Praha za císaře pána

Praha za císaře pána https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373278/mid_praha-za-cisare-pana-USa-373278.jpg 5 16 7

S předmluvou Karla Schwarzenberga Praha na sklonku monarchie ještě dýchá majestátem starých časů, ale už se proměňuje v novodobou metropoli. Na místě židovské čtvrti vznikají široké bulváry, mezi oběma břehy se klenou moderní mosty, na nádraží přijíždí první parní vlak z Vídně. Zatímco ještě nedávno se tu procházel císař pán se svou gardou, brzy dojde k vyhlášení republiky a mariánský sloup na Staroměstském náměstí se s hlukem rozbije o dlažbu. Tyto a další přelomové okamžiky, ale i všední dny obyčejných Pražanů zachycují pozoruhodné fotografie, které přináší tato kniha. Více než 140 snímků vybral, upravil a doplnil texty fotografa vlastník rodinné sbírky starých fotografií Pavel Scheufler. Kniha je nejen cenným svědectvím o proměně našeho hlavního města, ale také návodem, jak číst fotografie takovým způsobem, abychom slyšeli poutavé příběhy, jež nám vyprávějí. Vychází také v anglické a německé verzi.... celý text

Přidat komentář

sgjoli
29.12.2022 5 z 5

Publikaci "Praha za císaře pána" jsem dostala letos k Vánocům a jsem z ní naprosto nadšená.
Kniha je souborem fotografií zachycujících Prahu na přelomu 19. a 20. století - čili z doby panování císaře Františka Josefa I. - fotografie byly pořízeny jako profesionálními fotografy té doby, tak fotografy-amatéry, kteří byli fotografováním okouzleni. Fotografie samotné jsou v knize řazeny tematicky podle jednotlivých míst v Praze, kterým je obsah fotek věnován. Celkově to pak je doplněno o zajímavý komentář a popisky fotek (co je na fotce zachyceno + tam, kde to bylo možné doložit, tak kdo je autorem fotky a v jakém roce byla fotka pořízena).
Pokud se vám Praha jako město líbí a zajímáte se o její historii, mohla by vás tato kniha zaujmout. Jelikož většinu těch míst zachycených na fotkách znám "osobně", bylo pro mne hrozně zajímavé si fotky prohlížet a zkoumat, jak moc se daná místa od doby pořízení fotek změnila. Čtenář se tu zároveň dozví i něco málo o tom, s čím vším se fotogram musel na přelomu 19. a 20. století potýkat, aby se mu podařilo pořídit kvalitní snímek. S tím, že ale tyto informace jsou spíše stručné - přeci jen to není úplně nejhlavnějším tématem knihy. Ale zajímavé to určitě je a člověk se zase dozví něco nového - co si v dnešní době moderních technologií mnohdy ani neumíme představit.
Za sebe mohu tuto knihu určitě doporučit. Pro mne je to jedna z těch knih, ke které se budu ráda opakovaně vracet. Je to ten typ knihy, kterou s můžete kdykoliv otevřít na jakékoliv straně a kochat se obsahem.

lenikhor
12.01.2022 4 z 5

Fotografická lahůdka pro milovníky staré Prahy. Zajímavý je komentář autora k některým fotografiím a k tomu, jak dávní fotografové pracovali se světlem a kompozicí a díky tomu vznikla řada fotografií s "příběhem" (ať už náhodným nebo záměrným).


RoseDadas
06.07.2021 5 z 5

V pěti kapitolách je Praha představena z různých úhlů tak, jak ji zachytilo oko fotografa. Praha je navíc město velmi fotogenické, a tak se není čemu divit, že ať už snímky byly vyfoceny odkudkoliv, vždy se jednalo o krásu. Krom historického jádra přitahovaly nejrůznější umělce a fotografy pražské mosty coby technická chlouba. Na mnoha fotografiích tak mosty tvoří dominanty, které jsou někdy frekventovanější než tradiční pamětihodnosti. Jindy to byly každodenní činnosti jako například věšení prádla ve Zlaté uličce nebo práce ledařů na Šítkovské náplavce. Fotografie jsou většinou černobílé, některé pak kolorované. Jednotlivé fotky nejsou řazeny chronologicky, ale spíše tematicky podle daných městských částí. U popisku fotografie je vždy uvedeno jméno autora, pokud se nejednalo o neznámou osobu.

lenny_prague
28.08.2020 5 z 5

Krásná kniha plná fotografií s příběhem. Jako Pražačku mě moc bavilo porovnávat místa "tehdy" a "teď". Prostě kniha, co pohladí po duši :)

kuky921
10.11.2019 5 z 5

Krásná procházka historií, překrásné fotografie, které vás nutí k porovnávání se současným stavem.

Margherita_N
01.10.2019 5 z 5

Nádhera pro všechny milovníky Prahy. Úžasné fotky, krásně zpracováno.

Fox83
25.08.2018 5 z 5

Velice krásně zpracovaná kniha o Praze. Doporučuji všem, kdo se o Prahu zajímá.