Prázdné domy - Praha

Prázdné domy - Praha https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456259/bmid_prazdne-domy-ePS-456259.jpg 4 19 7

Příběhy domů mají smutné i dobré konce, ale nejčastěji bývají bez konců, pokračují. Ovlivněny historickými událostmi, pokrokem i proměnou bezprostředního okolí. Takové příběhy mapuje kniha Prázdné domy vycházející ze stejnojmenného webu. Internetové stránky spojily lidi, kterým na osudu těchto staveb záleží: Jsme přesvědčeni, že postavený dům nemá být prázdný. Zaznamenáváme. Hledáme příčiny. Motivujeme. Ovlivňujeme. Kniha Prázdné domy přináší to nejlepší z databáze prázdných domů v Praze. Součástí každé kapitoly je časová osa historie jednotlivých staveb a bohatá fotodokumentace. Čtenáře zve k procházce do zchátralých interiérů pražských vil, paláců i industriálních budov.... celý text

Přidat komentář

JancaMia
08.09.2023 4 z 5

Urbexová kniha o krásných dnes již zanedbaných stavbách (některé znovu renovované ale nevyužité) . Půjčeno z knihovny.

tittanie
10.10.2022

Protože se mi líbila kniha Prázdné domy - Zámky a vily v Čechách, tak jsem se pustila do Prázdných domů v Praze. Musím říct, že i tato kniha je zajímavá. Měla jsem ji půjčenou jako eknihu a musím říct, že mě docela naštvalo, že autor použil světle hnědé písmo na světle hnědé pozadí. Vůbec se to nedalo přečíst. Ano, černé na bílém nevypadá tak krásně, ale je to čitelné.


adorjas
03.10.2022 3 z 5

Prázdne domy v Čechách ma bavili trošku viac.

bagel
04.04.2022 4 z 5

Moc zajímavá kniha a velmi dobře a důkladně zpracovaná, jen bych vytkla místy hůře čitelné popisky na barevném podkladu. A nepochopila jsem, jak bylo zvoleno pořadí jednotlivých objektů.

kuky921
01.01.2022 5 z 5

Velmi pěkně zpracované většinou smutné osudy krásných, ale dnes zanedbaných staveb.

Sidonka3
12.09.2021 4 z 5

Další pěkná kniha na téma urbex, která se tentokrát věnuje jedinému městu, a to Praze. Kolikrát jsem si říkala, proč je některý krásný palác nebo hotel léta opuštěný, když je z architektonického hlediska určitě významný, mohl by být lukrativní a nachází se v tak atraktivní lokalitě, jako je třeba Václavské nám. nebo v jeho bezprostřední blízkosti. Důvody nám tady většinou autor vysvětluje v tzv. časové ose (co se dělo s objektem od doby, kdy byl vystaven až po to, co se s ním děje či neděje v posledních letech). Smutným příkladem toho, proč k devastaci úžasných budov dochází, je zámek Petrovice, kdysi s půvabnou atmosférou, o který bojovalo v restitucích několik osob. Když jej získala neteř původního majitele a začala připravovat rekonstrukci, zasáhl soud, další majitel a ten nechal památku zchátrat. Viděla jsem jí z dálky před lety, dříve prý obývanou bezdomovci, nyní už asi nevratně poničenou požárem, beze stropu, která postupně zcela zaniká. Naproti bývalému baroknímu skvostu je v kontrastu nádherně zrekonstruovaný kostel jako důstojná ukázka toho, jak to vypadá, když se vlastník o svůj vydobytý majetek stará a dokonce ho i někdo k něčemu potřebuje a užívá. :)
Například novorenesanční, později secesní fenomén Grandhotel Evropa je naopak v rekonstrukci. Jen si neumím představit, jak cenný secesní interiér s řadou artefaktů a původního vybavení (včetně lustrů, původních koupelen, obkladů, obrazů, zrcadel, dřevěným obložením…) jde dohromady s tím, že vlastníkem hotelu bude řetězec provozující hotely, které cílí výlučně moderním designem a nejnovějšími technologiemi na mladé zákazníky. Jsem opravdu zvědavá, co z rekonstrukce (naštěstí pod dohledem památkářů) nakonec vzejde.
Upřímně držím palce neoklasicistnímu Desfourskému paláci a mnoha dalším (i zde nezmíněným) objektům.
Nakonec ještě musím dodat, že je to zajímavé a současně i smutné počtení plné krásných fotografií (každý objekt má několik fotek včetně detailů), napsáno bez zbytečného okecávání, text je zredukovaný na podstatná fakta.

Citace z úvodu: … Prázdné domy jsou mnohdy neprávem opomíjené… fasáda je špinavá, nehezká, táhne nás to odsud. Přitom v sobě ukrývají celou řadu archit. nebo technických prvků. Ale především jsou za nimi poutavé příběhy jejich stavitelů a obyvatel … Od dětství jsem se u nich zastavoval, nahlížel do oken, představoval si, k čemu asi ta nebo jiná místnost sloužila. Byl to svět plný fantazie, dobrodružství a otázek, ke kterým jsem se snažil hledat odpovědi…. Každé místo má svou duši, tou je jeho historie…
Kniha zároveň představuje projekt pradnedomy.cz. Web slouží k dokumentaci zajímavých domů, které jsou ohrožené.

adriane9
24.01.2021 5 z 5

Obecně mě urbex dost baví, vzhledem k času jen pasivně, takže sleduju stránky, fota a vše kolem. Úžasný je nejen Česko, ale svět urbexu celkově. Tahle kniha o pražských tichých domech je skvělá, u každé stavby je chronologicky uveden vývoj s fotkama co mluví svůj příběh přímo k vám. Doporučuju a těším se na pokračování :-).

Štítky knihy

domy, vily, rezidence industriální architektura

Autorovy další knížky

2020  83%Prázdné domy - Praha
2022  88%Prázdné domy - Zámky a vily v Čechách

Kniha Prázdné domy - Praha je v

Právě čtených1x
Přečtených25x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce13x
Chystám se číst37x
Chci si koupit23x