Prazákon: Přežití v pekelném ráji

Prazákon: Přežití v pekelném ráji https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88844/bmid_prazakon-preziti-v-pekelnem-raji-Ahj-88844.jpg 4 48 12

Za jak dlouho se z lidí zbavených nánosu civilizace stanou šelmy? Skupina studentů a univerzitních pracovníků, kteří se vydali na expedici do Tichomoří, je náhle vržena přímo do pravěku. Nečekanou katastrofou přišli o veškeré výdobytky civilizace a zůstali nazí uvězněni na odlehlém ostrově. Teprve více než po roce se dvěma trosečníkům podaří doplout k pevnině a pro ostatní vyrazí záchranná výprava. Světovým médiím, která se na jejich příběh lačně vrhnou, všichni zachránění předkládají podivně nepřesvědčivá vysvětlení událostí. Autor se rozhodně vypátrat pravdu. Vládla na ostrově všeobecná spolupráce, obětavost a čest, jak trosečníci tvrdí, nebo znásilňování, agrese a dokonce vraždy?... celý text

Žánr:
Literatura světová

Vydáno: , Metafora
Originální název:

Primal , 2009


více info...

Přidat komentář

vikaa
07.07.2020 5 z 5

Podle mě jedna z dobrých knih o přežití v extrémních podmínkách. Vzhledem k tomu, že se jedná o fiktivní příběh, nehledala jsem v knize nepřesnosti a nejasnosti a naplno jsem si užívala zajímavý příběh o nezvyklém experimentu. Vzhledem k tomu, že psychologické experimenty byly v minulých dobách velmi často za hranou lidskosti, nijak mě tato situace nešokovala. Chování lidí bylo dobře prokresleno a každá z postav měla v příběhu své místo. Rozhodně doporučuji k přečtení a věřím, že strávíte s knihou mnoho napínavých chvil.

IHT
02.11.2019 2 z 5

Priznam se, ze jsem byl zklaman... Valku spermii jsem cetl pred vice nez 20 lety a byl jsem z ni naprosto nadsen. Autora mam stale v top ten, ale Prazakon je paskvil.
1) do konce knihy se mi nepodarilo zjistit, jaky zanr vlastne ctu. Samozrejme se jedna o fikci, ale kniha se zmita nekde mezi biografickym cestopisem a detektivkou (spatnou detektivkou),
2) stridani vypraveni autora s vypravenim hrdinky me iritovalo, prepis SMSek s Max byl fakt otravny,
3) vypraveni pribehu na zaklade souboru ilustraci? To jako vazne?! Vyskrabanych kaminkem na kusy kury a pritom autor dokazal poznat emoce, barvy, nejjemnejsi detaily a jeste jednotlive osoby? To by byl problem i pro komiksoveho kreslire, ale z rozpadajici se kury, do ktere nekdo ryl sutrem... to je vazne pritazene za vlasy.

V podstate autor, evolucni biolog, chtel upozornit na to, jaci jsme bez civilizacni slupky. Jak moc se podobame lidoopum. Prijde mi, ze vzal klasicke etologicke zaznamy Jane Goodall a napasoval jednotlive simpanze na konkretni lidske postavy sveho pribehu. Od alfa samce Sledge az po posledniho otloukanka Iana. Mne to prislo prvoplanove a nudne, byt musim uznat, ze "detektivni prace" autora pri lusteni pribehu (jakkoliv neverohodna) byla popsana ctive a dramaticky.
Zaverecny pocit z knihy po jejim precteni - uleva, ze uz to je za mnou, a rozcarovani, ze to fakt bylo tak chaoticke a ploche... dve hvezdicky davam autorovi za odborny vhled (a z nostalgie kvuli Valce spermii)


Badger
05.05.2018 3 z 5

První polovina knihy se mi poměrně líbila, avšak ta druhá mě drobek rozčilovala a to ze dvou stručných důvodů.
1)líčení příběhu z obrázků na kůře
2)typické novinářské otravování a vyzvídání autora knihy, to mi teda dávalo jest-li je kniha podle skutečné události to nevím jest-li však ano tak mi to o pisateli udělalo jasnou představu.
Kniha jinak není špatná, místy zajímavosti, často erotika a krásy pustého ostrova spojené s extrémem dlouhodobého přežití a soužití.

topeti
16.02.2017 2 z 5

Myslela bych, že lidé zanecháni v izolované přírodě napospas osudu, se budou soustředit na přežití a zlepšení podmínek pro život. Jejich podivný přístup asi způsobila naděje na záchranu.Vždyť oni tam nevytvořili vůbec nic, nic se nenaučili. Podle mě se chovali jako nadržení dementi, bez ohledu na věk a postavení. Snad trošku snaživí byli dívka a chlapec, kteří se snažili zlepšit techniku lovu. Pokud by se takto chovali naší předkové, ztěží by lidstvo přežilo a dostalo se na dnešní úroveň. Zanechalo to ve mně pocit, že si autor vybíjí jakési své zvrácené sexuální frustrace. Konec byl snad všem jasný už po pár stranách. Kniha byla čtivá, ale asi bych ji NEDOPORUČILA

