Křídový panáček 5/7

Křídový panáček 5/7 https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495834/bmid_kridovy-panacek-5-7-XnP-495834.png 4 73 12

Prašina - kroniky série

< 5. díl >

Svět knižního fenoménu Prašina se rozrůstá v komiksové sérii s novými, příběhy, novými hrdiny a novými záhadami. Toto jsou kroniky Prašiny. Užijí si je nováčci i čtenáři, kteří mají Prašinu prochozenou. Tajemná Prašina se proměnila. Nad starými střechami se tyčí siluety jeřábů, kamenné domy vyklízí prostor sklu a oceli. Dávná tma nevyhnutelně prohrává svůj boj se světlem. Jenže co když na sebe tma dokáže vzít lidskou podobu? Nový domov sem přichází hledat nesmělý mladík Vašek a brzy na vlastní kůži pocítí, že zdejší klid je jen zdánlivý – pod skořápkou všedního života stále dřímají stará tajemství. Na Prašině začne řádit tajemný žhář a na ohořelých stěnách se objeví podivný symbol. Přes 130 let byla Prašina temným ostrovem uprostřed zářící Prahy. Nikdo netušil, proč v záhadné čtvrti nefunguje elektřina a kolik pokladů i nebezpečí se skrývá v jejích ulicích. Na Prašinu se před časem vydali Jirka a jeho kamarádka En. Společně odhalovali dávná tajemství Prašiny, osud geniálního vynálezce Hanuše Nápravníka a jeho objevů. Jejich příběh je zaznamenaný v knižní trilogii Prašina, Prašina: Černý merkurit a Prašina: Bílá komnata.... celý text

Přidat komentář

MaxíkD.
25.10.2023 5 z 5

Je to jiné, než trilogie. Není to špatné, ale trilogie je lepší.

puczmeloun
17.06.2023 4 z 5

Dobrodružství, tajemství, podzemí, střechy, honička, odhalování některých náznaků a propojek... A kresba Karla Osoha zase vyniká v novém prostředí. Paráda, návrat k prvním dvěma dílům a tomu lepšímu z Křídového panáčka.


BrooksWasHere
22.05.2023 5 z 5

Bezpochyby najlepší diel KRONÍK PRAŠINY.
Takto to malo už od začiatku vyzerať! Tento diel má parádny spád, perfektne poprepájaný dej (retrospektívne scény boli spracované priam lahodne :D) a (takmer!) všetko v ňom dáva zmysel.

Potešila ma ja prítomnosť starej známej postavy z kníh (no to hádam každého...) a finálny zvrat na prašinských strechách bol pekne vymyslený, verím, že sa to v ďalších dieloch nejako objasní...
Piatej časti dávam zaslúžených 90 %, nemyslím si, že ju v tejto minisérii ešte niečo prekoná...

deedulka
20.05.2023 4 z 5

O něco povedenější díl a knižní postava jako bonus. :-)

Norri
21.04.2023 5 z 5

"Někdy trocha světla způsobí jen to, že tma kolem zhoustne."

Baví mě to. Baví mě to moc. To jak je to napsané i nakreslené. Baví mě úvahy vypravěče. A taky jsem dospěl k rozhodnutí, že si musím přečíst i předchozí knihy.

tittanie
16.01.2023

Nemohla jsem sehnat čtvrtý díl. Což mě docela překvapilo. Tak jsem se rovnou pustila do pátého dílu. A musím říct, že jsem trošku zklamaná. V tomhle dílu mi přišlo, že bylo extrémně málo textu. Ilustrace jsou krásné, ale docela tmavé. Uvidíme, co další díly a snad seženu ten čtvrtý díl.

haki34
31.12.2022 4 z 5

plynulý děj, pěkná kresba, atmosféra Prašiny..více se blížíme knižnímu světu...a jsem strašně zvědavá, jak ten příběh vlastně skončí !!!

Ivan Kučera
03.12.2022 4 z 5

Špinil by som si pred vlastným prahom, ak by som päťke dal menej, ako 4*, pretože presne absenciu toho, čo ona obsahuje, som vyčítal prvým štyrom zošitom a preto som im udelil „len“ 3*. Síce boli fajn, ale chýbala im riadna dávka temnoty, ktorá sa k Prašine hodila, lebo temnota sa hodí k Foglarovi a nalejme si čistého vína, Prašina je jeho pokračovateľom. Do päťky sa však hororová tiesnivosť (konečne, bolo načase) prebojovala a hneď to pridalo na krásne ponurej atmosfére. Navyše sa podstatná časť deja odohráva v pochmúrnom podzemí, kde sa genius loci tvorí takpovediac samo resp. nie samo, ale vďaka perfektnej kresbe (a tienistým farbám) Karla Osohu. A ak sa aj nejakým zázrakom drobná časť deja odohráva nad zemou, tak sa zmráka, prší hustý dážď a jesenno-zimné stromy sú ponuro zbavené lístia, takže opäť temná atmosféra. Akože hej, je pravda, že už len dve časti a bude koniec a v tomto momente sa už dá azda povedať, že séria nedisponuje práve najnáročnejšími scenármi v dejinách českého komiksu, ale inak som spokojný (poteší aj ten detail, že od začiatku sme vhodení doprostred akcie a až postupne sa dozvieme, čo tomu predchádzalo). Aj keď nie nadšený.

dawson321
23.11.2022 5 z 5

Tak tento díl se mi hodně líbil. Pěkné ilustrace, postava z knih, jsem zvědavý, co se v posledních dvou sešitech stane.

Ristridin
12.11.2022 5 z 5

5 hvězdiček za postavu z dřívějších knih, za retrospektivní kresbu a za samotné ukončení dílu s obyvateli Prašiny. Jsem zvědavý, co z toho nakonec vypadne.
Schválně jestli poslední dva sešity opravdu letos při tom neustálém odkládání vyjdou :) A zda nakonec bude cena i přes tu stovku :)

xbarborax
09.11.2022 5 z 5

Prašina je srdcovka a komiks je tedy čím dál tím napínavější a kresby čím dál tím úžasnější. Vojta Matocha a Karel Osoha umí strašně parádně scénářem i kresbou budovat atmosféru a emoce. Ten hřejivý pocit na předposlední stránce! V tomto díle se vyjevují nějaké ty věci z minulosti, takže si možná budete muset přečíst všechny dosavadní sešity znovu, abyste se ujistili, že jste všechno pobrali - to se stalo mně - ale tak to holt se sešitovkami občas je. :-)

bazyk21
03.11.2022 5 z 5

zajímavý příběh, nádherná ilustrace

Kniha Křídový panáček 5/7 je v

Přečtených94x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce44x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x