Pravda o zkáze Sodomy

Pravda o zkáze Sodomy https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123661/bmid_pravda-o-zkaze-sodomy-IIB-123661.jpg 5 45 19

Podobenství o mechanismech moci, manipulování davu, vyvolávání hysterie, politických procesech, o změně kvetoucího města v trosku plnou nenávisti, bídy a fanatismu. Daleko více než na historickou Sodomu má rozsáhlý román evidentně na mysli události v zemích komunistického bloku, např. SSSR, ale protože byla napsána a poprvé vydána v šedesátých letech, nemohla pojmenovat tyto věci zcela přímo. – 2. vydání... celý text

Přidat komentář

Leona333
29.02.2024 5 z 5

,,I přes vodopády řeky plynou dál, svět se točí, točí, točí. A voda padá, padá, dolů z mejch očí."

Tak těchto pár slov... jsem si vypůjčila z textu písničky Vodopády, od skupiny Chaozz, která v devadesátých letech ve svých textech poukazovala na věci, které nejsou a nikdy nebudou v pořádku...
No a o tom je přesně i tahle kniha. O lidské shrbenosti, pošetilosti, sebeklamu, úpadku morálky a svědomí...
Prostě: "řeky plynou dál a svět se točí, točí... A lidstvo se z toho nikdy neponaučí..."

tonysojka
02.09.2023 5 z 5

Podrobný a umělecky ztvárněný popis zrodu diktátu tyranie a selhání demokracie z důvodu osobní zbabělosti a pohodlnosti, zasazený do starozákonní Sodomy.Přesný popis deformace lidského myšlení a chování pod útlakem a pak po překonání určitého bodu výtrysk nekontrovatelného násilí měnící se do bouře ničící všechno i své tvůrce.
Monumentální, výpravné, vedoucí k přemýšlení o podstatě zla,manipulaci,svobodě a zodpovědnosti jedince.

...Ten tvůj lid lze svést a zneužít snadněji než hloupou sentimentální ženštinu.....

.... Nevěřím zázraku,pokud v něm sám nemám prsty.A stejně tak pomáhám náhodě....

....Ale ty sám víš, jaká síla se skrývá v lidském hněvu.Ani radost nedokáže uvolnit tolik nádherné energie.My potřebujeme silný lid a musíme dodávat,jak jistě chápeš,jeho hněvu neustále novou potravu...

...Stal se obětí toho zla, jež pomáhal přivést na svět....


Jolishka
27.08.2023 5 z 5

Knihu jsem nalezla v pozůstalosti po tatínkovi a jsem vděčná, že jsem se k ní dostala. Nebylo jednoduché poddat se jejímu tempu, ale je to mistrné dílo. Až mrazí, jak děláme stále stejné chyby a podléháme falešným iluzím a přesvědčením o správnosti našeho konání... ale pořád je naděje, dokud můžeme číst takovéto knihy.

hanzmb
07.07.2023 5 z 5

K této knize jsem se dostal poprvé už někdy koncem 60. let. To byla pro nás bomba. Potom jsem ji mnoho let bezúspěšně sháněl po antikvariátech. Samozřejmě pro dnešního čtenáře ztratila ten punc něčeho zakázaného, ale pořád zůstává její humanistický pohled na svět. Bohužel i nyní jsou její varování stále platná. Nevím, jak se v autorovi, který do té doby psal spíš jednodušší době poplatné knihy, mohlo něco podobného zrodit. Taky asi za to dostal na 11 let zákaz.

zd0981
26.03.2023 5 z 5

Jedna z mála knih z té doby, která mi utkvěla v paměti a dodnes mne ovlivňuje. Jen se podívejme, kdo všechno a proč hledá své Betsurské z pouště...

Politre
12.03.2023 5 z 5

Velkolepý román po všech směrech. I přes svůj rozsah stále skvěle čtivý, s propracovanými postavami (skvělý vypravěč v osobě stárnoucího písaře Difata, rozporuplná postava Azmaveda), ukazující krutost lidí a vzestup i následující pád totalitního režimu. Názorně je zde zobrazeno jak strach z domnělého nepřítele dokáže přeprogramovat smýšlení lidí. Ostatně z historie je dobře vidět, že to co se dělo za dob Sodomy se stále opakuje. Otázkou zůstává, kdy se konečně lidstvo poučí?

Hobo
07.09.2020 5 z 5

Úžasné dílo, které pro mne mělo stejný objevný význam jako třeba Egypťan Sinuhet, ale s širším dosahem. To byl tak zásadní obraz totality, s jakým jsem se už nesetkal, byť jsem pak přečetl snad všechno zásadního významu.

InaPražáková
12.05.2020 5 z 5

Důkladný popis vzniku totality, až by se mi chtělo říct zbeletrizovaná faktografie, natolik přesně vývoj ve staré Sodomě zjevně zrcadlí historii o pár tisíciletí mladší. Kniha má ale víc rovin a stejně zajímavých, namátkou nebezpečná odtažitost intelektuálů od politiky, ve výsledku ničivá schopnost chápat všechny a proto relativizovat; vzestup geniálních fantastů, jejichž nápady přestane brzdit zdravý rozum; potřeba lidí mít po období nejisté volnosti silného vládce a jasný cíl.
K ději pár malých výhrad měla, Nejvyšší Chus byl občas nečekaně naivní a vypravěčova prostá existence se od určité doby vzpírá logice, stejně tak některá rozuzlení jsou trochu chtěná - ale ničemu to nevadí, protože atmosféra a vývoj, který se včetně nečekaně explicitních brutalit valí dál jako stále se zvětšující a zrychlující sněhová koule, nedává čas o takových drobnostech nějak zvlášť přemýšlet. Je to velmi intenzivní čtení, které čtenáře v žádném ohledu nešetří, kniha bezpochyby hodná širokého zájmu, ale pro mě zároveň text, jehož některé pasáže nechci hodně dlouho vidět.

