Prašné víry

Prašné víry https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/251620/bmid_prasne-viry-y1Z-251620.png 4 70 25

Drsná jihoafrická detektivka. Vaše noční můra. Aby pomstil to, co miluje, stává se tím, co nenávidí Novinář Robert Dell je na útěku před obviněním z vraždy vlastní rodiny a jeho jediným spojencem je jeho nejstarší nepřítel: vlastní otec. Když se Bobby Goodbread, bývalý zabiják CIA, v posledním pokusu o spásu připojí k synovi, který na krvavém tažení po celé zemi pronásleduje skutečného vraha, společně odhalují spiknutí, které sahá do nejvyšších politických kruhů. Děj románu se odehrává na pozadí chaosu postapartheidní Jižní Afriky, kde z minulosti vystupují přízraky dávných kmenových pověr.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Panteon
Originální název:

Dust Devils , 2011


více info...

Přidat komentář

jejda.majda
08.01.2023 2 z 5

Africká detektivka, kterou jsem četla kvůli čtenářské výzvě. Mám z ní spíš takové smíšené pocity: neurazí, nenadchne.

Nicméně děj na těch 288 stránkách ubíhá opravdu rychle, pořád se něco děje. A na tolik jednotlivých mrtvol, kolik je v téhle detektivce, jsem ještě v žádné knize nenarazila. Hrubým odhadem jich bylo tak kolem čtyřiceti, prostě v každé druhé kapitole umřel někdo, koho už jste znali jménem a skoro už jste se těšili, jak bude jeho příběh pokračovat.

Pro odlehčení od hutných tlustých knih je to dobrá oddechovka, ale nejde moc do hloubky a než si s hlavními postavami stihnete vybudovat nějaký vztah, už jste na konci.

I tak díky za seznámeni s africkým autorem drsným mafiánským světem v Jihoafrické republice.

PetrCepek
09.08.2022 4 z 5

K tomuto autorovi jsem se dostal zásluhou čtenářské výzvy a vůbec nelituji. Děj sice není až tak originální, ale popis jihoafrických reálií i charakteristiky postav jsou zajímavé.


EliskaD
25.01.2022 4 z 5

Na přebalu knihy se uvádí citát Knuta Rasmussena: "Drsnější než všichni Seveřani dohromady." Nevím kolik pan Rasmussen četl severských thrillerů, protože knihu Prašné víry považuji jako jejich slabý odvar. Ano, střílelo se. Střílelo se hodně. A tekla krev. Hodně krve. Ale řekla bych že to nebylo nic, čím by měl být pravidelný čtenář thrillerů (zejména severských) otřesen.

knihyKeMne
13.01.2022 5 z 5

Knížku jsem vybrala namátkou v rámci čtenářské výzvy a tak nějak jsem očekávala, že tohle mě bavit nebude, protože tématika africké politiky jde mimo mě. No autor překvapil. Sice jsem dle očekávání nepochopila hlavní politické motivy, knížka byla ale hlavně o každodenním syrovém životě chudých Zuluů pod nadvládou mafiánského zbohatlíka s neomezenou mocí. Realita vykreslená do všech detailů (a vnitřností). A i když knížka není ani trošku veselá, je psaná velice zajímavým jazykem. Určitě přečtení nelituju.

dagsvob
11.01.2022 5 z 5

Poněkud drsný příběh, ale bavil mě... Kniha by si určitě zasloužila víc pozornosti...

Zara
30.01.2021 5 z 5

Naprosto nedoceněná literární záležitost!
V dějové ose nevidím jediné hluché místo (včetně komentáři přede mnou tolik zavrhovaného kvanta násilí), postavy s jasně danou motivací ( s výjimkou hlavního záporáka žádná exaktně charakterově ztvárněná) děj i prostředí díky sugestivnímu líčení plasticky zobrazené.
Jedna z nejlepších knih z mé oblíbené románové destinace!!!

Gweny
07.12.2020 3 z 5

Víc krve, vyhřezlých vnitřností, tekoucích mozků a mrtvých obecně jsem snad ještě v žádné knize neviděla. Z tohohle příběhu by na půdě USA v pohodě vznikl nekolikadílný seriál v podstatě lusknutím prstu. I když ono takových filmů nebo seriálů vzniká pořád dost.
Na můj vkus bylo v knize toho násilí opravdu hodně a nemůžu říct, že bych si čtení užila. Jsem ráda, že to mám za sebou a doufám, že na ty detaily brzy zapomenu!

kofina
29.07.2020 4 z 5

Už jen to, že se to odehrává v Jižní Africe a ukazuje to naprosto odlišné prostředí, byl zajímavý čtenářský zážitek.

Schamila
11.06.2018 4 z 5

Hustý příběh z postapartheidní Jižní Afriky. Fakt děsné vraždy pečlivě popsané, všude kolem všeho a ze všeho děsný smrad, který je také pečlivě popsán, že vám to skutečně smrdí.
Smutný příběh, který nemá šťastný konec v ničem. Hodně zvláštní a hodně jiné. Kdo snese drsňárnu - mohu doporučit.

