Pravá ruka zkázy

Pravá ruka zkázy https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449003/bmid_prava-ruka-zkazy-8Vc-449003.jpg 4 125 17

Hellboy série

< 4. díl >

SOUČÁST HELLBOY UNIVERSA Čtvrtá kniha Hellboyových dobrodružství je opět povídková a líčí Hellboyovo dospívání a jeho začátky jako agenta Ú. P. V. O. – Úřadu paranormálního výzkumu a obrany, který po celém světě honí obludy. Začneme jeho dětstvím na základně v Novém Mexiku, navštívíme Norsko, Anglii, Japonsko, nepodařenou seanci, hřbitov s upírkou, zajdeme na zpověď a výlet ukončíme v jednom strašidelném domě.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Fantasy

Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Hellboy #4: The Right Hand of Doom , 2003


více info...

Hor89
Hor89
17.02.2023 3 z 5

Čtvrtý, opět povídkový, díl Hellboye. Všechny povídky nakreslil a napsal Mike Mignola. Úvodní Lívance jsou zábavná jednohubku z Hellboyova dětství, druhá povídka Povaha bestie je nedotažená po příběhové stránce a třetí Král Vold je jedna z nejlepších ve sbírce. Následující tři povídky (Hlavy, Varkolak a Sbohem pane Tode) bych hodnotil jako průměrné jak po příběhové tak výtvarné stránce. Pravá ruka zkázy je takové shrnutí hlavní příběhové linky a závěrečná Skříňka plná zla je nejdelší a zárověň nejlepší povídka sbírky.

jan14s
jan14s
20.06.2022 3 z 5

U většiny komiksových hrdinů mám raději kratší příběhy, u Hellboye tomu tak nicméně není. Je sice fajn, že nám poodhalí jeho minulost, případně nastíní jeho schopnosti, přesto mi přijde, že více otázek přidá, než zodpoví. Třeba až přečtu vše tak mi to bude dávat lepší smysl. Pravá ruka zkázy už bylo jiné sousto. Dostáváme delší vyprávění, sice z větší části toho co jme již četli, které nám poodhalí i nové spojitosti. No a skříňka plná zla bylo, řekl bych klasické Hellboyovo dobrodružství. Jediné co mi už malinko přijde ohrané, je jak vždy dostane pořádnou nakládačku a vyvázne vždy jen tak tak. Navíc když má opravdu vážná zranění, přesto se z nich bez potíží vzpamatuje. Chápu, je to Hellboy a zabít ho není určitě tak snadné jako normálního člověka, ale číst o tom skoro v každém příběhu je už malinko klišé. Snad se to v dalších dílech nebude opakovat tak často. Přes to je Hellboy můj oblíbený hrdina. Neotřelí humor, prvky Lovecrafta, okultizmus a k tomu nádherné grafické zpracování. Takže i přes toto slabší hodnocení, ho jistě nezavrhnu.


jirincz
jirincz
30.12.2020 3 z 5

Tohle bylo slabší než povídková Spoutaná rakev, za mě vedla Skříňka plná zla a Lívance :-) U Vrkolaka jsem dal dokonce odpad, ten mě teda nechytil.

sgjoli
sgjoli
15.06.2020 5 z 5

Hellboy ve své vrcholné formě. Tento svazek obsahuje několik příběhů, které do určité míry poodkrývají to, kým Hellboy je - zase se o něm dozvídáme něco nového. První příběh trochu slabší, ale postupně to graduje a celá kniha je zakončena tou nejlepší částí, která mne bavila nejvíc. Stále skvělá kresba a opět výborné hlášky. Zároveň mne baví, jak Hellboy poznává sám sebe a snaží se přese všechny okolnosti sám si určit, jaký je a kým vlastně je. Zároveň Hellboyův flegmatismus spojený s jeho sarkasmem je naprosto úžasný a já se u tohoto komiksu prostě bavím.

Kate18
Kate18
02.02.2020 5 z 5

Lívance
Malý Hellboy, letecká základna kdesi v Mexiku, 1947. Hellboy má jít ke snídani, podávají se lívance. Ale Hellboy by si dal raději něco jiného. Nebo ne?!

