Přátelství navzdory Hitlerovi

Přátelství navzdory Hitlerovi https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431210/bmid_pratelstvi-navzdory-hitlerovi-frn-431210.jpg 4 56 18

Životní cesta mnoha tisíců židovských rodin z Československa skončila za druhé světové války. Stále ale existuje řada příběhů, které pokračují do současnosti. Někteří židé stihli opustit republiku ještě před vypuknutím války, jiní se úspěšně skrývali. Několika stům dětem pomohl Sir Nicolas Winton dostat se z Československa do Velké Británie. Nyní se ukazuje, že existovala i „dánská cesta“, díky níž se podařilo skupině asi 80 dětí na podzim roku 1939 uniknout z tehdejšího Protektorátu. Jaké byly jejich osudy, to vypátrala právě autorka knihy Judita Matyášová. Zmapovala po celém světě příběhy pamětníků a jejich rodin a zjistila, jak vzpomínají domov.... celý text

Přidat komentář

sar.janurova
28.04.2023 5 z 5

Přátelství navzdory Hitlerovi je jednou z mnoha knih, které jsem na téma druhé světové války, židovských obyvatel a útěku lidí z Protektorátu jako takového četla. A i přesto, že jich mám přečteno za poslední léta spoustu, musím tuto knihu zařadit mezi ty, které vřele doporučuji. Rozhovory s přeživšími, kterým se podařilo utéct do Dánska a poté i do dalších států, když v Dánsku už nebylo bezpečno, byly autentické a nezkreslené. Plusem je také to, že je kniha obohacena spoustou fotografií z rodinných archivů, které povídání velmi pěkně dokreslují. Větší množství rozhovorů ve mně zpočátku vyvolávalo pocit, že se kromě nich nic nového v knize nedozvím, ale když autorka začala popisovat cestu k setkání zachráněných dětí, strach opadl. I přesto si myslím, že by kniha rozhodně měla mít pokračování, neboť celý příběh dánských dětí má velký potenciál nám povědět mnohem více.

rumund
09.01.2023 5 z 5

Tak tahle kniha byla moc moc dobrá. Příběhy několika lidí, kteří jako náctiletí odešli nebo byli spíše posláni, ze svých domovů do Dánska, který měl být jen více méně přestupní stanicí do daleké Palestiny. Cesta se ale u některých protáhla na delší dobu a u některých se ani neuskutečnila. Skvělá práce Judity Matyášové, kterou museli tyto životní příběhy neuvěřitelně bavit, navíc když byli vyprávěny z úst zrovna těch co to prožili.


d.oliee
25.03.2021 4 z 5

Čekala jsem trochu více informací při tolika hodinách rozhovorů a hledání. Mám v plánu podívat se ještě na dokument Na sever.

martineden
14.11.2020 5 z 5

Naprosto autentická kniha, novinářka Judita Matyášová má cit pro příběh, vytrvalost v hledání a dobré srdce. I film je moc pěkný. Bravo!

Malunka
22.07.2020 4 z 5

Ráda jsem se dočetla o dalších příbězích válečné doby. Rozhodně bych se ráda o "dětech" dozvěděla víc. O době, kdy z Dánska museli Židé uprchnout, vypráví film Ptáci nad průlivem, moc doporučuji. A o začátku války v Dánsku zase film 9. duben, kdyby se někdo chtěl podívat na další podrobnosti.

Anna27
11.02.2020 5 z 5

Zajímavé zpracování, čtivé, krásné fotografie a námět. O druhé světové válce mám načteno hodně, ale s takovým příběhem, jako je tady v knize jsem se ještě nesetkala. Bylo zajímavé číst, jak jsou příběhy tolika rodin propojeny a jak je prožívaly děti, které měly šanci před Holocaustem odjet. Určitě doporučuji přečíst. :)

1casper
27.12.2018 5 z 5

Krásná kniha.
I díky fotografiím....nemám slov.

