Praví bastardi

Praví bastardi https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485761/bmid_pravi-bastardi-6fD-485761.jpg 4 98 25

Souzené země série

< 2. díl >

Pokračování fantasy série nasáklé krví a sarkasmem Nady kdysi bývala jedinou jezdkyní v Souzených, nyní stojí v čele Pravých bastardů, poloorků, kteří jí po pádu Pece přísahali věrnost. Její kopyto však sužují potíže — provizorní opevnění je jen chabou ochranou před nepřáteli, obyvatele osady trápí hlad a po okolí rozsévá smrt děsivá smečka ďábelských psů. Kapitán Bermudo mezitím ve svém kastelu osnuje plán, s jehož pomocí se mají kavaleristi jménem hispartského království zmocnit vlády nad Souzenými. Když si roztahovačná Hisparta najme do svých služeb neznámý kmen Zahracénů a vyjednávání vůdců kopyt o společném postupu selhává, ocitá se Nady a její osada na pokraji zkázy. Nady se proto rozhodne vyrazit pro pomoc. V Jámě cti se opět setkává s přítelem Kaňourem, ale také s proradným náčelníkem Orčích skvrn Boulem, který se její pokusy o sjednocení kopyt pokouší zhatit. Navzdory všem nástrahám se jí a jejímu kopytu podaří dostat do zakázané země elfů, kde její lid nachází dočasné útočiště. Nady ovšem čekají další těžké úkoly — nejdříve musí překonat nenávist, kterou k ní cítí elfové, a pak i předsudky zástupců své vlastní rasy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy

Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

The True Bastards , 2019


více info...

panPatejl
panPatejl
08.02.2024 1 z 5

První díl byl utahaný, ale todle už je fakt srajda nastavená močí.

LaCucaracha
LaCucaracha
14.11.2023 2 z 5

Po skvělé jedničce velké zklamání. Ukecané a zdlouhavé – tenhle díl nabobtnal o 100 nebo 150 stran úplně zbytečně, neměly tam být. Dvě strany trvá, než vylezou oknem do pokoje; popisování, jak si s dětmi hrají ve vodě, zabere několik stran! Šílený. Zmizel humor a odlehčení, všude jen jednotvárná neutěšenost a hlad. Nady mi v jedničce ani moc nevadila, ale teď z ní autor úspěšně vytvořil arogantní, nesympatickou krávu. Vše je zbytečně komplikované a je toho zbytečně moc, takže se ztrácí přehlednost. Kdybych měla říct, o čem je první díl, uměla bych to a dávalo by to smysl. U druhého dílu vlastně těžko shrnout smysluplně děj, prostě se tam furt někdo s někým řezal. Postavy v prvním díle byly všechny své a jedinečné, tady splývají do nudné šedi. U některých vysvětlování, hlavně v závěru, jsem se přiznám docela ztrácela, jak to bylo zmatené, asi jako Cimrmanovo "nejsem tvůj otec, jsem tvůj syn". Vulgarismů a erotických narážek je taky přespříliš, co v jedničce pobavilo a okořenilo, tady už byla jen nezbytnost většiny promluv, která se omrzela. Sexuální scéna samozřejmě taky nemohla chybět, tak co tak k ní přidat, aby to bylo ještě "víc"? Tak třeba Nadyin první mokrý orgasmus.
Prostě klasický nešvar autorů, kteří vystřihnou parádní úvod série a u pokračování zpanikaří a v touze, aby to bylo taky tak dobrý, tam nasekají všechno, co jim slina na jazyk přinese, aniž by to měli dobře promyšlené. No a český text oproti jedničce taky dost drhne, asi že se změnil překladatel.
Suma sumárum, i když do závěru série zbývá už jen jeden díl, tak ne, nechci ho číst. Zvlášť když si čtenáři na goodreads stěžují, že je zdlouhavý a potřeboval by pokrátit. To už pak vážně musí být něco.


petr_
petr_
20.09.2023 3 z 5

Mám pocit, že čtu tu samou knížku podruhé. To je problém vícedílných sérií fantasy. Autor prostě přemílá jedno téma stále dokola.

