Praha–Vinohrady, Čáslavská 15

Praha–Vinohrady, Čáslavská 15 https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238861/mid_praha-vinohrady-caslavska-15-bWi-238861.jpg 3 27 10

Životní příběh Eriky Härtl Coccolini, Němky narozené v Praze. Druhou světovou válku prožila malá Erika s matkou převážně v Praze a na své rodné město si uchovala mnoho zajímavých vzpomínek. Krutým zážitkem pro osmileté dítě bylo Pražské povstání v květnu 1945 a násilnosti, které je provázely. Eričina matka se pokusila o sebevraždu a byla umístěna v ústavu pro choromyslné v Bohnicích. Dívka se spolu s ostatními německými obyvateli domu v Čáslavské ulici ocitla ve sběrném táboře na Hagiboru. V dubnu 1946 matka nevyužila možnosti požádat o československé státní občanství, a tak byly obě v jednom z posledních transportů odsunuty do Hesenska v americkém okupačním pásmu, kde strávily velmi krušné období…... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Prag Časlavska 15 , 2008


více info...

Přidat komentář

jprst
17.02.2022 2 z 5

Autorka sděluje a hodnotí své vzpomínky v některých partiích knihy dost jednostranně, čímž kniha poněkud ztrácí na své přesvědčivosti, ale budiž, jde o její subjektivní vzpomínky. Nicméně pro zájemce o stále rozporuplné téma vztahu mezi Čechy a Němci je dobré přečíst si i tuto knihu pro další doplnění svého názoru.

Rade
08.07.2021 3 z 5

Vzpomínky pražské Němky, v roce 1945 v pouhých sedmi letech vyhnané z bytu na Vinohradech, oddělené od matky, posléze internované za neutěšených podmínek v táboře na Hagiboru a po krátkém intermezzu u českých příbuzných odsunuté s maminkou do tehdejší západní německé zóny.
Nejvíc mě na tom chytl právě ten pohled z druhé strany, nejen na rok 1945 a následující trable, ale i na české dějiny, a nakonec i pohled na Prahu v letech osmdesátých a v závěru v r. 2001. Pohled plný vzpomínek na rodné město a město dětství, smíchaných s krutými zážitky z let poválečných.
Pohled, který se nám nemusí líbit, pohled, při kterém se možná budeme ošívat, pohled, se kterým budeme možná polemizovat, ale jsou to výsostně osobní vzpomínky, které mohou být možná i trochu zkreslené nebo ovlivněné uplynulým časem, ale přesto je to autentické, ryze subjektivní vzpomínání, které nakonec chytne za srdce. Protože příběh pro mě nakonec vyzní hodně smutně, toho zlého a nepochopitelného se malé nevinné holčičce stalo opravdu hodně a jako symbol lidské zloby a nespravedlnosti může být třeba milovaná panenka, kterou při vyhnání z bytu vyrvali malé holčičce z ruky a nedovolili si ji vzít s sebou…
Co třeba mě překvapilo a nikdy jsem tak neuvažovala, že autorka se spolu s maminkou považovala za pražskou Němku, pro kterou byla Praha skutečným domovem a která se v Německu po vysídlení cítila jako cizinka, mluvila i odlišnou němčinou a jen velmi těžko se sžívala s německým prostředím. Snad i proto se pak mohla bez problémů vdát do Itálie a prožít zde celý život, Německo nebylo její vlastí a domovem.
Vzpomínky jsou hodně neučesané a neuspořádané, občas přeskakující z tématu na téma, autorka není spisovatelka, a tak nečekejte nějaké literárně strhující čtení, je to spíš pokus o vyrovnání se s traumaty z dětství a taky usmíření se s rodným městem.
Takže tak tři plus, ale koho tohle neobvyklé téma, možná pro našince i trochu kontroverzní, zajímá, hodně doporučuju.

Dům č. 15 v Čáslavské ulici na Vinohradech je jen pár bloků od mého pracoviště, možná i proto na mě to čtení dost zapůsobilo. Skutečný dům, před kterým jsem chvilku postála, skutečný příběh… A kolik takových smutných příběhů za války i po ní na obou stranách bylo…
A do nekonečna se můžeme dohadovat, co bylo spravedlivé a co ne…


Arbenin
04.08.2019 2 z 5

V osobmi rovine jento velmi slusne napsane a plne informaci. Kdyz se ale autorka snazi o prehled ceskych dejin, dopousti se mnoha nepresnosti

Evina.Cetba
11.04.2019 3 z 5

Příběh zhruba sedmileté pražské Němky, která za dramatických okolností ztratila Vinohradský domov, pěkný byt a musela se vyrovnávat nejprve s matčinou dočasnou drsnou hospitalizací v ústavu choromyslných v Bohnicích a pak následným přechodem (nuceným odsunem) do vesničky v Německu, kde byla první měsíce vystavena veliké chudobě a nepřijetí od místního obyvatelstva. Pozvolna se její život obrátil opět k lepšímu.
Ze začátku knihy autorka popisuje například pražskou architekturu, je zpola spíše naučnou literaturou. Zajímavé pasáže nastaly až v poslední třetiny knihy, kde se dostává k osobnímu životu, vyrovnávání se s těžkou situací a následnému přizpůsobení a začlenění se do nové společnosti. Nakonec se autorka provdala do Itálie a žije poblíž Boloně, kde si našla a vytvořila skutečný domov.

