Pravda nebyla k dostání

Pravda nebyla k dostání https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493066/bmid_pravda-nebyla-k-dostani-hmb-493066.jpg 4 209 42

Co všechno vám můžou vzít? Historický román od autorky bestselleru Kdo šije u Podolské. Píše se rok 1982 a v patnáctileté Janě se kromě dospělosti probouzí i poznání, že s minulostí její rodiny není cosi v pořádku. Otec před rokem zemřel a v matčině ložnici se ukrývá sešit plný nepochopitelných zápisků. Prarodiče se chovají přinejlepším výstředně a mluvit před nimi o některých tématech je tabu. Jana dospívá v totalitním bezčasí, přesto není otupělá – a tak se pouští do pátrání. Dokáže najít pravdu o rodinné historii i vlastní identitu?... celý text

Přidat komentář

KLHannah
10.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Knihy paní Hlavinkové mám ráda. Příběhu knihy Kdo šije u Podolské? se tento sice nevyrovná, ale i tak jsme knížku zhltla za čtyři večery. Jana, jedna z hlavních hrdinek toho příběhu byla místy sympatická a místy protivná, stejně jako všechny puberťačky. Každá rodina má svou, menší či větší záhadu, která, dříve či později, vyplave na povrch. Každá rodina má své černé ovce. Každá ves i město má své sousedky Blechové, ruštinářky Janákové, prasáčky Nováčky... Mé sympatie měla třídní hvězda Mašlová, na rozdíl od Svatěny, která mi přišla úplně hloupá a mimo mísu. Od Petrova příběhu jsem čekala víc, ale byl jen jakousi výplní a spojnicí mezi postavami a událostmi. O adventistech sedmého dne jsem do přečtení knihy měla jedinou znalost a to, že existují.
Kniha mi dala zase jiný pohled na komunismus a jinou skupinu utlačovaných režimem. Jen mě mrzelo, že úchyl Nováček nebyl potrestán podle práva a že se děvčatům nedostalo zadostiučinění.

SSTknihy
31.01.2024 4 z 5

Zpočátku spíš takový románek pro náctileté - patnáctiletá Jana prožívá své první lásky, trable se spolužáky i otravnou ruštinářkou, vydává se poprvé tajně na zábavu, ochutná první alkohol. Jenomže pak se objeví záhadný sešit s ještě záhadnějšími poznámkami a Janě začíná pomalu docházet, že s pravdou to v její rodině nebude tak jednoduché. Střípek po střípku se pomalu skládá minulost, která měla zůstat utajená, a jejíž odhalení neodvratně převede Janu z naivních školních let do počátku dospělosti.
Oceňuji detaily, díky nimž se autorce podařilo vykreslit především atmosféru 80. let. Navíc mám ráda, když se kromě příjemného čtení dozvím i něco nového z historie. Tenhle příběh splnil obojí.


Dietwithstyle
06.10.2023 4 z 5

Nejprve mi připadalo zvláštní, že je příběh psán z pohledu patnáctileté (a dost naivní) holky, skoro mi to připadalo jako kniha od Lanczové :D Ale potom jsem se začetla a nemohla jsem se odtrhnout. O hlavním tématu knihy jsem vůbec nevěděla, takže tím si mě kniha získala o to víc.

zweedy
30.09.2023 5 z 5

Kdo by nechtěl najít tajný deník se spoustou neznámých, týkající se nejbližších. A nesmyslné odebírání děti v době komunismu do dětských domovů, ať už z politických nebo náboženských důvodu. Tohle by mělo být potrestáno.

kamila5406
28.09.2023 5 z 5

Příběh je super moc dobře se mi kniha četla

bookcase
23.07.2023 5 z 5

Trpké vzpomínky na doby jen nedávno minulé. Zpočátku to plyne velmi pomalu a pozvolna, s každou další Janinou otázkou a odhaleným tajemstvím to nabírá grády. Jak dokázal minulý režim zničit všechno.

Allla9
10.06.2023 4 z 5

Kniha pojednává o patnáctileté Janě, která žije v roce 1982. Mnoho z nás si toto období pamatuje, každý ho prožíval s jinými pocity. Je zajímavé si přes Janu tuto dobu připomenout.

