Pražské příběhy 2 - Cesta na Hradčany, Nový Svět a zpátky na Malou Stranu

Pražské příběhy 2 - Cesta na Hradčany, Nový Svět a zpátky na Malou Stranu https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/315262/bmid_prazske-pribehy-2-cesta-na-hradcany-gwU-315262.jpg 4 47 10

Pražské příběhy série

< 2. díl >

Kde končí fámy a začíná pravda o Muchově domě na Hradčanech? Jak souviselo hradčanské podloží s požehnaným věkem zdejších prostitutek? Jak se stal bohém v čele pobočky CIA tragédií pro celou zem? A slavný tragéd Národního divadla štětkou Státní bezpečnosti? Proč padesátiletého zřízence Pražského hradu roztrhali medvědi? Jak zemřel první muž, jenž se na českém území postavil Hitlerovi? A proč udával Jiří Mandl, bratr slavné herečky? Odpovědi na tyto otázky nalezne čtenář v obsáhlé knize, jež zachycuje sociální dějiny starých pražských čtvrtí. Tentokrát celých Hradčan, včetně Pohořelce, Loretánského náměstí nebo Nového Světa, Malostranského a Valdštejnského náměstí, ale i Klárova nebo přilehlého Jeleního příkopu. Nechybí ani návrat na Kampu, kde se pozoruhodné lidské osudy koncentrovaly se zvláštní intenzitou. Sám autor k tomu říká: „Každý dům a každá klenba byly na Malé Straně nebo Hradčanech tisíckrát popsány, ale co se v tom kterém domě odehrálo před třiceti, čtyřiceti nebo dokonce osmdesáti či sto lety, to si nikdo nepamatuje.“... celý text

Přidat komentář

OldřichHanton
12.01.2020 5 z 5

Druhý díl fajn projektu Pražské příběhy. Cesta jde tentokrát opačným směrem, začíná na Hradčanech a pomalu sestupuje směrem k řece. Opět je plná větších či menších příběhů, z nichž jsem některé znal, o jiných jen matně tušil a mnohé mi byly úplně neznámé. Oproti prvnímu dílu nejsou tyto příběhy tak striktně vázány na jednotlivé domy, k některým se autor několikrát vrací na různých místech (Muchovy "pražské orgie", Emanuel Moravec) a vlastně se tak prolínají celou knihou. Podle mě je to ku prospěchu, celé vyprávění je ucelenější.
Na nočním stolku už mám připravený třetí závěrečný díl a už se těším, až se do něj zase začtu.

kara
07.02.2019 5 z 5

Zajímavé čtení, otázkou ovšem je, co je holá skutečnost a co už jenom fabulace. Každopádně moc povedené.


marhoul
21.10.2018 5 z 5

Taktéž druhý díl je skvělé čtení!

Olšan
03.02.2018 3 z 5

Bohužel nemá jmenný rejstřík.

bejan
31.12.2017 5 z 5

Výborná kniha plná příběhů lidí a míst z Hradčan až na Malou Stranu. O těchto místech vypoví víc, než práce historiků a architektů. Příběhy vážné i nevážné, stejně jako sám život. Zaujme kohokoliv, nejen obyvatele Prahy. Autorovi za tuhle pestrou mozaiku bravo!

Forrest
12.09.2017

Velmi poutavé, velmi čtivé. Přečetl jsem již 1. díl a tento mám rozečtený. Protože jsem "nepražák" (tedy ve smyslu tom, že nežiji v Praze) jinak ji mám docela rád a stejně tak historii, donutila mne kniha sednout k internetu a alespoň tímto způsobem navštívit popisovaná místa. Je obdivuhodné uvážíme-li kolik informací a dokumentačního materiálu musel autor zpracovat. Pokud lze z mého hlediska něco vytknout, je to jistá neobjektivita vůči minulému režimu a jednostrané nahlížení z pozic disidenstu. Ten režim zde byl, lidé v něm žili a rozhodně nebylo vše jen špatné.

David V
27.05.2017 5 z 5

Poslední dobou rád čtu knihy o nedávné minulosti Prahy. A tato rozhodně stojí za to. Obsahuje velmi hezký obrazový doprovod a příběhy v ní uvedené jsou opravdu zajímavé.

Daydreamer
16.02.2017 3 z 5

Je to podobná záležitost, jako díl první. Výborné fotografie, víceméně zajímavé příběhy a občasné autorovy podivnosti typu: "Na Švédy se v Praze všechno svede. Kdepak na KGB, nebo na komunisty...(???).

knihovniceS
24.11.2016 5 z 5

Miluji Prahu, ráda čtu o Praze a Dan Hrubý umí pěkně převyprávět příběhy obyvatel těchto domů, které mnohdy i překvapily. Nejsou to jen "drby". Doporučuji.

knihovniceS
02.11.2016 5 z 5

Jsem nadšená. Už jsem přečetla 2/3 a příběhy lidí jsou velmi zajímavé

Kniha Pražské příběhy 2 - Cesta na Hradčany, Nový Svět a zpátky na Malou Stranu je v

Právě čtených1x
Přečtených57x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených8x
Knihotéce46x
Chystám se číst32x
Chci si koupit20x
dalších seznamech1x