Křídový panáček 4/7

Křídový panáček 4/7 https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495620/bmid_kridovy-panacek-4-7-2ui-495620.jpg 4 76 11

Prašina - kroniky série

< 4. díl >

Vaškův strýc a Cihlářová pod tlakem veřejnosti chystají léčku. Na Prašině se schyluje k něčemu strašnému a zdá se, že Vašek je tím jediným, kdo tomu může zabránit. Svět knižního fenoménu Prašina se rozrůstá v komiksové sérii s novými příběhy, novými hrdiny a novými záhadami. Toto jsou kroniky Prašiny.

Přidat komentář

MaxíkD.
25.10.2023 5 z 5

Je to jiné, než trilogie. Není to špatné, ale trilogie je lepší.

puczmeloun
16.06.2023 2 z 5

Já vím, že celá myšlenka Prašiny je staromilská. To "pravé dobrodružství" bez elektřiny. Místo, kam moderní svět a globalizace nedosáhla. Kde se řeší ještě základní problémy, ne zbytečné telefonáty a sociální sítě. Náznaky toho už bylo možné vidět na začátku druhého Křídového panáčka. Tady to ale přesáhlo nějakou hranici, na kterou, uznávám, jsem trochu citlivý. Musí být hlídající policajti pupkatí? Musí být novinář "pisálkem, co nic neriskuje"? Musí se jako hlavní téma zvolit "poprava" zrovna takového objektu, který by byl v realitě chráněný hned několika zákony? Musí to skončit tak, že je přeneseně "stát" tím zlem? Jasně, kritika společenského zřízení i dalších lidských nešvarů součástí literatury bývá, ale tohle zjednodušené a stereotypizující směřování mi zrovna v knize směřující na mladou generaci nepřijde zrovna nejlepším nápadem.

...mně navíc v tomto čtvrtém pokračování chybí ty předchozí uličky, dobrodružství, tajemství, vše spláchl i v kresbě déšť...


BrooksWasHere
22.05.2023 4 z 5

K tejto komiksovej minisérii som sa vrátil po viac ako ôsmich mesiacoch a s tým pocitom, že ju už dočítam do konca...

Ako tu už viacerí užívatelia a užívateľky spomenuli, atmosféra štvrtého dielu je zo všetkých zatiaľ najpochmúrnejšia a miestami mi dokonca pripomínala Fincherov film SEDEM (kto videl, pochopí)...
Príbeh sa skoro vôbec neposunul, čo mi ani veľmi neprekáža, pretože keď už mám kúpené všetky časti dopredu, tak predsa len nemusím čakať mesiac na to, kým bude vydaný nový diel :-)

Kresba si stále udržuje vysokú úroveň (veď, čo iné by som vlastne mohol čakať od Karla Osohu :D) a v konečnom dôsledku som aj celkom zvedavý, čo prinesú ďalšie časti...
Štvrtému dielu dávam 75 %, hlavne teda za ten záver...

deedulka
20.05.2023 4 z 5

Cena vyšší, atmosféra ponurá, v hlavní roli lípa. Za 5 minut přečteno. Začínám váhat, jestli jsem si měla ty komiksy opravdu kupovat. Jako je to hezké, ne že ne, ale prostě ta doba, po kterou mi jeden komiks vydrží, je hrozně krátká.

Norri
21.04.2023 5 z 5

Styl vyprávění, geniální kresba, zprostředkovaná tíseň a všechny ty emoce, které to vyvolává Prašina mi hodně sedí.

tittanie
22.01.2023

Tenhle díl se mi líbil více než díl pátý, který jsem četla dřív než tento díl. Myslím, že si celý komiks budu muset přečíst najedou až vyjdou všechny díly. Abych si to dala celé do jednoho děje.