knihovniceS
22.02.2019 4 z 5

Dočetla jsem zajímavou biografii ženy, Němky narozené v Praze chvíli před 2. svět. válkou, a na Prahu nikdy nezapomněla, i když zde prožila kruté dny v r. 1945, když ji a matku Češi násilně vyhnali z bytu v rámci odsunu Němců. Matku odvezli do Bohnic, Erika byla odvedena do internačního tábora v Hagiboru (kousek od svého domova). V r. 1946 se sešla s matkou v táboře a obě byly spolu s dalšími odsunuty do Německa.
Kniha začíná v r. 1980 vzpomínkami při návštěvě Prahy. Vadilo mi učebnicové líčení historie v druhé třetině knihy (od středověku po současnost), které jsem zpočátku četla, ale pak jsem odstavce přeskakovala, byla jsem zvědavá na další osudy Eriky před odsunem. Tato část byla dost krutá, váhala jsem, jestli mám ve čtení pokračovat...
Třetí část knihy je v r. 2001 z další návštěvy Prahy Eriky s rodinou a vzpomíná na svůj život ...
Kniha stojí za přečtení.

Hany626
30.11.2018

Autorka prožila v Praze jen osm let svého života, přesto se cítí být spojená svým původem s Prahou a snaží se vyrovnat se svým osudem odsunuté pražské Němky.
Má hluboký vztah k dějinám Prahy a pražskému kulturnímu životu.
Popisuje své zážitky ze života v Praze za války, odsun a život v poválečném Německu. Kniha určitě stojí za přečtení.

Renatecka
22.03.2018 3 z 5

Musím říct, že jako Češku mě tato knížka a paní Coccolini iritovala. Autorka se evidentně s odsunem nikdy nesmířila, snad se jí ani nedivím, ale některé části mi přišli dost ufňukané ve stylu „my chudáčci utlačovaní pražští Němci“ a někdy útočné vůči Čechům. Když se ale nad tím člověk zamyslí, tak Češi nebyli ten národ, co si myslel, že jsou nadřazená rasa a ostatní národy je třeba vyhladit. A že nemálo z českých Němců Hitlerovi přitakávalo. Každá akce má svou reakci, jak je známo, proto zřejmě k odsunu po válce došlo. Neschvaluji, ale nedivím se. Na jednu stranu se říká, že Češi si nechají vše líbit a nebrání se, ale odsun se jim vyčítá. Zatímco autorka jako dítě za války ještě v r. 1944 prožívala poměrně slušné Vánoce, jiní už to štěstí třeba neměli a pokud ještě vůbec žili, byli například v koncentráku. Je to hrozně ošemetné téma na období našich dějin, na které asi vždy budou různé názory, jiné poznatky či vzpomínky přeživších, já se ovšem s autorkou neztotožňuji. Sice jsem v té době nežila, ale svůj názor na to mít můžu. Napsané je to vcelku dobře, až na to, že z půlky knihy si autorka chtěla udělat učebnici dějepisu, ale ve výsledku na mě tyto pasáže působily stylem hned o koze, hned o voze. O sporu mezi Němci a Čechy je lepší kniha Cejch od Zdeňka Šmída.

bábuška
12.08.2017 5 z 5

Nejenže se autorka pokusila na začátku knihy ponořit do historie českého národa a jeho postavení v Evropě už od dob Lucemburků, později o sžívání Čechů, Němců a Židů v Praze. Stěžejní příběh malé holčičky, odehrávající se od začátku války až po rok 1946, pocity vyděšeného nechápajícího dítěte, kruté zacházení ve sběrném táboře a potupný odsun i pohrdání v novém domově, to vše musí každý čtenář prožívat srdcem s malou Erikou. Z celé knihy cítíme lásku autorky ke ztracenému domovu a Praze.

Jirinamac
07.03.2017 5 z 5

,,Nevinní s cejchem viny,, Od knížky jsem očekávala něco jiného, ale předčila mé očekávání. Je dobré znát historii i z druhé strany i když jsou tam nějaké nepřesnosti v historii. Knížku doporučuji, je o čem přemýšlet.

Lenka4
23.06.2015 3 z 5

Tato kniha stojí za přečtení, neboť je to jeden z mála pohledů na konec války tzv. z druhé strany. Autorka není historička, její výklad dějin i česko-německo-židovských vztahů je dost diskutabilní, ale protože není tím stěžejním, co kniha nabízí, není třeba se nad ním příliš pozastavovat. Hlavní je příběh obyčejné rodiny českých Němců, která se stala jednou z obětí vyrovnávání poválečných účtů. V této souvislosti nelze s ohledem na příkoří způsobené za okupace mnoha lidem nikoho odsuzovat, lze pouze vyjádřit účast všem, kteří bez viny trpěli, a to na obou stranách. Nejcennějším svědectvím je vylíčení prostředí tábora na Hagiboru a osudy vysídlenců v Německu. Zveřejnění těchto vzpomínek jistě pro autorku nebylo jednoduché, ale zaslouží si za ně poděkování.

Autorovy knížky

Erika Härtl Coccolini
německá, 1937
2015  64%Praha–Vinohrady, Čáslavská 15

Kniha Praha–Vinohrady, Čáslavská 15 je v

Přečtených34x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst15x
Chci si koupit4x