Jirinamac
09.04.2018 5 z 5

Jsem ráda, že jsem měla možnost se dovědět trochu víc o alíjá škole a dětech, co byly zachráněny díky odjezdu do Dánska. Škoda, že ta možnost setkání nenastala dřív, ale i tak je úžasné, co paní J. Matyášová vykonala a škoda, že kniha není obsáhlejší. I rozhovory na YouTube s autorkou jsou moc zajímavé.

Marčullkas
20.06.2017 4 z 5

Moc krásná knížka o smutných osudech.
Příběh stále pokračuje . . .

kalinka99
12.12.2016 4 z 5

Opravdu krásná kniha! Už za tu nádhernou vazbu. Silné příběhy, o kterých jsem slyšela poprvé oživené fotografiemi. Jen je škoda, že příběhy nebyly více rozvedené, ale i tak oceňuji snahu autorky za získané informace.

jana.hud
22.11.2016 5 z 5

Nádherná kniha!

Krásně zpracovaná a doplněna spoustou fotografiií které ještě více přiblíží příběhy židovských dětí, které museli nebo spíš měli to štěstí a mohli za války utéct do Dánska a tím si zachránili životy.

Autorka pátrání a knize musela věnovat nespočet hodin a já také doufám, jako jiní, co tuto knihu četli, že kniha bude mít pokračování a že se o osudech alespoň některých "dětí" dozvíme ještě více.

dee101
03.10.2016 5 z 5

Neobyčejná kniha, silné příběhy, posílám velký obdiv autorce. Avšak přidávám se k dalším komentářům, chyběly mi více rozvedené příběhy, kniha je spíše pojata tak, že popisuje autorčino pátrání po "dětech" a jejich osudech, ale i tak je to velice zajímavé a poutavé. Některé osoby jsou v knize zmíněny jem zkusmo a domnívám se, že by nebylo marné napsat nějakou další knihu i o jejich životních osudech, pokud by s tím ovšem oni nebo jejich příbuzní souhlasili. Myslím si, že je pořád možné tuto knihu rozvést a zdokonalit, protože příběhy stále žijí, a rozhodně se na něco takového budu v budoucnu těšit. Na konci knihy autorka uvádí, že její pátrání stále neskončilo a já jí fandím. Autorku opravdu velice obdivuji za to, co vše se jí podařilo vypátrat a také, co dokázala!

cecetka
27.04.2016 4 z 5

Hodně smutné příběhy. Autorka musela vyvinout spoustu energie, aby sehnala tolik materiálu a našla "děti", o kterých píše. Klobouk dolů.
Přesto nemohu dát 5*. Čekala jsem více rozpracované příběhy. Více emocí, více popisu jejich cesty do Dánska, Švédska, Palestiny ... Chybí mi popis cest, popis pobytu v pěstounských rodinách, popis rozvíjejících se vztahů. I emoce po zjištění, že ztratily celou rodinu. Příběhy jsou jen strohým popisem, což je škoda.
Ale i tak je to velice záslužné dílo. Jsou to skutečné příběhy a člověk si jen těžko dokáže představit, jak těžké to vše bylo a co musely děti a jejich rodiny prožít.

Paní Matyášová, děkuji.

zuzi1162
19.03.2015 5 z 5

Ani si neumím představit, kolik práce to muselo autorku stát. Klobouk domů. Kniha je navíc velice vkusně vytišněna a zpracována.

Jana_Z
22.12.2014 5 z 5

Připojuji se k předešlým komentářům. Je prostě skvělé, že Judita Matyášová tuhle knihu dala dohromady. Věřím, že její práce měla smysl.

Janiny
08.09.2014 5 z 5

Kniha za kterou stojí neskutečně moc práce, hledání, rozhovorů. A je krásná! Nevěřila jsem, že to o knize s válečnou tematikou řeknu, ale ona je vážně krásná!

CAM
13.08.2014 5 z 5

Od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Před autorkou této knihy smekám, úžasný, co dokázala.

pavlinda
17.04.2014 5 z 5

Záslužný čin autorky!