Praha neznámá III

Praha neznámá III https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360373/bmid_praha-neznama-iii-i4B-360373.jpg 5 21 3

Praha neznámá série

< 3. díl >

Třetí díl Prahy neznámé nás opět zavede do méně známých a často tajemných končin hlavního města. Objevíme mystické Horní Nové Město s jeho sakrálními i univerzitními budovami. Poznáme nevšední kouzlo nouzových kolonií Na Kotlasce a Na Hájku, navštívíme staré statky v Ďáblicích, jež kdysi bývaly vískou. Projdeme si staré Hlubočepy v údolí Dalejského potoka, zaříznutého do Prokopských skal, i prastarou ves Prosek s tisíc let starým kostelem sv. Václava. „A skoro každý večer, někdy i později, jsem tiše stoupal nahoru na Hájek, jindy na Šlosberk, abych se tam z vrcholku nemohl vynadívat na Libeň prostírající se pode mnou, když tam na obzoru se třpytila světla Prahy.“ Bohumil Hrabal, Život bez smokingu (povídka Moje Libeň)... celý text

Přidat komentář

sarkafarka1900
31.07.2022 5 z 5

Skvělé jako ostatní díly, jen to číslování objektů v mapě a číslování jednotlivých fotografií v textu by chtělo nějak sladit, aby to nebylo tak nepřehledné.

kate9326
25.03.2021 5 z 5

Nádherné fotografie a plno tipů míst, které stojí za to vidět. Některým bohužel hrozí zánik takže se jedná i o jejich historickou připomínku
Tento díl se zamměřil na Nové Město a jeho nemocniční, univerzitní komplexy budov v okolí Karlova a Albertova, pitoreskní poutavost tzv.nouzových koloníí, Hlubočepy se známým pražským Semmeringem z 19.století a jeho viadukty -častý cíl turistů nejen z Prahy- s nedalekým Prokopským údolím -a nakonec je tu kapitola o Proseku- této směsi z paneláků, venkovských usedlostí a menších domků..mimo jiné i o Proseckých skalách s vyhlídkami a bludištěm podzemních chodeb, vzniklých za doby těžby písku.


pismenkovyJoe
21.04.2019 4 z 5

Tento díl jsem si koupil zároveň s dílem prvním, číst jsem ho začal později a přesto mám přečtený jako první :) Všechny místa jsem více či méně znal, přesto jsem se na ně při čtení pokaždé vypravil. Díky vyprávění pana Rysky, které je velmi poutavé a pohodové a které vás dokáže dostat do turistického módu i ve vedlejší vsi jsem si to opravdu užil. Myslím, že je jedno jak dobře znáte prostředí Prahy, užijete si to v každém případě :)

Autorovy další knížky

Petr Ryska
česká
2016  95%Praha neznámá
2017  87%Praha neznámá II
2017  92%Praha neznámá III
2019  92%Praha neznámá IV
2021  100%Praha neznámá V

Kniha Praha neznámá III je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce21x
Chystám se číst10x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x