Monika1717
08.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Kniha o době mého dětství a mládí, také jsme chodili recitovat, často i v ruštině, pochybují,ze ti soudruzi v sále nám rozuměli. O Adventistech jsem nic moc nevěděla, ani o odebírání dětí rodičům vyznávajícím tuto církev. Všemocní komunisti mohli všechno. Kniha se mi líbila, jen to,jak to všechno na konci zapadlo do sebe,se mi zdálo dost nepravděpodobné.

marketa1860
18.04.2023 3 z 5

Zajímavá knížka, moc se mi líbí styl psaní autorky.
Děj se odehrává prakticky v době mého dětství, takže jsem k hlavní hrdince měla opravdu blízko - šedá komunistická poklička dusila všechno a všechny. Kdokoliv vyčníval, byl špatný. Pro mě šokující informace a násilném odebírání dětí od rodin z náboženských důvodů. Kristepane, ještěže už jsme jinde!

martineden
16.02.2023 3 z 5

To bylo taaak zdlouhavý, že jsem myslela, že tak tenkou knihu snad nedočtu. Příběh měl zajímavé téma, ale způsob vypravování velmi pokulhával.

Aghatte
29.01.2023 5 z 5

Moc se mi líbí, jak paní Hlavinková píše. Vrátila jsem se do dětství, na základku, úplný posun v čase.
Příběh velmi zajímavý a smutný, několikrát jsem měla slzy v očích.
Jana byla vykreslena velmi uvěřitelně, přesně tak 15 letá holka za totáče přemýšlela, kluci, hadry, zábava, písemky, kamarádky, a nějací soudruzi… když objevila tajemství, zmatená a vykolejená, bála se cokoliv dát najevo. Proč se prostě nezeptá? Ve spoustě rodin se o spoustě věcí nemluví, nikdy.
Jsem ráda, že kniha dopadla dobře, bylo tam té mizérie mnoho.
Líbila se mi i sebevědomá a přímá Dita, ta měla přečtený režim i lidi kolem sebe. Když člověk pronikl pod tvrdou slupku, viděl, že jde jen o obranu.
Kniha se čte moc dobře, není tam hluché místo. Zaujal i seznam použité literatury, určitě některé tituly vyhledám. Děkuji.

Aneleh
21.01.2023 4 z 5

Máme tu vylíčený život v totalitě a kdo si to prožil, ví, že se to autorce povedlo zaznamenat opravdu pravdivě a krutě, protože takové to také bylo. A nikdo nechtějme, aby se to vrátilo. "Taková byla doba...a vlastně pořád ještě je, moc se toho nezměnilo. Jedině my se můžeme změnit." (str. 208). To považuji za hlavní myšlenku, sice z roku 1982, ale udávání, pronásledování a tresty za jiné politické názory se můžou stát smutnou realitou v každé době. Nešlo neptat se, zda i dnes je pravda k dostání? Všechny hvězdičky nedávám jen kvůli některým nepodstatným, i když trochu rušivým detailům, jako je neobvykle často popisované zvracení a na patnáctiletou dívku mi přišla Jana stylem vyprávění až moc naivní a že by třeba v tomhle věku nevěděla, co se dělo v roce 1968?

Karimah
20.01.2023 4 z 5

Spíše young adult než historický román.

knihovna44
09.01.2023 1 z 5

Příběh patnáctileté dívky mne nebavil. Naivita až hloupost hlavní postavy nepůsobí věrohodně.

EvikU.
04.01.2023 5 z 5

To byla zase parádička. Skvěle, po kouskách skládaná minulost. Jana najde maminčin černý sešit, ve kterém je pohádka. Nebo to není pohádka? V zašifrovaných jménech nakonec poznává mamky minulost, o které neví vůbec nic. Poznámky jsou ale neúplné, nejasné, spoustu věcí si domýšlí jinak.

Kniha pojednává o žití v komunistickém Československu. Věrně zachycená tehdejší doba. Vlastně nikdo nedělal to, co by chtěl, ale co vyhovovalo soudruhům. A co všechno lidem udělali jen proto, že měli jiný politický názor, víru v Boha, jiné myšlení… mám jedno přání, aby lidé nezapomněli a četli takovéto knihy.

Postavy jsou autentické, všem jsem věřila všechno co říkali a dokázala si je živě představit. Janu její nejlepší kamarádku Svaťu, kamaráda Petra. Později jejího přítele, učitelky, ředitelky v dětském domově i největší oblíbenkyně ve třídě.

V některých místech mě kniha šokovala. A to jak chováním rodičů Pavli (babička a děda Jany), tak tím systémem. Jednu věc, která se soudruhům nelíbila, použili na několik lidí, aby jich semleli co nejvíc.