Povaha bestie
Anglie, 1954. Hellboy je povolán, aby pomohl přemoci draka. Kdysi s ním prý bojoval jeden mnich. A když byl raněn, tam kam dopadla krůpěj jeho krve vykvetla lilie.

Král Vold
Brooklyn, New York, 1958. Hellboy jde pomoci příteli svého “otce”, profesoru Rickmanovi. Jeho přítomnost je potřeba v Norsku, kde se setká s oním přítelem. Ten mu poví pár místních legend. Čekají na krále Volda, divokého lovce. Ten je prokletý a každou noc jezdí na lov. Rickman se doslechl, že kdo pomůže králi Voldovi, bude bohatě odměněn.

Hlavy
Kjóto, Japonsko, 1967. Hellboy usíná v lese, přijde k němu neznámý muž a řekne mu, že v lese není bezpečno, ať raději přespí v jeho velkém domě, kde je bezpečno. Už je tam pár poutníků a místo pro dalšího se zde najde. Hellboy jde spát, ale v noci ho probudí žízeň. Jde si pro sklenku vody a najde všechny ostatní bez hlavy... Tam ale celý příběh teprve začíná.

Sbohem, pane Tode
Úžasný pan Tod je médium a pořádá seance. Poslední dobou se nemohl pořádně soustředit a tak na pomoc začal brát drogy. To ale neměl dělat, dostal se tak do hlubších vod éterična, kde jsou ektoplazmatické bytosti.

Vârkolak
Yorkshire, 1982. Hellboy již dlouho pátrá po jisté hraběnce. Doufá, že se mu ji podaří nalézt právě v Yorkshire. Ale možná tam najde něco úplně jiného. Ale ať tam najde cokoliv, nepotrpí si na dlouhé řeči.

Pravá ruka zkázy
Lizarza, Španělsko. Hellboy se setká se synem starého známého a vypráví mu svůj životní příběh a přitom se dozví i něco nového.

Citát: Ruka zkázy... Kriste pane... To je život.

Skříňka plná zla
Drugganův kopec, Anglie. Hellboy vyslechl svědka krádeže jisté velmi vzácné krabičky. Detaily výslechu ho dovedou na místo, kde by ukradená skříňka mohla být. Ke skříňce se ale někdo dostal dřív a bohužel jí otevřel. Tím osvobodil něco velmi mocného a temného.

Terva
Terva
29.09.2019 3 z 5

Hellboy:
úředně adoptován Trevorem Bruttenholmem roku 1946.
Agent úřadu pracující v terénu od roku 1952.
Trevor Bruttenholm:
Ředitel úřadu paranormálního výzkumu a obrany.

Varuj se pravé ruky zkázy. Neboť nahlédl jsem až na konec světa, kde jsem spatřil bestii, v jejíž pravé ruce byl klíč k bezedné propasti.*

Komentáře k samostatným povídkám:
https://www.databazeknih.cz/povidky-z-knihy/hellboy-prava-ruka-zkazy-7042

Pravdou je, že se mi v tomto svazku nelíbila hned první povídka, byla krátká a jaksi nepatří do série vyšetřování záhadných událostí. Na druhou stranu jsem zase pochopil fakt, že příběhy v této knize jsou chronologicky seřazené a tak logicky musí být dětství Hellboye na prvním místě. Nejlepší příběhem je ten poslední s názvem Skříňka plná zla. Velmi povedený příběh. Je jich tu samozřejmě víc, ale úděl povídek je vždycky nejistý. Ne všechny se vám musí líbit. Zde je to stejné.

Malá ochutnávka:
Můj otec profesor Malcom Frost, strávil celý rok 1945 výzkumy, takže byl prakticky neustále na cestách. Pak si předsevzal přesvědčit Americkou vládu o tom, že jste příliš nebezpečný, než aby vás nechali naživu. To, že neuspěje, se potvrdilo v roce 1952, když vám konference OSN přiznala statut čestného člověka....to ho zničilo.

