Prázdniny s Henrim

Prázdniny s Henrim https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346262/mid_prazdniny-s-henrim-I0L-346262.jpg 2 3 3

V knížce veršů Prázdniny s Henrim vydává Lydie Romanská druhý díl svého záměru podat český důkaz o platnosti mínění vynikajícího francouzského estetika a literárního teoretika (1865–1933) Henriho Bremonda, autora knižního eseje Čistá poesie, k jejímuž českému vydání (1935) napsal předmluvu Bremondův vrstevník F. X. Šalda. Bremond podle Šaldy cítí ryzí poezii, blízkou modlitbě, „jako opravdivou moc elementárnou, jako výsostnou sílu a hodnotu životní“. Romanská se s respektem poddává svému obdivu k „čisté poesii“ v Bremondově pojetí a ve verších s prostými názvy Spínač, Meruňky, Bouřka, Špenát, Nádraží atp. důsledně přijímá Bremondův imperativ. Výsledkem je tajemství jménem poezie, tajemství, o které se neusiluje, které vzniká, je, neboť báseň nic nevysvětluje ani neučí, nechce být pochopena ve smyslu logiky, chce zcela prostě být v souzvuku a rytmu, tajemná nevyslovitelným příběhem, vlastním algoritmem krásy… Básnířka říká, že napsala knihu „o samotě, v jednom prostředí, v jednom rozpoložení, v krátkém časovém úseku“, proto je knížka „jednoho ducha, vztahem k realitě homogenní, výstavbou básní osobitá“.... celý text

Žánr:

Vydáno: , Pavel Mervart
více info...

Přidat komentář

Renek
19.02.2023 2 z 5

Bohužel jsem v tomto typu poezie výjimečně nenašel. Nevadí mi dadaismus, surrealismus, symbolismus atd. atd. ale těmto volným asociacím chyběl šmrnc, nebo minimálně alespoň trocha toho humoru. Alternativně jsem to prostě jen zcela nepochopil :)

Metcheque
20.07.2018 3 z 5

Druhý díl Henriho. Sbírka je trochu vylouhovanější odvar předchozí knížky Sirka Henriho Bremonda, verše jsou hodně podobné, básnicky čtenáře nic nepřekvapí. Své si samozřejmě najdou hlavně skalní příznivci literárního stylu Lydie Romanské - tedy milovníci tradiční květnaté lyriky.


Belatris
11.09.2017 2 z 5

Asi čtyři básně opravdu zarezonovaly - svými slovy i obrazy, ale jinak se nemůžu ubránit pocitu, že čtu pořád totéž. Tento přístup k poezii uznávám, ale není to můj šálek. Mám raději myšlenkovou vybroušenost a nápaditost formy. Toto je intimní lyrika ve specifickém podání LR, klidně bych jejím jménem nazvala novou kategorii lyriky, protože je rozpoznatelný jeden přístup a práce se slovy i obrazy.
Sbírek autorka vydala spoustu a myslím si, že kdyby jich bylo méně, možná by výsledek byl hutnější, vymazlenější. Takhle jsem měla v rukou knížku básní, které si přečtu, místy vychutnám, ale nemám nutkání mít je doma po ruce.

Kniha Prázdniny s Henrim je v

Přečtených3x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce1x