Pravidla nasazení

Pravidla nasazení https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455495/bmid_pravidla-nasazeni-SH9-455495.jpg 4 15 7

Pravidla nasazení série

3. díl >

Kybernetický útok na tři nejmocnější světová námořnictva žene dotčené státy do hrozící 3. světové války. Rafík Rošed je jeden z nejhledanějších lidí na světě, terorista s hlubokou nenávistí vůči západním zemím. Ukrývá se v Severní Koreji, kde ve službách Kim Čong-una provádí tajné kybernetické útoky. Tentokrát je však připravený provést mistrovský kousek – infikovat velicí systémy světových armád počítačovým virem, který nejen ovládne celou síť, ale je i určitou formou umělé inteligence, schopné učit se umění války. Nejprve si vezme na mušku Číňany, kteří zahájí útok na Pacifickou flotu Spojených států amerických. Don Riley, zástupce Kybernetického velitelství armád USA zjistí, že Čína ztratila kontrolu nad svou armádou, ovšem hrozí, že týž virus napadne i americkou síť. Je jen otázkou času, kdy Američané přestanou rovněž ovládat své ozbrojené síly. Rileyovou tajnou zbraní v kybernetické válce jsou tři nadmíru talentovaní kadeti z Námořní akademie Spojených států, kteří odhalí infiltraci a současně se snaží vystopovat teroristu Rošeda. Čas však nelítostně běží. O vládu nad svým námořnictvem už přišla jak Čína, tak Japonsko a totéž hrozí i Spojeným státům. Výsledkem je mezinárodní konflikt, při němž umírají lidé a jdou ke dnu americké letadlové lodi. Jedinou nadějí je zastavit útok přímo u zdroje dřív, než vyprší čas.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Rules of Engagement , 2019


více info...

Přidat komentář

woita
09.09.2023 2 z 5

V poděkování najdeme přirovnání k "ranému Tomu Clancymu", což na knihu vcelku pasuje. Máme zde špionáž, moderní hračky stejně jako starý dobrý vojenský konflikt.
V příběhu máme řadu hlavních a vedlejších postav na více stranách konfliktu. Zapamatovat si ovšem je nutno jen několik, zejména Dona s trojicí kadetů námořní akademie a jejich soka, teroristu Rafika Rošeda. Ze všech postav je to právě ona svatá trojka, která se krapet vymyká zaběhlým zvyklostem, jelikož kdy jste se běžně setkali s tím, aby byla parta (byť nadaných) studentů připuštěna k dopadení nejhledanějšího teroristy a zároveň jim byl udělen přístup k nejtajnější síti armády?! Tento prvek mi tam zkrátka neseděl.
To naopak Rafik se ukázal jako někdo hoden označení zlosin, když dokázal poštvat pouhým (byť geniálním) hackem tři světové mocnosti proti sobě. Jeho tah zažehl akt vzniku regulérního válečného stavu. Bohužel tato jeho aureola dozná na konci zásadních trhlin a nakonec se stává osobou, která ukončí svou existenci spíše náhodně než při aktu hodného provolání Alaha.

Běžné u knih neřeším dílčí chybky jako gramatika či jiné maličkosti v detailech, ale jedna mě doslovně praštila přes čenich. Při útoku SEALu na Rafikovu základnu je učiněna zmínka o letounu AC-130, jež každý military fanatik zná: vrtulový Hercules se sadou kanónu. Jenže už v následné kapitole se z letadla stává letka vrtulníků, které znenadání uhýbají a střílí laserovými zbraněmi, o kterých nebyla do této chvíle ani zmínka.... Neodpustitelná chyba korektora!
Z knihy tak mám rozporuplné pocity. Původní myšlenka o útoku na tři největší námořnictva a vzájemný střet byly skvělé. Co mi nesedlo, byl tým studentů v honbě za zloduchem a mírně rozkolísaný závěr. Za mě průměr, který více ocení mladší publikum se žádostí sáhnout po něčem dospělejším a dotýkající se kvalit Toma Clancyho.

