Prales vizí

Prales vizí https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143230/prales-vizi-143230.jpg 4 4 1

Podtitul: Ayahuasca, amazonská spiritualita a tradice Santo Daime Prales vizí – je to prý první kniha o Santo Daime psaná od autora, který důkladně zná své téma. Je jím Alex Polari de Alverga, bývalý politický aktivista, který strávil dlouhá léta ve vězení kvůli vojenské juntě v Brazílii. Po propuštění nalezl novou duchovní cestu v Santo Daime, amazonském náboženství zrozeném z pralesních entheogenů, spiritualismu a léčitelství. Díky tomuto jedinečnému a tvůrčímu propojení křesťanství s domorodými praktikami se Polariho hledající duše otevřela duchovnímu životu. Je to vlastně klasický příběh: mladý muž bez iluzí se vydává na cestu duchovního hledání. V pralese se setká se svatým mužem, který mu ukáže duchovní svět a uzdraví jeho duši. Projde mnoha zkouškami a strastmi, mezi nimi nemocí a smrtí svého učitele. Nakonec se i z něj stane moudrý pralesní průvodce pro novou generaci hledajících. Přeloženo z anglického překladu portugalského originálu.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Triton
Originální název:

Forest of Visions: Ayahuasca, Amazonian Spirituality, and the Santo Daime Tradition; Guia da foresta , 1999


více info...

Přidat komentář

Jelitovna
09.05.2016

Zajímavé svědectví, byť nezáživně sepsané. Alex měl zpočátku pochybnosti, že se za Bohem vydal touto cestou a jeho prožitek Boha je uměle navozen, ovšem nakonec se s nimi vyrovnal: "...jestliže jsem to já sám, kdo hledá a takto opravdu nalézá Boha, jak bych jej nyní mohl odmítnout a nepovažovat za pravdivý?"
Nejen pro mě je záhadou, jak je to "zařízené". DMT není aktivní orálně kvůli působení enzymu monoaminooxidáza (MAO), který se nachází v lidských tkáních. Látky v liáně účinek MAO dočasně potlačí, díky čemuž se DMT aktivuje. Silný dávící efekt neumožňuje vypít větší množství nápoje, což chrání před nadměrnou intoxikací a údajně i před jakýmkoli poškozením organismu zapříčiněným dlouhodobým užíváním. Jak na tu kombinaci zrovna těchto dvou z tisíců rostlin vůbec někdo mohl přijít? :-)
Ovšem příběh skupiny už tolik nepřekvapuje: "Historie Santo Daime má podobný vývoj jako ostatní esoterické tradice, které prošly nějakým procesem rozštěpení. Nedomnívejme se, že popsané události způsobily pouze osobní konflikty jednotlivců nebo odlišný pohled na výklad nauky. Skrývá se zde hlubší význam, jehož poučení musíme odhalit."
Nauka sama obsahuje stejné pokyny a pravdy, jako některá jiná učení:
"Sebepoznání je jedinou možnou cestou, jak správně a pravdivě porozumět světu kolem nás."
"Nebojte se, za všech okolností se děje jedině Boží vůle. O co méně energie vydáme na protesty vůči osudu, o to více nám jí zbyde na změnu. Bezpodmínečné odevzdání se uvolní přístup k intuici a větší citlivosti vůči pravdě. Bez toho se naše zkušenost stává čistě intelektuální hrou a obraz Boha si malujeme v mysli, aniž bychom Jej cítili v srdci."
"Všechno, co se stalo
Bylo, protože Bůh chtěl
Když nebudeme žít v jednotě
Nemůžeme být šťastní"
"Nic nepředstírejte ani neschovávejte. Kdo se přetvařuje, nevydrží pravdu."

Štítky knihy

Ayahuasca

Autorovy knížky

Alex Polari de Alverga
brazilská, 1950
2007  85%Prales vizí

Kniha Prales vizí je v

Právě čtených1x
Přečtených6x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst5x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x