Prales

Prales https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49818/bmid_prales-zuP-49818.jpg 4 17 6

Román vypráví o problémech vědecké expedice, která se vydala do pralesa zkoumat archeologické pozůstatky slavné říše Mayů.

Přidat komentář

PREBURDA
27.04.2021 2 z 5

Knihu jsem našla v knihovně mých rodičů, rozhodla jsem se jí číst......ani nevím proč, autor knihy mi nic neříkal (snad tehdejší cena 15 Kč, či pestrý přebal knihy ) :o)
Kniha na mě "těžké" čtení a musela jsem mít na ní klid, abych se v ději neztrácela. Přesto jsem jí dočetla.
Co na ní bylo pro mě zajímavé, autorův procítěný popis zdejší mexické přírody, vtáhlo mě to do knihy, jako bych tam, v tom pralese, byla. Celý děj se vyvíjí po celou dobu u všech aktérů. Konec románu je otevřený a každý kdo knihu dočte, si může domyslet, jak to mohlo dopadnout a spekulovat.

ludek.n
31.12.2019 3 z 5

Na mexicko-guatemalskou hranici do oblasti Anaité, která je nalezištěm mayských pokladů, se vydává čtyřčlenná expedice profesora Speela, aby zdokumentovala fresky starobylého chrámu Balumu a případně nalezna další monumenty v jeho okolí. To, co se na první pohled tváří jako dobrodružný román z exotického latinskoamerického prostředí, má ve skutečnosti mnohem širší a hlubší záběr. Každý z účastníků výpravy si totiž s sebou nese svou minulost a autorovi se tak naskýtá možnost studovat čtyři rozdílné charaktery ve světle neobyčejných podmínek tropického pralesa. A že tuto možnost využívá beze zbytku, netřeba pochybovat. Jde ve svém pitvání jednotlivých osobností až ta daleko, že samotný dobrodružný motiv odsune kamsi do pozadí a zaměří se na psychologický aspekt vzájemné interakce čtyř lidí, jejichž napjaté vztahy směřují ke katastrofě. I když tempo vyprávění není nijak hektické (nebo možná právě proto), je občas problém udržet s výzkumnou expedicí krok a nenechat rozutíkat myšlenky. Frýdův Prales má chvílemi náběh k velkohubé mnohomluvnosti, kdy mnoha slovy neřekne vůbec nic, a stejně tak naprosto strhující okamžiky. Finále je otevřené a nejednoznačné, můžete si domýšlet cokoli.


beluca
27.04.2016 4 z 5

Zajímavý, lehce dobrodružný román, u kterého mně nenadchl jen konec. Jinak čtivé.

Adriana.82
11.06.2012

Ikdyž jsem se nutila číst ,bohužel jsem knihu na 33.stránce odložila,protože mě nezaujala :( snad časem ...

Francoa
06.01.2012 5 z 5

Velmi kvalitní román s vysokou znalostí prostředí,zajímavým dějem.Pro mně nádherné čtení,četl jsem již několikrát,už je to přes 20let a určitě si ho přečtu zase.

WEIL
16.10.2011

Nejde o nich převratného, jen o pohled zvenčí, jen o pohled nadšeného turisty.