Grohlinka
Grohlinka
10.06.2023 4 z 5

Když jsem zjistila, že vypravěčkou Pravých bastardů je Nady, docela jsem se zalekla, v Šedých bastardech rozhodně nepatřila k mým oblíbencům, o to větší překvapení je pro me tenhle díl, který se mi líbil víc než ten první.

Asi se dá knize spousta věcí vytknout, jako třeba jistá překombinovanost, ale já se bavila od začátku do konce. Mými oblíbenci nadále zůstává Vozmrd, Kaňour a Podvoník. Takže Svobodní bastardi, cítíte ten tlak??

,,V mých představách je nejhorší možný peklo to, který vypadá stejně jako svět, kde žijem

,,Na minulé pravdě pramálo záleží, když přítomná pravda znamená každodenní boj o přežití

stanislav0373
stanislav0373
26.04.2023 5 z 5

Další skvělé vyprávění ze Souzenejch! Tasení talvarů, špikování nepřátel šipkami z brumu a dusot mazlů valících se do boje. Kdo je však oním skutečným nepřítelem? Trasořitky, Siláci, Hroti nebo snad někdo horší? A co když kopyta nejsou už tak silná, jak si myslí?

Pro mě jedna z nejlepších sérií!

Aleen
Aleen
19.02.2023 4 z 5

I druhý díl mě stále nutil ke čtení. Když jsem začala číst, nebyla jsem si jistá, zda budu pokračovat ještě trojkou, ale nakonec zvyšuji hodnocení a budu čekat na, doufám, poslední díl. Bylo tu na mě opět trochu moc zvratů, v rychlém sledu za sebou a málo klidných míst na vydechnutí od napětí. Ale asi je dobré, když se stále něco děje, když nám autor předkládá jedno překvápko za druhým a některá fakt velká a neotřelá. Seznámil nás s novými místy, osobnostmi i rasami, představil nečekané rodinné vazby. Celkově hodnotím v tomto žánru dost vysoko.
K překladu: dost mě rušila "přepálená" spisovnost. Jako by autor nevěděl, jak je správně. Místy jsem brala jako součást hovorové řeči, ale někde to prostě bilo do očí.

Kešu1981
Kešu1981
14.01.2023 4 z 5

Žíši...to byl mazec! A jako fakt potřebuju závěr trilogie...kdy se jí u nás dočkáme?

PavelS
PavelS
30.12.2022 1 z 5

Ve srovnání s prvním dílem došlo ke značnému poklesu kvality. Má to snad být fantasy ze "země, která není pro starý", kde hlavní hrdina by měl řešit to, zda vůbec přežije do příští stránky. A co se místo toho minimálně v půlce textu řeší? Hrdinové půlku knihy debatují a rozjímají nad gendrovými a rasovými předsudky svého světa. No hnus velebnosti.

Fingolfin21
Fingolfin21
11.10.2022

První díl vynikající. Tento... Snad čteno ve špatný čas, ale prostě jsem se do toho od začátku až do konce nemohl dostat.

nero 13
nero 13
11.09.2022 5 z 5

Nekorektní fantasy ze Souzených zemí pokračuje s novou postavou v hlavní roli, Šakala nahradila Nádherná a styl vyprávění se trochu změnil, což mně vůbec nevadilo, protože by bylo divné kdyby vykreslení mužské a ženské postavy vycházelo stejně, naopak musím Jonathana Frenche pochválit že nepopisuje jednotlivé postavy sterilně stejně.
Ze samotného příběhu mne asi nejvíc bavila část odehrávající se v jámě cti, kde zápasí Kaňour s Kyklopem. Teď jenom doufám že závěrečný díl trilogie Svobodní bastardi vyjde co nejdříve.

