20. století v Praze, na Starém městě, a prožil hlavně poblíž ulice Na Františku celé mládí. V knize se do těchto míst vrací a hodně detailním, barvitým, lyrickým způsobem popisuje tehdejší atmosféru, která už je dávno pryč. Zároveň rozumí i středověké historii, takže všechno zasazuje do historického kontextu. Jeho přístup je velice detailní, až by se dalo říct, že jde opravdu od domu k domu. Pokud chcete zažít a pochopit starou Prahu, tak tohle je ta kniha.

TipsyChipsy
01.09.2019 5 z 5

Takovýto osobní přístup k historickému popisu starobylé čtvrti je velice obohacující. Kniha seznamuje se čtvrtí Sv. Haštala, Sv. Františka a Sv. Anežky velice systematicky, ulici po ulici, s mapou a rejstříkem domů. Kniha je tedy cenná z hlediska informací o dějinách těchto míst, které sahají do dávného středověku. Dále pracuje s očitým svědectvím skutečného obyvatele této ubohé čtvrti, jaká byla před sto lety. Ale je tu ještě něco navíc, co na čtenáře dolehne a přenese se k němu od autora jako dar. Je to ten krásný pocit člověka který se zamiluje do čtvrti, kde dlouho žije a sroste s bohatou a krásnou minulostí těch míst.

babicka_amalka
18.02.2017 5 z 5

jedna z mých oblíbených populárních pragensií; podněcuje čtenářovu fantazii natolik, že při procházkou popisovanými místy "viděl" celé to místo jeho očima;

Netopyr07
04.03.2016 5 z 5

Toto byla KULTOVNÍ kniha našeho klubu Mladého hlasatele :-D v 90. letech. Kdo nečetl Gézu Včeličku, jako kdyby nebyl! A krásné bylo pak chodit po těch místech, o kterých Včelička píše, i když jich zbylo tak málo a vypadají hodně, hodně jinak... Krásná kniha o staré (dobré) Praze.