Právní teorie

Právní teorie https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488080/bmid_pravni-teorie-yrJ-488080.jpg 4 1 1

Publikace reprezentuje snahu o postižení fundamentálních otázek obecné právní teorie. Smyslem je přiblížení role a funkcí právních norem, institutů, právních zásad a principů jako jednotících prvků, ne jejichž základě je možné rozčlenění a soustavné poznávání pozitivního práva. Vedle tohoto dogmatického aspektu obecné právní teorie jsou sledovány syntetické přístupy, především v realizaci objektivního práva, cestou právních poměrů - vztahů, aplikace a interpretace práva, právní odpovědnosti a zabezpečení zákonnosti zárukami v právním a sociálním státě. Komplexnímu pohledu napomáhá i pozornost věnovaná stěžejním metodologickým přístupům k právu. Působení práva ve společnosti je zachyceno i s ohledy na některé otázky axiologického, ontologického a noetického charakteru, stejně jako význam právní logiky vůbec a argumentace v procesu tvorby individuálních právních aktů. Přes ambice zabývat se zejména teoretickými otázkami jak obecnými tak speciálními, je brán také zřetel na platná a účinná ustanovení pozitivního práva.... celý text

Přidat komentář

Set123
14.06.2022 4 z 5

Když jdete studovat práva a stojí před vámi obecné právní dějiny, sociologie práva, státověda, římské právo a teorie práva, po jaké učebnici nejdříve sáhnete? Přesně tak, po teorii práva. Když po ní nesáhnete, čekají na vás v programu přednášky ze všech těchto předmětů. Buďte si jisti, že jestli po něčem budete potřebovat učebnici, bude to teorie práva. Tak po té učebnici konečně opravdu sáhnete. A povím vám, Právní teorie vám dá pěkně do těla.

Musím říct, napoprvé jsem učebnici opravdu neocenil. Na práva jsem šel s nějakými znalostmi již ze střední, kde jsme měl výuku práva opravdu vynikající, takže jsem sice v zásadě pochopil, co se mi autoři snažili říci, ale na straně druhé jsem pro složitost vyjadřování, terminologie a struktury nebyl schopen vnímat více jak stránku, Učebnice má 400 stran.

Učebnice je opravdu náročná. Jako hodně. Ale také je to jediná učebnice, do které jsem nahlédl, která vás dokáže opravdu připravit na zkoušku z teorie práva na Masarykově univerzitě. Její obsah je mimořádně komplexní a, zcela rozumně, nutno podotknout, propojuje informace čistě teoretické s mnoha dalšími předměty (mj. filosofie práva, sociologie práva, státověda). To ovšem na prvotní pochopení tématu není úplně ideální. Proto vám, milém kolegyně a milí kolegové, radím dobře. Přečtěte si nejdříve nějakou jednodušší, třeba i mimooborovou publikaci a až poté se podívejte na Právní teorii. Nejdříve pochopte a až pak se opravdu přichystejte ke zkoušce, když to tak řeknu.

Je ovšem nutno podotknout, že publikace obsahuje opravdu strašně velké množství užitečných a, co více, zajímavých informací. Klasicky bych uvedlo informace (byť jen povrchní) o hinduistické a islámské právní kultuře, rozsáhlé kapitoly o pojmu práva atp. Pro toho, koho právo opravdu baví (mezi kteréžto šťastlivce se počítám), je to opravdu dobrá publikace (ač s ní někdy lze vést polemiku). I přes její reálnou náročnost.

Mimochodem, komentář píši pro jistotu až po zkoušce (úspěšné), abych si nepřipadal jako úplný pokrytec, když tu hořekuji nad její obtížností. A snad poslední poznámka. Nejsem v názoru na obtížnost publikace ani zdaleka sám. V mém ročníku jí použilo velice málo lidí jako hlavní zdroj informací a raději se smířili s poněkud méně obsáhlým a komplexním zdrojem, zato však velice přístupným a užitečným, kterým se ukázala býti učebnice Základy právní nauky. (Úspěšnost prvních pokusů u zkoušek nebyla velká…)

Kniha Právní teorie je v

Přečtených1x
Knihotéce1x