Thalin
Thalin
01.07.2022 3 z 5

Jednička mě vážně bavila a zhltla jsem ji. Humor, neotřelé prostředí, nějaké to násilí, i když se to trošičku pomaleji rozjíždělo. Jenže tady jako kdyby to jelo většinu knihy se zataženou ručkou. Četla jsem ji dlouho, odkládala ji, místy mě to moc nebavilo. Hrozně se to prostě vleklo. Přišlo mi, že děj lítá ode zdi ke zdi a za půlkou vám dojde, že se toho vlastně moc nestalo. A Nady mi bohužel zrovna k srdci nepřirostla už v jedničce. Tady má mnohem větší roli a můj názor na ni se nezměnil. Jsem trošku zklamaná. Možná, za nějakou dobu, se mi to napodruhé bude líbit víc, ale teď je to spíš průměr.

GošaGoša
GošaGoša
10.06.2022 2 z 5

Po přečtení jedničky jsem tušila, co můžu očekávat. A plně se mi toho dostalo. Doufala jsem, že to rozmotávání přijde od půlky. Tentokrát až na posledních cca 150 stranách. Tím, že autor zvraty avizoval dopředu, zajistil předvídatelnost. Jediné překvapení byla ta na konci, co je vytáhl jak králíky z klobouku. Ten svět, kde se příběh odehrává, je lépe podaný než příběh samotný.

Lavina
Lavina
11.05.2022 4 z 5

Úžasná kniha, dle mě víc krve a víc akce než v předchozím díle.Pomaly rozjezd a pak možná až moc akce. Nečekala bych, že vše co se stalo můžou přežít. Perfektně napsáno už chci třetí díl...

Turlogh
Turlogh
28.04.2022 3 z 5

Slabota, slabota, pouhý odvárek z výborné jedničky, měl jsem obrovský problém vůbec toto pokračování dočíst. Howgh

ChristineGilgun
ChristineGilgun
15.03.2022 5 z 5

Chytlo, bavilo a nepustilo.
Postavy jsem si dost oblíbila, už ať je venku další díl.

6493
6493
01.02.2022 3 z 5

Ach...
Nemohu než porovnávat s prvním dílem, který mi doslova vyrazil dech a recenze na něj se psala sama. Už uplynul nějaký ten pátek od doby, kdy jsem tohle pokračování dočetla a nějak si nemůžu vybavit většinu děje (narozdíl od jedničky). Z toho, co si pamatuji, jsou Praví bastardi slušné pokračování, a to je tak všechno. Do knihy se těžko začítalo, to můžu přisoudit změně hlavního hrdiny na hrdinku. Rozhodně není špatně, že se do popředí dostává žena (poloorkyně), ze závěru jedničky to bylo ostatně logické a jasné, nicméně na mě Nádherná působila vždy jako nemastná neslaná fifina, která radši drží pusu a krok. V prvním díle to procházelo v pohodě, jelikož jsme měli k dispozici mnohem charismatičtější postavy, ať už hrdiny, nebo zloduchy. Ale tady to bohužel nefunguje. K dějové lince s elfy a matkou (bez spoileru) se vyjádřím jen tak, že jsem se modlila, aby to už skončilo.
Autorovou snahou zde bylo bezpochyby ukázat, že Souzené nejsou tak snadné - poloorci proti orkům, ale že je tam ještě "něco" dalšího, co hýbe dějem a míchá osudy. To "něco" je však uspěchané a těžko uchopitelné a doufám, že se autorovi podaří, v rámci dalšího pokračovaní, utřídit si myšlenky a opět najít cestu ke kouzlu, které vyčaroval v prvním díle.

renefer
renefer
04.01.2022 4 z 5

Slušné pokračování prvního dílu, i když začátek byl takový rozpačitý. Nemohla jsem ze sebe vydolovat to nadšení, které provázelo četbu prvního dílu. Taky jsem už trochu plavala v jednotlivých postavách, protože děj na sebe dost navazuje a nedá se číst bez znalosti prvního. Ale pak se to trochu zlepšilo a místo starostí o údržbu kopyta došlo k několika zvratům a bitkám, hlavní postavy se objevily v plné parádě, některé naopak navždycky zmizely (snad moc neprozrazuju), ale i tak se těším na další díl.

