Pravda někdy bolí a jiná erotika

Pravda někdy bolí a jiná erotika https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17648/bmid_pravda-nekdy-boli-a-jina-erotika-3nT-17648.jpg 4 20 2

Soubor sedmi novel či povídek (včetně titulní novely Pravda bolí, 1999; česky vyšla i samostatně), vesměs erotických satir z intelektuálního nebo studentského prostředí, ale i komických příběhů situovaných do doby autorova dětsví a dospívání.

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Academia
Originální název:

Home Truths , 1999


více info...

Přidat komentář

Sandik
12.10.2020 3 z 5

Kniha složená ze sedmi položek. Jednak z novely jež je ovšem upravenou divadelní hrou a dále ze šesti krátkých povídek, které jsou v knize tak trochu do počtu. Vlastně to ani nejsou povídky, spíš jen takové drobné črty, každá jen na pár stránek.
Úvodní "Pravda někdy bolí" je skvělá, byť je na ní vskutku poznat divadelní původ. Nijak to ale nevadí (****). Povídka "V dusném podnebí" není špatná. Asi bude i poměrně autobiografická (*** a 1/2). "Mé první zaměstnání" je skvělá záležitost, ale vlastně je to taková agitka, neponechávající čtenáři možnost se rozhodnou jinak než autor zamýšlel, což mi smrtí manipulací (****). "Hotel des Kozy" je taková košilatá pitomost (**). "Muž jenž odmítl vstát" má rozměry téměř kafkovské, ale současně nepůsobí úplně přesvědčivě (***). "Hamoun" se mi líbil moc a je skvěle vypointovaný (****). "Pastorální" je vážně vtipná, spolu s "Pravda někdy bolí" v téhle knize nejlepší, a místy mě opravdu donutila se smát nahlas, což se mi u Lodge jinak stává často ale u téhle knihy to obecně dost dřelo... Celkový dojem: 65%

Anasa
18.11.2019 3 z 5

Na první povídce je znát, že vznikla přepracováním divadelní hry. Zdála se mi zajímavá, čekala jsem, jak se situace a vztahy vyvinou. Bod zvratu mi sice přijde z hlediska postoje postav docela logický, ale ztotožnit se s ním nedokážu. Ve druhé povídce mne bavil jemný humor, ale zakončení mi přišlo asi takové, jako když Mácha připsal předmluvu k Máji. A tak bych mohla pokračovat - ta ALE rostla a knihu jsem dočetla bez valného zájmu.