Velmi se mi líbil styl psaní. Knihu jsem přečetla na dvě otevření. Zavzpomínala, i když já jsem jen „líznutá“ komunismem, vím toho spousty z vyprávění rodičů, hlavně taťky. V jeho původní rodině byl politický vězeň …

Kniha je o odkrývání minulosti jedné rodiny. Která by si žila úplně jinak, kdyby žila v jiné době. Roky 1955 – 1982 nebyly úplně růžové. Čtěme takové knihy a nezapomínejme. Ne jen válka byla hrozná!!!! Doporučuji.

mag097
30.12.2022 4 z 5

Autorka v příběhu skvěle popsala nejen dospívání v komunistickém Československu ale i komplikované rodinné vztahy. Většinu knihy vás autorka drží v napětí, co že to rodina skrývá a vás to nutí číst dál a dál. Já sama měla několik tipů a byla během čtení neuvěřitelně napnutá, příběh je neuvěřitelně čtivý a máte tak pocit, že s hrdiny sedíte v obyváku a jste součástí příběhu.

Nenechte se odradit, pokud vás vyprávění nestrhne od prvních stránek, i mě chvíli trvalo, se do příběhu ponořit. Ke konci jsem si pak šetřila stránky, protože se mi nechtělo Janu a její rodinu opustit.

Pro mě je knížka ideálním mixem mých oblíbených témat v příbězích - česká historie a mezilidské vztahy. Zase jsem se díky knížce o naší zemi dozvěděla něco víc. Autorka mě potěšila i seznamem zdrojů na konci knihy.

josska
25.12.2022 4 z 5

Autorku ráda čtu,,píše o zajímavých tématech,a tohle je jedno z nich,,Kniha je smutná,k zamyšlení,o dospívání v těžké době,dobu jsem zažila,,tak jsem se dokázala vcítit,,kniha má moc pěknou obálku,,

lexikon_tf
23.12.2022 5 z 5

Opět jsem nadšeně sáhla po knize mé oblíbené Lucie Hlavinkové, a znovu jásám!

Sledujeme příběh patnáctileté Jany, která vyrůstá v totalitě, zemřel jí nedávno tatínek a prarodiče se chovají docela zvláštně. Jana má stále pocit, že její rodina něco tají nebo přinejmenším jí neříkají pravdu. Pustí se tedy do vlastního pátrání, co za tím vším vězí. A jak postupně rozkrývá rodinné tajemství, přichází na velmi zajímavé věci!

Líbilo se mi vyprávění z pohledu dospívající Jany, která, ač někdy trochu naivně, ale s tvrdohlavostí náctileté, šla za svým cílem - dozvědět se pravdu. Skvěle vykreslené prostředí totality, které si jistě dovedou představit i později narození, kteří tuto dobu nezažili. Příběh má spád, napětí a je velmi čtivý.
Další kvalitní román se zajímavě zpracovaným tématem naší historie. Velmi doporučuji!

Ctenar1202
11.12.2022 5 z 5

Patnáctiletá Jana prožívá běžné starosti a radosti dospívající slečny. Řeší školu, chlapce, ale přeci jen je v něčem maličko jiná než ostatní děvčata. Zjistí totiž, že její rodina skrývá tajemství, které by ráda rozluštila a dozvěděla se tak pravdu. Vše začne jedním dnem, kdy se hrabe v mámině skříni a najde sešit s pevnými deskami. Dočítá se v něm o podivných situacích. Zní to jako pohádka, ale přesto nevěří tomu, že to pohádka opravdu je. Z celého textu je spíš zmatená a nechce se ptát své maminky, protože by ji nerada rozrušila. Před rokem jí totiž zemřel manžel a Janě milující otec. Prarodiče se taky chovají podivně, když Jana zabrousí s otázkami do minulosti a tak vezme vše sama do své hrsti a pátrá. Pátrá a hledá až se dozví šokující informace, které si sama v sobě musí nejprve srovnat...

Knížku doporučuji všem. Opravdu všem, kteří si chtějí přečíst kvalitní společenský román, kdy je otevřeno jedno téma. Možná i několik témat, která rezonují ve společnosti. Já se našla hlavně v tom jednom, které vám v recenzi určitě neprozradím, abyste byli stejně tak překvapení a spadla vám brada jako mně.

Sylvanas
21.11.2022 4 z 5

Knížka mě bavila. Občas mě tedy trochu štvalo až příliš dětské a nivní Janino smýšlení, ale příběh jako takový byl poutavý. Zajímalo mě, jak všechno skončí, a to mě nutilo číst bez přestání dál.