Prázdninové známosti

Prázdninové známosti https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23522/prazdninove-znamosti-23522.jpg 4 15 2

Příběh manželského trojúhelníku, ve kterém je ženatý profesor pronásledován zamilovanou posluchačkou, líčí autorka v románě s jemnou ironií a pozdvihuje jej na psychologickou studii lidí zatažených proti své vůli do citové krize.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Holiday Friend , 1972


více info...

Přidat komentář

Tony86
26.12.2023 4 z 5

Čekal jsem jednoduché čtení na dovolenou bez větší hloubky. Hlavní linka příběhu taková i byla, zároveň však, i přes jednoduchou zápletku, bylo zajímavé sledovat, jak se děj vyvine dál. Onu hloubku navíc přidávaly jemné náznaky v pozadí - skrytá část příběhu vyplyne na posledních pár stránkách. Chválím český název titulu, původní anglický doporučuji vyhledat až po dočtení.

jindra2
26.03.2019 4 z 5

Kniha klame názvem. Jde o vycizelovanou psychologickou studii mezilidských vztahů, odehrávající se během několika dnů v zapadlém belgickém letovisku. Nenaplněná láska studentky k učiteli poskytuje příležitost rozehrát jemné předivo skryté vášně, mužské samolibosti, až patologické lásky k dítěti, napětí po letech manželství. Nic na povrchu nevypovídá o tom, co se skutečně děje. Některé pasáže jsou téměř mysteriózní. Autorka nenápadně stupňuje napětí, další vývoj je nepředvídatelný (což je vždy znakem kvalitního díla). Do textu vkládá zdánlivě nepříliš významné poznámky a detaily, které se složí na poslední stránce. Závěr o rozměru antické tragédie čtenáře přibije k židli.


Štítky knihy

manželství milostný trojúhelník profesoři

Autorovy knížky

Pamela Hansford Johnson
anglická, 1912 - 1981
1977  76%Prázdninové známosti

Kniha Prázdninové známosti je v

Přečtených19x
Knihotéce16x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x