Ivan Kučera
16.10.2022 3 z 5

Ja by som nepovedal, že problém tejto komiksovej série je v riedkom deji. Ono si treba uvedomiť, že dlho dopredu detailne naplánované ságy samozrejme nemôžu vystrieľať celý svoj zásobník behom prvého dielu. O čom by to bolo následne? Musí to byť beh na dlhú alebo aspoň dlhšiu trať. Áno, je pravda, že to scenárista mohol mať predsa len robustnejšie premyslené; s trochou snahy sa určite dalo dupnúť viac na plyn už od prvých častí bez toho, aby sa povedalo všetko. Na štvorke sa mi veľmi páčila atmosféra, ktorá je asi najhustejšia zo zatiaľ všetkých vydaných. Obloha je neustále zatiahnutá, počasie pochmúrne, zamračené nebo visí nízko nad zemou, dotýkajúc sa stromov s holými, od lístia opadanými korunami a k večeru, ako sa tiene začnú predlžovať, sa z výšky definitíve začne valiť nepríjemný, hustý dážď, ktorý konzervuje a izoluje štvrť od zvyšku mesta. Niektoré zábery sú vďaka ilustrátorovi Karlovi Osohovi vskutku úžasné; či už Vašek v okne X desiatok metrov nad zemou alebo úchvatná dvojstrana poňatá z vtáčej perspektívy a pojednávajúca o výrube prastarej lipy. Akurát jeden detail, vyzerá to síce geniálne, ale bezpečný odstup občanov tu skutočne nikto nerieši, žiadne zábrany, ani polícia, zrejme aby staršiemu obyvateľovi na hlavu padol dvadsaťkilový hrubý konár a na mieste ho zabil a mesto potom malo súdne opletačky s jeho rodinou a médiami. Mohlo by sa zdať, že štvorková zápletka ohľadom stromu je blbosť, ale opak je pravdou: je to symbol. Dôkaz toho, že niektorí si nič nevážia, všetko staré považujú za zlé a ide im len o peniaze, za ktoré si myslia, že si kúpia všetko. Majú pravdu? P.S. – Oceňujem šikovný spôsob, akým scenárista Vojtěch Matocha do textu zakomponoval „Široko“ (viď. Stínadla).

haki34
11.10.2022 3 z 5

kresby super, atmosféra taky, příběh stojí na místě...a přiznám se, více než měsíc od přečtení posledního - předchozího dílu si už vlastně nepamatuji, o čem byl...což o něčem vypovídá..sílí mé přesvědčení, že možná původní záměr byl fajn - ponimrat se v Prašině, ale takhle si výtěžnost nepředstavuji, působí to spíše vývarem...nevím, kolik skalních to udrží...(má dcera zatím plánuje přečíst všechny - ale když se na to podívám jako dawson321, bude z toho tenká komiksová brožura o hodnotě několika stovek s příběhem nic moc a hezkými obrázky...vede to k zamyšlení, zda bych příběh koupila jako samostatnou knihu, či nikoliv ?)
minimálně kvůli dceři ale zřejmě dokoupíme všechny díly..třeba autor ke konci překvapí ?
p.s. Vašek v okně s deníčkem, vychutnávající atmosféru deště ...a co na to Jan Tleskač ?

bazyk21
22.09.2022 5 z 5

zajímavý příběh, nádherná ilustrace

dawson321
21.09.2022 4 z 5

Děj s pokácením stromu se mi v tomto díle líbil. Naopak nechápu pořád se zvyšující cenu. Prašina začínala na 69 korun, pak zdražila na 79 a teď už 99 Kč. Pokud to půjde tímto tempem, tak poslední díl bude stát snad dvě stovky :D Chápu, že se vše zdražuje, ale za komiks o pár stránkách, co máte za 5 minut přečtený, mi ta cena už přijde přepálená.

Ristridin
09.09.2022 4 z 5

Kresby jsou krásné, ale příběh mi přišel, že lehce zpomalil. Závěr mě rozesmutnil a očekávám, že v dalším dílu to nebere obrátky.

Kniha Křídový panáček 4/7 je v

Přečtených99x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce45x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x