Pravda v době populismu

Pravda v době populismu https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423710/bmid_pravda-v-dobe-populismu-4Yt-423710.jpg 3 7 1

Kniha předkládá argument, že odpovědnost vůči pravdě bychom ani ve sféře politiky neměli odsunout stranou. Pojmy pravdy a pravdivosti jsou nicméně velmi složité. Nejde o prostou pravdomluvnost bez ohledu na důsledky; pojem pravdy se v různých kontextech chová různě, politikou počínaje a každodenním životem konče. Kniha analyzuje tato témata v souvislosti se současnými politickými změnami. Naznačuje, že současná éra není érou „post-pravdy“ v politice, nýbrž érou stále hybridnější demokracie.... celý text

Přidat komentář

Adam84
27.10.2023 4 z 5

Kniha ukazuje, jaký je problém vůbec nastavit jakýkoliv neměnný přístup k etice pravdy a jak je těžké ji definovat, protože pojem pravdy je neobyčejně komplexní a pojí se s ním příliš mnoho dalších pojmů.

Po přečtení ovšem nikdo nemusí propadat skepsi, že by snad pravda byla něco neuchopitelného. Autor se i snaží vysvětlit, že člověk nemusí nutně absolvovat kurz symbolické logiky, aby chápal co je to pravda, a pokouší se poukázat na to, proč je důležité pojem pravdy podrobit výzkumu.

Vše je analyzováno v kontextu aktuálních politických změn a na příkladu nových variant populismu (ten je také příliš komplexní na to, aby byl v této knize dokonale popsán), které se v nedávné době v politice objevují.

I když v knize padnou opravdu alarmující příklady toho, jak je i na těch nejvyšších politických postech pravda překrucována, jsem si (stejně jako autor) jistý, že nic a nikdo, dokonce ani žádná politická moc nemůže význam pravdy umenšit.

Autorovy knížky

Tony Milligan
skotská, 1966
2019  69%Pravda v době populismu

Kniha Pravda v době populismu je v

Přečtených9x
Knihotéce2x
Chystám se číst4x
Chci si koupit3x