Tento svazek zahrnuje osm povídek na téma Hellboy. Vybral jsem dvacet jedna (oko bere) citátů a vložil je Miku Mignolovi na jeho profil. Při čtení těchto povídek jsem poslouchal skupinu Twilight Force a jejich studiové album z roku 2019 s názvem Dawn of the Dragonstar.

Citát: Ty si fakt myslíš, že bysme měli jen tak zaklepat u hlavních dveří?

* Papež Sylvestr II. 999 L.P.

Komentáře k povídkám také zde:
https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

jarynek
jarynek
02.09.2019 5 z 5

Výborný začátek, slabší střední část (kromě Hlav) a to nejlepší nakonec. Raději mám u Hellboye ty delší kousky, což se projevilo i v této knize, kde skutečným vrcholem je závěrečná Skříňka. O kresbě nemá cenu se moc rozepisovat - klasicky u Mignoly bezkonkurenční, vytvářející skvělou ponurou atmosféru. Oproti předchozím knihám mi tato přišla především díky prostřední části o něco slabší, ale stále je četba Hellboye potěšení.

Vaceda
Vaceda
01.05.2019 5 z 5

No prostě rubačka jak má být. A jak to máme rádi.

Mijagi
Mijagi
31.10.2018 4 z 5

„Kdysi se mě někdo z Dark Horse zeptal, jestli bych nechtěl vytvořit příběh o malém Hellboyovi. Já nechtěl, ale místo toho, abych řekl rovnou ne, chtěl jsem být vtipný: ʹCo takhle dvě stránky o tom, jak jí Hellboy lívance?ʹ“ Dalších osm hellboyovských příběhů, z nichž ten nejkratší je top. Jestli chcete vidět komiksové okno, ve kterém dvouletý Hellboy na letecké základně kdesi v Novém Mexiku hladí štěňátko a přitom je nucen si dát k snídani místo nudlí lívance, určitě po tomhle sešitu sáhněte. Samozřejmě na ostatních stránkách nechybí všelijaké obludy a monstra. Škoda jen, že není dáno příliš prostoru ostatním členům týmu agentů z Ú.P.V.O. Minimálně v trojici s Liz Shermanovou a Abe Sapienem to Hellboyovi sluší víc.

madonna6956
madonna6956
06.11.2017 5 z 5

Legendy mě velice zajímají.
Hellboy, týpek, který je z pekla.
Pracuje pro Úřad paranormálního výzkumu a ochrany. Je to dobrej chlapík. Ovšem k němu temnota promlouvá, neustále. Kdo je vlastně Hellboy a proč tu je?
Co je důležitější? Hellboyovo rozhodnutí o jeho životě, či otázky ohledně jeho předurčení vypustit armádu pekel?
Miluju Hellboye, postavy sympatické.

3DD!3
3DD!3
02.04.2017 4 z 5

Vzpomínám když jsem viděl Lívance rozpohybované jako bonus na DVD k prvnímu Hellboyovi. Rudý ďábel si mě získal filmem a komiks přišel až posléze. Mystika, hlášky, zajímavý vizuál. Nedávno jsem se dočetl, že třetí film nebude. To mě zarmoutilo.

martinstefko
martinstefko
15.03.2017 5 z 5

"Hellboy" je legenda a právě kniha "Hellboy 4: Pravá ruka zkázy" je důkazem toho, proč je postava tak oblíbená. Hlavně finální příběh, který je zde obsažen, ukazuje, že Mignola na sebe nevršil jen příběhy, které jsou pouze epizodkami, jež na sebe nenavazují, ale jedná se o vetší příběh, kde i v těch krátkých komiksech najdete náznaky toho, jak Hellboyův svět roste. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/03/1393-hellboy-4-prava-ruka-zkazy-90.html

Disease
Disease
27.02.2017 3 z 5

Mignola se snaží zflikovat "tajemství" Hellboyovy osobnosti, ale je to tak nějak místy trochu nuda.

Svatoslav
Svatoslav
09.06.2016 5 z 5

Ze souvislého příběhu se přešlo do povídkového souboru, který nepostrádá kouzlo ani epičnost. Sborník povídek?! Šílenost nebo geniální tah na čtenářův mlsný jazýček? Mike Mignola nezklamal a ještě více než kdy předtím přikládá do kotle.

