Pražská kuchařka

Pražská kuchařka https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265576/bmid_prazska-kucharka-265576.jpg 4 19 6

Doposud nejrozsáhlejší publikace autora kuchařských bestsellerů Romana Vaňka z dílny Pražského kulinářského institutu. Téměř 700 stran, 700 fotografií předního českého fotografa Tomáše Berana, 90 příběhů, 50 receptů restaurací včetně jídelních lístků významných státních návštěv a receptů pokrmů z Pražského Hradu nabízí tato kniha poprvé široké veřejnosti. Díky zachycení pomyslného zlomku času by tato „kuchařka“ fotografií, příběhů a receptů měla ukázat současnému širokému okolí i těm, kteří přijdou po nás, jak lidé v určité době pracovali, jak smýšleli, jak vypadali, co vařili. Měla by i za desetiletí ukázat, že i v době jejího vzniku (rodila se celé tři roky) tu žili lidé, kterým nespadl úspěch do klína, ale museli riskovat a vyvinout obrovské úsilí. Přesto svou práci bez veškerého patosu milovali, a co je víc, byli na ni přirozeně hrdí. Mým hnacím motorem byla touha – napsat velkou nadčasovou knihu, sled silných příběhů, v níž není důležitá logika řazení jednotlivých kapitol a ve které nezáleží na tom, zdali ten či onen na fotografii stále pracuje na stejném místě, nebo odešel zkusit štěstí jinam. Chtěl jsem, aby tuto knihu – a tentokrát to není jen čistě kuchařka – bylo možné otevřít na kterémkoli místě a začíst se do jednotlivých příběhů či se jen zasnít nad fotografiemi. Potažmo mít možnost prohlédnout si, či vyzkoušet recepty v ní uvedené.... celý text

Přidat komentář

JancaMia
08.09.2021 5 z 5

Krásná kniha o různých pražských podnicích jen mi v ní chybí pět podniků pekárna praktika a eska, Libeřské lahůdky a restaurace Klášterní šenk na Břevnově (mohl by dozařadit jako Lukáš Hejlík v 365) . Zbytek je mi dobře znám, někam jsem sama chodila když jsem ještě žila v Praze , speciálně ke Kšánovi staršímu na maso :) Nicméně teď už mi zbývá do sbírky dopořídit zbývajících deset kuchařek.

Ales04
17.03.2020 4 z 5

Pěkná a obsáhlá kniha o české kuchyni, podnicích a lidech spojených s gastrem


dawson321
07.03.2020 5 z 5

Chápu, že "kuchařka" je v tomto případě dost zavádějící. Jedná se spíše o přehled výjimečných gastronomických podniků v Praze. Pro gastro nadšence jednoznačně povinná literatura. Ostatním - a zvlášť lidem žijícím mimo Prahu toho ale tolik neřekne.

J.books
02.05.2018 5 z 5

Ideální kousek do sbírky, díky své váze a velikosti je nepraktická,ale krásná.

Danae001
25.11.2016

Člověk by si měl nejdřív pořádně zjistit co kupuje viz předešlý komentář......tato kniha je moc zajímavá, není to klasická kuchařka, recepty jsou v ní jen takovým menším bonusem.....

barca8336
24.12.2015 odpad!

700 stránek a jen 51 receptů? Ani se nedivím, že kniha byla zabalená ve fólii, aby se do ni člověk nedostal. Kdybych to věděla, ani za prd ji nekoupím. Zbytečně utracené peníze.