danieuhlir
29.01.2017

Na konci jsem se furt ježil

Radous
21.09.2016 4 z 5

Velice kvalitní počtení s dost nestandardním přístupem. Nikdy bych neřekl, že může být survivalový příběh podán především přes studium lidské sexuality. Ze zezačátku, kdy čtenář netuší, že v příběhu bude hrát tento lidský pud takovou zásadní roli, to může (a u mě tomu tak bylo) vyvolávat pocit až skoro nelibosti. No ale byl to skutečně jen první dojem. Říkal jsem si, že autor jistě nebude v oboru lidské psychologie nováčkem a nemýlil jsem se. Knihu jsem zhltnul asi za týden a to to bylo dobrých čtyři sta stran.
A teď trochu SPOILERování ..
Zajímavé je, že těžší k uvěření (naopak po úvaze bych řekl, že je to naopak celkem možné) než samotný příběh vývoje společenství několika žen a mužů, jež se ocitli samotní a bez jakéhokoli vybavení na ostrově, mi přišlo to, že by zůstali po tak dlouhou dobu neobjeveni (při dnešním stupni dopravy – letecké, námořní – a možnostech orbitálního průzkumu). Druhou věcí pak počet lidí, který by tuto záležitost umožnili – dva lidé pro vykonání tak nelehké operace včetně zahlazení stop? Do třetice mi vrtá hlavou, za jak dlouho by se zhroutil ostrovní ekosystém. To je v podstatě provázané s tím zmiňovaným utajením. Velký či snad pouze větší ostrov by jistě lidem nemohl ujít (když ne záchranářům – přestože se jednalo o místo, nacházejícím se úplně jinde, než bylo udáno - tak nějakým jachtařům), na druhou stranu malý ostrov by těžko dokázal na víc než rok stabilně udržet rozrůstající se skupinu lidské populace (navíc s ohledem na to, že mají pouze malé či žádné zálesácké zkušenosti). Dost by mě zajímalo, kolik na naší planetě existuje takto neosídlených oblastí, které jsou zároveň v příznivém klimatickém pásu a daleko od všech myslitelných lodních a leteckých tras.

bara9550
29.04.2016 5 z 5

Dostala jsem na knihu doporučení a potom, co jsem zjistila, že v levných knihách ji mají za necelých 40 korun jsem neváhala... neuvěřitelná smršť informací, vyprávění od jedné z osob na ostrově, kterou si oblíbíte a záhy nevíte, čemu věřit, do konce knihy pomalu nevíte co se stane, kdo mluví pravdu a co je vymyšlené, vše do sebe na konci nádherně zapadne a knihu zavřete s pocitem, že to zkrátka není možné :)

PAVEL z BRNA
24.05.2015 4 z 5

Knihu jsem koupil v levných knihách a rozhodně toho nelitoval neboť jsem ji přečetl za dva dni. Je velmi čtivá a zajímavá, neboť jasně ukazuje jak se chovají lidé, kteří jsou řízeni jen svými pudy a vášněmi bez sebemenších duchovních hodnot. Po přečtení knihy jsem si začal více vážit civilizace o které šílený antropolog říká, že je vězení, ale v jeho pekelném ráji, bych nechtěl žít ani hodinu.

Lenny33
25.12.2014 2 z 5

Tato kniha je zvláštní... Zaujala mě svou anotací a první polovina (Ysanin příběh) byl zajímavý a čtivý, i přesto že mi byla Ysan velmi nesympatická. Druhá část byla ale přímo strašná. Ano, mělo to určitou dávku napětí. Ovšem jak autor neustále řešil, jestli něco pravda je či není, za chvíli už jsem si ani nepamatovala, jak to doopravdy bylo a co se opravdu stalo a co ne.
Nakonec z toho vzniklo něco nechutného a zvrhlého, za co by se měl autor stydět a nepovažuji ho za duševně zdravého. Hodnotím 1,5*. (I když si knih vážím, tahle nejspíše poletí do kotle. )

Majdalenka
06.07.2014 4 z 5

Celá kniha má velmi erotický náboj. První část knihy mi přišla jako červená knihovna - až moc sladké. Přesto velmi čtivé. Druhá část byla psána spíše jako detektivka, kdy se autor snažil zjistit co se na ostrově opravdu stalo - protože nikdo o tom nechtěl mluvit... Jedním slovem - čtivé od začátku po konec.

mamkamia
08.06.2014

Není to pekelný háj, ale ráj.

Ariam
17.09.2011 3 z 5

První část knihy - příběh trosečníků v podání studentky Ysan - je čtivá. Další část, která je sestavena z úryvků deníků jednotlivých postav, rozhovorů s nimi a interpretací kreseb, které na ostrově vznikly, se už tak dobře nečte. Rozuzlení není nijak překvapivé, čtenář je tuší už od prvních stránek.

Štítky knihy

ostrovy Tichomoří

Autorovy další knížky

Robin Baker
britská, 1944
2005  79%Válka spermií: Nevěra, konflikt mezi pohlavími a jiné ložnicové bitvy
2010  73%Prazákon: Přežití v pekelném ráji

Kniha Prazákon: Přežití v pekelném ráji je v

Přečtených79x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce55x
Chystám se číst15x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x