Ač se jedná o sbírku povídek rozhodl jsem se úmyslně neuvádět jejich obsah, jelikož zde jde o překvapení, které nechci čtenářům vzít. Každá povídka, ať už třicetistránkový rozsáhlý epos nebo pětistránková anekdota v sobě nesou vytříbený styl vyprávění veleváženého autora. Jak bývá u Hellboye zvykem, v luxusní obálce je ukryt ještě úžasnější dáreček a tím je pro Mignolu charakteristická kresba a především nezapomenutelní hrdinové! Kromě již známých postav z Úřadu pro výzkum paranormálních jevů se můžete dočkat spousty vedlejších aktérů, jejichž monology jsou nesmrtelnými. Namátkou stačí uvést neposedného pekelného vězně Ualaca, který se může svým záporáckým motivem rovnat samotnému Rasputinovi.

Věrným fanouškům od zrodu legendárního rohatce v hlavě hlodá otázka, jaký význam má mýty opředená pravá ruka? Zpozorněte! Odpověť na tuto a další otázky ohledně Hellboyova života dostanete v tomto díle. Sborník je stručným životopisem, jenž vám rozproudí krev v žilách a nenechá na minutu vydechnout. Přes vtipné dětství, které jistě v naší společnosti nebylo lehké, se dostáváme až do puberty, kdy hormony cloumají každým, ďáblíky nevyjímaje.

Letem světem se podíváme do vzdálených koutů planety a poznáme místní folklor. Jednou z návštěv je exotická výprava do Japonska. Mignola zpracoval japonskou legendu po svém a okořenil hororovou, až bizarní atmosférou. Milovníci severských zemí se pořádně namlsají Norskem a jeho dvěma lidovými pověstmi.

Pravá ruka zkázy je výjimečné dílo. Nezapomenutelné příběhy ve vás zanechají silný dopad nostalgie, kdy jsme ještě jako malé děti věřili ve strašidla a bubáky pod postelí. Podíváme se po světě, obohatíme svou hlavinku několika lidovými pověstmi a legendami z celé planety. Fanoušci H. P. Lovecrafta si přijdou na své v povídce vzdávající hold samotnému mistru děsu. Mignola se nebál vstoupit do takových vod, jakými je upírská tématika, které je věnován jeden z nejpodivuhodnějších příběhů celé sbírky. Chcete-li vědět, proč nesmí čerti a jiná pekelná stvoření jíst lívance či shlédnout a na vlastní kůži pocítit setkání obřího draka a čerta v souboji na život a na smrt, neváhejte! Viva Mignola!

borknagar
borknagar
26.06.2015 5 z 5

Povídková kniha z Hellboyova světa. Mám rád Mignolu, jeho styl kresby, styl jeho psaní. Pravá ruka zkázy nemá chybu, slabé místo. A úvodní "Lívance" jsou prostě boží, skvěle naladí na další čtení už daleko temnějších příběhů......

memphisz
memphisz
01.04.2015 5 z 5

Asi nejlepší povídková kniha Hellboye. Povídky zde jsou neobvykle vtipné a úderné, což ukazuje již úvodní povídka z Hellboyova dětství, kdy se celým peklem nese zklamání a zoufání kvůli tomu, že Hellboy snědl lívance - ano, přesně tak!

Kapis
Kapis
05.02.2013 5 z 5

Další povídková kniha. Dávám sice přednost celým příběhům před povídkama, některé už navíc znám - ale zase mám to rád pěkně pohromadě v kvalitní vazbě. O Mignolově kresbě je škoda mluvit, je prostě fantastická, podkresluje ty tajemné příběhy tou správnou atmoškou, příběhy doplňují Hellboyův život, dětství, dospívání a sebeobjevování;-) Nejlepší povídky jsou pak "Hlavy" a "Skříňka plná zla". Zpracování CC také klasicky na vysoké úrovni. Pár bodů přidávám za to, co tento komiks ovlivnit nemohl a to cenu - koupil jsem ho totiž v antikvariátu za 250 jako nový a to člověka potěší;-) Hellboy je a zůstane vysoko na mé špici komiksových oblíbenců. Radost až na kostru.