Pravda za rozbřesku

Pravda za rozbřesku https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103594/bmid_pravda-za-rozbresku-103594.jpg 3 27 3

Román z autorovy pozůstalosti zpracovává jeho zážitky a dojmy z afrického safari. Román kolísající mezi autobiografií a fikcí vypráví příběh lovce, zodpovědného za vedení loveckého tábora. Ten se musí vyrovnávat s hrozbou, že tábor bude napaden znesvářenými domorodými kmeny, ale zároveň chce pomoci své ženě Mary při lovu na lva. Román vyniká nádhernými popisy africké krajiny a líčením vzrušujícího lovu zvěře, pochopením pro sílu přátelství i krásu krajiny a mentalitu místních lidí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

True at First Light , 1999


více info...

Přidat komentář

ludek.n
04.10.2019 2 z 5

Africké safari, čarokrásná příroda, domorodí lovci a stopaři z kmene Kambů, divoká zvěř a nad tím vším velký bílý bwana, který řídí lovecký tábor. Hemingway si pro svou Pravdu za rozbřesku vybral reálie, které dobře znal a miloval. Podává je svým osobitým stylem, který spíše než na napínavý a dobrodružný aspekt sází na pohodové povídání a vzpomínání party kamarádů u hořícího krbu se sklenkou brandy v rukou. Dokonce i ona honitba na starého a ostříleného krále zvířat, jež je ústředním motivem knihy, působí v tomto podání jen jako nevzrušivá odpolední selanka po pořádné siestě. Pravdou je, že mi tato unylost vyprávění vadila o dost více, než nadužívání svahilských výrazů, jejichž význam jsem si nedokázal zapamatovat, ať už jsem se snažil, jak jsem chtěl. Málo platné, ale s Hemingwayovým africkým dostaveníčkem jsem se nudil, přestože se autor bezpochyby snažil vykřesat to nejlepší z nejlepšího.

martinka_d
19.06.2015 2 z 5

Knihu jsem precetla zhruba do puky. Od zacatku me to nebavilo, prislo mne ze se nedeje nic jineho, nez ze se domlouvaji jak zabit lva. Dej mne prisel zkratka nudny a roztahany. Uz jsem teda cetla z Afriky lepsi knihy, tim nechci Hemingwaye nejak pomluvit, snad jine jeho knihy jsou lepsi!


kilometr
19.02.2012 3 z 5

Pan Spisovatel popisuje svůj pobyt v Africe,kde jsme svědky toho,jak se svou ženou Mary,loví lva.
Jedná se o nedokončený román.A je to na něm bohužel znát.Ale nějaké části jsou napsány výborně.50%.