Stín sviště

Stín sviště https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487958/bmid_stin-sviste-QGg-487958.jpg 4 8 1

Prapodivné potíže série

< 2. díl

V druhé knize Prapodivných potíží Jonathan Lambshead spolu s přáteli pokračuje v nebezpečném putování Aurorou, alternativním univerzem plným bizarní bytostí a podivných kouzel, kam jej dovedly tajné dveře v podzemí rodinného sídla. Pomalu v sobě objevuje dosud netušené schopnosti a začíná chápat, jak náročný úkol před něj osud postavil. A zatím se vojska Aleistera Crowleyho, který pomocí černé magie už dávno ovládl Paříž a útočí i na pevninský most do Anglie, neúprosně blíží ku Praze... Čtenáři se opět mohou těšit na báječný ohňostroj nápadů, humoru a napínavých scén, jimiž VanderMeerova první řada knih pro mládež doslova překypuje. A jakou roli v tom všem sehraje svišť, jehož stín dopadá až příliš daleko?... celý text

Přidat komentář

Finn69
27.12.2022 4 z 5

Stín sviště je stejný gejzír nápadů jako Kuňkadlení, a pokud se vám líbila jednička, není co řešit. Opět se ocitnete na cestě za Zlatou koulí spolu s Jonathanem a jeho trochu nesourodou skupinou. V patách máte stále zajímavější Brutu Lítou a to si ještě musíte dát pozor na Napoleona, Alesteira Crowleyho nebo dokonce Julese Verna. Potkáte mluvící sviště, bodlináče jezdící na kohoutech a třeba i Franze Kafku obdařeného nejen magickými schopnostmi, ale i žábrami a plovacími blánami. Hodně se pohybujeme v Praze a jejím okolí, byť k poznání moc není. Inu to ty paralelní světy.
Dal bych zase bez nejmenších pochybností pět hvězd, nebýt jedné věci:
Vždyť v originále to vlastně ani není samostatná kniha. Nemám rád tuhle praxi českých nakladatelství, totiž rozdělit knihu na dvě části a vydat je zvlášť. Jim to zřejmě dost prospívá finančně, ale téhle knížce Argo jednoznačně ublížilo. Začíná doslova uprostřed ničeho a bez znalosti jedničky ji nemůže nikdo číst a pochopit o co jde. Proboha už to nedělejte, vždyť kdyby to tak mělo být, vyšlo by to tak už v originále, nemyslíte?

Autorovy další knížky

Jeff VanderMeer
americká, 1968
2015  75%Anihilace
2020  76%Finch
2017  67%Autorita
2017  74%Adaptace
2006  76%Veniss Underground

Kniha Stín sviště je v

Přečtených8x
Doporučených1x
Knihotéce43x
Chystám se číst15x
Chci si koupit11x