Pravda versus nepravda

Pravda versus nepravda https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383548/bmid_pravda-versus-nepravda-CMd-383548.jpg 4 16 5

Co je pravda? Výzkum vědomí dr. Hawkinse ukázal, že pravdivost závisí nejen na obsahu, ale také na souvislostech, v nichž se tento obsah nachází. Pravda je relativní hodnotou, která já dána svým vztahem k absolutní konstantě. Měli bychom tedy spíše hovořit o úrovních pravdivosti, jež jsou vyjádřitelné na stupnici, zahrnující veškerý život se všemi jeho projevy napříč celými dějinami. Úzce souvisí s úrovněmi vědomí, jež lze měřit pomocí svalového testu. Skupiny výzkumníků pod vedením dr. Hawkinse provedly statisíce měření nejrůznějších oblastí lidského počínání, a jejich výsledky, jichž je toto dílo plné, jsou místy znepokojivé či provokativní. Kniha nabízí hluboký filozofický pohled na pravdu, zpřístupňuje její poznávání a především čtenáře povzbuzuje k lásce k pravdě a pravdivosti, která sama je předpokladem nejvyššího poznání.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Pravda.Je
Originální název:

Truth vs. Falsehood: How to Tell the Difference , 2005


více info...

Přidat komentář

Ivaksa
07.10.2022 4 z 5

Autor tvrdí, že všechna tajemství jsou k dispozici k rozpoznání, totiž že žádná tajemství neexistují. Každá naše i letmá myšlenka je zaznamenaná v poli vědomí, ze kterého lidé od určité úrovně (vědomí) mohou čerpat odpovědi. Pravda se získává svalovým testem a pouze odpověd'mi ano ne. Pak ale nechápu, proč dané odpovědi ano či ne mají vůbec číselnou škálu? Čím vyšší je prý vědomí testujícího, tím vyšší je pravděpodobnost správné odpovědi.. Pravděpodobnost? Při odpovědi ano ne?
Celou knihou se táhne obrovská adorace USA, včetně tvrzení, že veřejné vzdělání je zdarma a široce dostupné. "I ten nejchudší občan má přístup k bohatství o kterém se nesnilo v minulosti ani králům". Jakékoliv kritizování Ameriky člověku okamžitě snižuje "body" vědomí. Rovněž ateisté jsou zcela diskvalifikováni z možného testování pravdy. Ateismus sám je pod úrovní.
V okamžiku narození má každý již danou svou úroveň a "kormidlo lodi je nastaveno". Přesto jsou dějiny plné vysoce uvědomělých lidí, kteří v průběhu života mohou klesnout. Hitler klesnul ze 430 na 40 bodů. Kvůli síle korupce moci. Znamená to snad, že i osvícený člověk pokud se mu začnou podbízet masy, ztrácí soudnost a úroveň? Mohamed měl údajně hodnotu 700 a po záchvatu epilepsie klesnul na 130. Neznamenalo by to ale, že vědomí je závislé na intelektu které je propojené s egem?
Lidé s rozdvojenou osobností prý nemohou měnit úroveň vědomí, ale svalovým testem byly naměřeny rozdílné hodnoty v rozmezí 350-135 u stejného jedince. Tato nelogičnost je na str.148.
Shození atomové bomby v Japonsku bylo hodnoceno jako správné, protože 180 000 lidí bylo obětováno možným několika milionům mrtvých. Zároveň ale v tabulce měření postojů, je jedno zlo ospravedlňující jiné, hodnoceno úrovní 100,což je velmi nízké.
Kniha je velice inspirativní, ale je předkládaná jako danost bez možnosti oponovat. Pokud máme výhrady, jsme pod úrovní. Nevěříme v Boha? Pod úrovní. A vtípek na závěr od bezvěrce: Je zajímavé, že i cocacola má větší úroveň než 75% lidí..

Aghatte
08.01.2021

Nedočteno, nehodnotím, to už je příliš mimo mé chápání


GepardLady
01.11.2020 5 z 5

Pro mě další v řadě skvělých děl od D. R. Hawkinse. Začátek jsem sice musela přečíst dvakrát a stejně jsem všechno "nechytila", ale je to u mě stejně jako s kvantovou fyzikou - strhlo mě to a i když to nejsem schopná úplně pochopit, svým způsobem tomu rozumím a rezonuje to se mnou. Další kapitoly, v nichž autor popisuje historické a společenské souvislosti s vývojem úrovní vědomí lidstva atd., jsou alespoň pro mě prostě nezpochybnitelné a nezřídka ve mě vyvolaly určitý AHA efekt. Tohle dílo u mě, stejně jako ta předešlá, která jsem od dr. Hawkinse četla, vyvolalo hlad po dalším titulu :-)
P. S. Moc se mi líbil doslov, ve kterém Mirek Vojáček předkládá úrovně vědomí českých osobností a historických etap. Knihu tak ještě víc přibližuje českému čtenáři.

Měnící
02.01.2020 1 z 5

S touto knihou jsem na rozdíl od jiných tohoto autora, nebyl v souladu. Chybělo mi uvědomění stínu. Jediný negativní jev, který vidí autor ve společnosti USA je v právním systému. Tož já to vidím jinak, potíže vnímám ve více oblastech politiky a třeba v převažujícím způsobu produkce potravin. Samozřejmě můžeme vidět jen to krásné a prospěšné, ale tohle mi přijde až příliš.

BStone
12.08.2018 5 z 5

Duchovní pokladnice plná zajímavých informací.

Autorovy další knížky

David R. Hawkins
americká, 1927 - 2012
2017  87%Vzestup po úrovních vědomí
2009  85%Moc versus síla
2018  85%Pravda versus nepravda
2018  95%Vševidoucí já
2020  100%Já: Realita a subjektivita

Kniha Pravda versus nepravda je v

Právě čtených2x
Přečtených17x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce7x
Chystám se číst64x
Chci si koupit29x
dalších seznamech1x