Pan_Skala
04.04.2023 4 z 5

Kvalitně napsaný akční thriller. Připomněl mi doby, kdy jsem se těšil na jakoukoliv knihu od Clancyho. Snadno rozpoznatelné postavy a k tomu dobře ubíhající děj, který pomalinku a jistě graduje k velkému finále. Do toho děj i zápletka je uvěřitelná k současnému stavu světa. Četlo se to dobře a hlavně to bavilo což je jenom velký plus.


Ronnie68
24.06.2022 4 z 5

Kniha, která se četla úplně sama ... jak chtěla Severní Korea rozpoutat 3.světovou válku ... ale vše bylo zažehnáno ... jo, líbilo se mi to ...

nero 13
21.05.2021 4 z 5

Docela zajímavý špionážní thriller, dobře načasované stupňující se napětí s vyvrcholením v závěrečné akční části a dobrý popis jak svět dnešní špionáže probíhá hlavně na obrazovkách počítačových sítí.
Autoři jsou bývalí důstojníci americké armády takže moc dobře vědí o čem píší, ale na druhou stranu je jejich patriotismus trochu ovlivňuje ve stereotypním vidění světa, kdy američan rovná se hrdina a ostatní jsou padouši, uvedu dva příklady z knihy. Za prvé tvrzení že Donald Trump byl zvolen jen díky ruským hackerům, v předvolebním boji na sebe soupeři chrlí kýble špíny tak pochybuji že nějaká zpráva od hackerů navíc by nějak ovlivnila desítky milionů voličů.
A za druhé tvrzení že před invazí do Iráku se všechny americké zpravodajské služby zmýlili v tom že Saddám Husajn vlastní zbraně hromadného ničení. Já si myslím že moc dobře věděli jaká je situace ale informace že je Saddám nemá se jim nehodila do krámu.

soukroma
12.03.2021 5 z 5

Skvělé čtení: výborně napsaný, svižný moderní válečnicko-hackerský thriller, bez balastu a vaty, s věrohodným vyobrazením (aktuální) politické situace a konkrétních vůdců, amerického velení a kybernetických útoků iniciovaných a podporovaných mocnými šedými eminencemi (obvyklými podezřelými jsou Čína, Rusko a Severní Korea), s využitím teroristů.
Autoři dohromady s úctyhodnou zkušeností v amerických námořních silách a rozvědce pochopitelně pečlivě popsali své známé prostředí včetně ponorek, ale vcelku se slušně popasovali i s hackerskou tématikou.

A poselství? Cokoli z toho se může stát, odhalit a případně vyřešit kybernetický útok může mladá nastupující generace (zde kadeti z Annapolisu).

Z knihy sálá patriotismus obou autorů (nic jiného jistě nikdo nečeká) a jistá proamerická linka, ale nebylo to přes míru a na úkor příběhu.

Tazz1
09.03.2021 4 z 5

Čte se to dobře, nicméně s přirovnáním k rannému Tomovi Clancymu bych ještě asi počkal. Autorské duo se mělo více do děje ponořit a více se rozepisovat. Takhle mi to vše přijde, jak kdyby to bylo zmíněno jen tak mimochodem. Přestřelka je vyřešena třemi řádky, že padly výstřely. Hacking je řešen nějakými a blíže nepopsanými útržky kódu. Prostě hop a je to. Když už se pouštím do kyberthrilleru, trochu se do toho opřu. Nepíšu formou fejeton. Ale zase je zde docela dobrá práce s plynutím děje. Prostě to uplynulo :-).

markej
14.01.2021 4 z 5

Svižný špionážní thriller, který přečtěte jedním dechem... :-)

Autoři knihy

David Bruns
americká
J. R. Olson
americká

Kniha Pravidla nasazení je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce62x
Chystám se číst28x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x