slavjanos
16.05.2019

nadčasové, ale stále nedoceněno, tohle by si měl přečíst každý

Acamar
06.03.2019 5 z 5

Opulentní beletristická "studie" mechanismu fungování totalitních režimů, tentokráte zajímavě napasována (a různými odkazy provázána) na biblický mýtus.
Autor zvolil jako vypravěče starého učence, písaře Difata, který díky své moudrosti a příbuzenství s domem vrchního úředníka Lota, je přítomen radou - zpočátku dobrovolně, později nechtěně - prakticky každému zásadnímu rozhodnutí mocenského aparátu, vedoucímu k čím dál většímu rozkladu. Je to vypravěč sice veskrze sympatický, ale také v podstatě bezzubý komentátor, jakoby jej jeho pochybovačná moudrost a odstup vlastně zneschopňovaly jakkoli zabránit dalšímu a dalšímu zlu.
Prokousat se promyšleně vystavěnou a gradující zprávou o zkáze Sodomy je nejen dalším osobitým střípkem do kaleidoskopu dystopických románů, ale také krásným literárním zážitkem.

Hotovson
16.01.2019 5 z 5

Hodně děsivý. Historie se neustále opakuje. Bohužel.

"Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako obvykle."

Marbo
06.08.2018 5 z 5

Mrazivé čtení do současných veder.
Autor nikam nespěchal, pomalu a postupně nás uvedl do své Sodomy a jejich ( našich ? ) problémů. Kdy se ozvat ? A co když ani to již nestačí ? Jsme od určité chvíle nenávratně odsouzeni k nežití ?
Tohle dílo se jistě nelíbilo po roce 68 a jistě se mnohým nebude líbit ani za sto let, mnohé se totiž zdá být prozatím stále platným.

Mišima
07.03.2017 5 z 5

Myslím, že z toho, co Kříž zatím napsal, jde o jeho největší( a nejrozsáhlejší) dílo. Kdyby věci mohl pojmenovat přímo a nepoužít historické alegorie, byla by tím kniha ochuzena o řadu lyrických, erotických a také apokalyptických scén! Jak úžasný by z toho byl film, ovšem nesměli by to natáčet Američané!

babicka_amalka
27.01.2017 5 z 5

vynikající kniha - téměř jako zjevení jsem ji četla v 60. letech, hned jak ji ČS vydal - tenkrát jsme na ni (a mnohé další) stáli fronty - po mladé asi už úsměvné či nepochopitelné ;-)

Caine
23.01.2017 5 z 5

Skvělý příklad totality. Myslím, že v jakékoli době a za jakéhokoli zřízení aktuální.

tester
23.11.2015

Sodoma a její pozdější varianty se z pohledu dneška jeví jako procházka růžovým sadem. Spisovatelé by už měli napsat nějaký upgrade. Čtenáři jsou ve střehu.

nightlybird
30.04.2015 5 z 5

Pravda o zkáze Sodomy má nesporně mnohem širší záběr, než jen naši tehdejší socialistickou realitu, je to apokryf mnohem komplexnější a postihující celou škálu společenských jevů - je třeba ale dodat, že v době svého vzniku byla kniha vnímána především jako zrcadlo nastavené především naší tehdejší socialistické společnosti a to nejen čtenáři, ale především našimi mocipány a to byl nepochybně důvod, proč se ocitla svého času na indexu (a mám dojem, že i autor si to docela kádrově "pohnojil").
Osobně mám pocit, že znalost reálií té doby spíš umožní knihu plně vychutnat, nežli naopak a nemohu jinak, musím souhlasit se Stammelem, který to přesně vyjádřil.

Filatov
24.04.2014 3 z 5

Pravda o zkáze Sodomy je alegorií opravdu rozsáhlou nicméně jsem měl problém prokousat se prvními sto až dvě stě stranami a zvyknout si na styl psaní. Poté už se ale kniha dala číst opravdu dobře a musím uznat, že kniha opravdu dokáže skrytě popisovat události v komunistickém bloku a Sodomané se chovají asi tak, jak život fungoval za totality u nás. Divím se, že takový román mohl u nás opravdu vyjít. Hodnocení knihy ovšem ubírá fakt, že člověk totalitu u nás zná a tak ho děj nemůže ničím překvapit.

Stammel
15.11.2010 5 z 5

Neuvěřitelný zjev v české literatuře. Že existuje tak mohutně propracovaný a promyšlený román, který je dokonale přiléhavou a košatou alegorií totalitního režimu, tomu bych nevěřil, kdybych ho nečetl. Není to jen zachycení povrchových jevů totality, ale důmyslná a dramatická analýza jejího vzniku včetně (promarněných) možností mu zabránit, rozšiřování moci, manipulování lidu, ovládnutí elit, ničení charakterů... a nakonec i zničení sama sebe.
Kříž zachází do tolika zákoutí a nuancí a přitom celou dobu čtenáře táhne nesmírně napínavým příběhem. Spolu s průvodcem, který je moudrý a vtipný a sympatický, ale přitom rozporuplný ve svém nakládání s vlastní autoritou, které není schopen včas využít ke zvrácení událostí ve prospěch dobra.

Zvláštní snad může být poměrně explicitní rovina násilí a erotiky. I když co se týče té druhé, ta funguje dobře v rámci chytré apokryfičnosti biblického příběhu, z něhož kniha vychází.

Pro mne jedna z nejdůležitějších knih, se kterými jsem měl tu čest.