Madelisi
29.05.2018 4 z 5

Moc pěkné. Africké hry o moc (trůny).
Souhlasím s níže uvedenými komentáři - jedná se spíše o thriller (prostředí je tu působivě vykreslené, z Jižní Afriky jsem snad ještě nic nečetla, hlavní postavy jsou svědky /účastníky mnoha domorodých tradic).
Skutečně je v thrilleru až moc mrtvol, připadá mi, že snad z hlavních postav přežila asi jenom jedna.

karantena
06.03.2018 5 z 5

Kniha mi přišla spíše dobrodružná a jako dobré čtení pro muže.Nicméně,dočtu každou knihu a nakonec mě i tato uchvátila.

orinka3
11.01.2018 5 z 5

Sugestivně napsáno. Člověk ten všudypřítomný prach, krev a nebezpečí cítí v každé stránce. Autor jakoby sesbíral to nejhorší a udělal z toho knížku. Děj je na hony vzdálen představám, které nám ve škole tloukli do hlaviček = ubohý černoch, zlotřilý běloch. Naopak je z příběhu vidět, že do čeho se běloch - i třeba v dobré víře - vloží, to končí fiaskem. Kmenové války, krevní msta, celá společnost prolezlá korupcí, přitom se středověké myšlení původních obyvatel neposunulo ani o centimetr kupředu. Jen získali účinnější klacky na zabíjení svých nepřátel. Je to tak, jak si pamatuju z oné četby: ženy jsou zvyklé na těžkou práci, nosit vodu, obdělávat pole. Muži požívají hašiš a vymýšlejí boje. Kniha je velmi drsná a nenechá čtenáře odpočinout. Není tam jediné příjemné místo. O to je zajímavější.

Dani25
08.12.2017 5 z 5

Je to niečo úplne iné, než na čo som zvyknutá pri "bežných" detektívkach, iné prostredie, iná mentalita. Zaujala ma tato kniha, aj keď tých mŕtvych bolo priveľa a nikto to neriešil.

KaiShun
06.12.2017 3 z 5

Kniha je docela zajímavý thriller, ale detektivkou bych to nenazval. Zaujalo mě prostředí i brutalita. Na přebalu docela zbytečně komentáře, 3*

druzickaster
01.08.2017 5 z 5

Povedený akční příběh s příchutí exotiky JAR, tím nemyslím tu skupinu, ale onu kontroverzní republiku na jihu Afriky. Velmi mě potěšilo, že v tomto krvavém příběhu jsou llidi zranitelní ba co dím dokonce smrtelní. Jsem rád, že příběh nesklouzl k nesmrtelným supermanům a akčním hrdinům ač mi bylo některých postav sakra líto, ale takový je holt život.

Beky
22.07.2017 3 z 5

Zbytečně moc mrtvých... Komentáře na knize jsou zcela nesmyslné... Zklamání.

gad
20.07.2017 4 z 5

Hodně drsný příběh z jižní Afriky. Krutá realita každodenního života, který právě teď máš, ale už za chvíli ho můžeš ztratit. Knihu jsem otevřel, aniž bych tušil, že je právě z Afriky (nějak příběhy odtud nemusím) a nelitoval jsem.

Johncze
11.07.2017 4 z 5

Palec za to, že se to ubírá jiným směrem a používá jiný způsob vyprávění oproti severské záplavě. Vyprávění je totiž dosti stručné a povětšinou bez nějakých hlubokých popisů a niterních pocitů postav, takže se to čte vcelku pohodlně a rychle. Tomu odpovídají krátké kapitoly i tempo příběhu, které je opravdu svižné a autor se neštítí zabíjet postavy dle potřeby v jakémkoliv množství a jakýmikoliv způsoby. Což je na jednu stranu velice svěží změna, ale příběh pak logicky postrádá trochu té hloubky. Rozhodně však stojí za přečtení.

kubla111
21.06.2017 4 z 5

Tvrdá, veskrze pravděpodobně realistická kniha. Ukazuje hnusnou tvář Jihoafrické republiky. Jak se mísí bílí s černými, jaké metody se tam používají atd. Nelítostné, přesto uvěřitelné. Včetně příběhu, zápletky, rozuzlení. Takový je asi život. Bez příkras. Přečteno jedním dechem. Beru jednu hvězdu pryč, protože bych takovou knihu chtěl 2x tlustější :)

Michaeles
11.05.2017 5 z 5

Skvělá detektivka! Jen díky tomu, že nemá nálepku bestseller a neměl mostrózní kampaň, není tolik prodávaná a stojí směšných 30 Kč. Za takovou knihu by se nemusel stydět ani nejlepší spisovatel. Kniha mě úplně pohltila!