Hellboy12
Hellboy12
31.12.2021 3 z 5

Za mňa až po 31 kapitolu ťažké čítanie ,priznám sa že dovtedy som ju pár krát odložil a rozmýšľal či ju čítať ďalej alebo nechať tak...ale potom to už bolo fajn a musím priznať že som zvedavý ako dopadne celá séria...bolo zaujímavé sa dozvedieť niečo viac o Nádhernej a celkom zaujímavé bolo zistiť kto je vlastne "Majna" ...

špulo
špulo
21.12.2021 5 z 5

Všetkým doporučujem, aby nezačínali túto sériu týmto dielom. Nie kvôli príbehu a súvislostiam. Tie vám autor postupne a nenásilne vysvetlí. Ale, kvôli svetu. Aby ste ním v prvej knihe napáchli, ochutnali ho, olízali, ovoňali, vyváľali sa v ňom. Aby vám bolo jasné ako autor pristupuje k veci a prečo má taký štýl a vyjadrovanie. Podobne ako Tarantina nemôžete sledovať od Djanga. Keď usúdite, že toto je váš pohár vína, ďalší chod si vychutnáte omnoho viac.
Začiatok je trochu opatrný v rozjazde, ale postupne sa vám príbeh (a svet) začne vpaľovať pod kožu a budete sa s hrdinami potiť, krvácať, trpieť a pomedzi to sa smiať, užívať si, občas filozofovať. Sú tu fakt strhujúce akčné scény - a pomerne dlhé, milé a citové chvíle - aj oko mi zvlhlo, veľkolepé epické výjavy - až som čumel. Je to popísané adekvátne drsne a k tomu patrí aj vulgarita, sex a otvorenosť. Nezdá sa mi to prehnané. V mainstreame sú toho tri kopce a že bestsellery.
Záver je zľahka prekombinovaný. Má to však logiku. Pošahanú, ale funguje. Nesedela mi jedna drobnosť. Možno som sa len nesústredil na 100%. Nevadí mi to. Koniec ukazuje, že Jonathan French má radšej rozprávky ako mučenie, preto je taký aký je. Ja mu za to fandím a idem si objednať bastardovské tričko. Live in the Saddle, die on the Hog!

vendylein
vendylein
24.11.2021 4 z 5

(SPOILER) S Pravýma bastardmama jsem měla co dělat. Ne snad, že by mě nebavili (ač Šedí bastardi tedy víc), ale zapomněla jsem od prvního dílu valnou většinu z děje a postav a nemohla se dlouho začíst.
Tahle série je násilná (hodně), plná sexu a vtípků. Ale k věci. Jonathan French nechává své postavy - a především Nádhernou, která je hlavní hrdinkou tohohle dílu - pořádně trpět, nezdráhá se zabíjet, upalovat, roztrhávat na cucky, kastrovat. Bastardi a s nima celý Veselice trpí až to pěkný není a vy si říkáte, co asi ta ještě může přijít.
No a přijde Zkáza a pak už jen valíte oči, jak se to všechno zamotá a tvl Nady je najednou skoro neporazitelná a má dvojče a máme tu tak trochu wtf happy end.
Kolem a kolem, první dvě třetiny jsem trpěla s Bastardama, poslední - za mě - překombinovanou třetinu mi hlava nebrala. Nicméně na třetí díl se těším, protože s Hispartou by to mohlo být ještě dost zajímavý...

Autorovy další knížky

2019  83%Šedí bastardi
2021  81%Praví bastardi
2023  83%Svobodní bastardi

Kniha Praví bastardi je v

Právě čtených7x
Přečtených127x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených6x
Knihotéce113x
Chystám se číst69x
Chci si koupit34x