Prázdná židle a jiné prózy

Prázdná židle a jiné prózy https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111058/prazdne-zidle-a-jine-prozy-111058.jpg 4 13 1

Výbor z povídkové tvorby spisovatele, básníka a novináře, který byl součastníkem F. Kafky a působil jako pařížský dopisovatel Lidových novin. Dílo zůstalo po řadu let zapomenuto, jeho povídky jsou charakterisovány snahou zpracovat ze všech sran postavení člověka ve světě, pátrat po smyslu lidské existence.

Přidat komentář

Yummymoon
28.02.2020 4 z 5

Literární hodnota tohoto díla je nepopiratelná a dovoluji si pouze spekulovat o jejích výšinách. Moje hodnocení je tak čistě subjektivní (ostatně jiné ani být nemůže, jelikož nejsem fundovaný literární kritik) a odráží se především od toho, že u spousty próz jsem měl opravdu problém dočíst a vůbec poprvé se mi stalo, že jsem jednu vůbec nedočetl. Témata samotná a jejich experimentální způsob uchopení jsou bezesporu všedně originální, nicméně jsou zpracována tak komplexním způsobem (svou roli v tom jistě hraje i starší jazyk), že jsem mnoho pasáží musel číst hned několikrát, abych vůbec mohl pokračovat dál a úplně se neztratil. I přes to, že si uvědomuji, že Weinerem jsem se nejspíš ukousl příliš velké sousto, na jehož chuť jsem nebyl připraven, jsem velmi rád, že jsem mohl ochutnat a prózy jako Ela či Let vrána jistě jen tak nezapomenu.