Praha jinak - Zábavně-poučná procházka novinami a časopisy první republiky

Praha jinak - Zábavně-poučná procházka novinami a časopisy první republiky https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447320/bmid_praha-jinak-6nY-447320.jpeg 4 3 1

Zábavně-poučná procházka novinami a časopisy první republiky. Praha jinak, Praha „jinohledem“. Praha poskládaná jako noviny z éry mezi dvěma válkami. Dramaticky i vesele. Informačně a zábavně. Slovem i obrazem. Kolážovaný dokument doby, kdy se dělaly moderní česk(oslovensk)é dějiny. Co se tehdy o městě psalo, co se tady dělo, jak se měnila řeč, jak se měnila vizualita míst? To všechno přehledně ve dvanácti třaskavě nabitých kapitolách: první strana, z domova, ze zahraničí, společnost, kultura, sport, zdraví, zábava, móda, černá kronika, inzerce – a samozřejmě literární příloha. A spíš než středem jede tato kniha po okrajích, po výjimkách, po periferii. Prostě jinak. Poznejte jak!... celý text

sgjoli
sgjoli
18.04.2022 4 z 5

Pokud vás zajímá, jakým způsobem se Praha (respektive život v Praze) odrážela do tiskovin začátku 20. století, tak tato publikace by vás mohla zaujmout. Kniha je rozdělena do několika celků (úvodní strany periodik, rubrika zahraniční, zprávy z Čech, rubrika sportovní, kulturní, o módě, literární příloha či inzerce) a přináší ukázky z různých druhů periodik na tato témata.
Graficky se jedná o skvostné dílo a bavila mne i ta obsahová stránka. Vnímám to jako netradiční, ale i tak přesto zajímavý exkurz do naší historie - to když si čtenář může projít (byť jen v ukázkách), jakým tématům se věnovala dobová periodika a co lidé té době četli.
Co mne tu hodně zaujalo - a co autoři vypichují i v úvodním textu, je vysoká míra jazykové kultivovanosti v jednotlivých textech bez ohledu na to, zda byl text otištěn v seriózních novinách či v bulvárním plátku. To je něco, co mně osobně dnes v některých současných novinách a časopisech trochu chybí. Ale člověk asi nemůže mít všechno?
Osobně bych asi uvítala ještě trochu více doprovodného textu. Ale i tak toto dílo moc doporučuji, pokud je toto druh literatury, který rádi vyhledáváte.

Štítky knihy

móda první republika, 1918-1938 časopisy, noviny

Autoři knihy

Jakub Šofar
česká, 1958
Radim Kopáč
česká, 1976

Kniha Praha jinak - Zábavně-poučná procházka novinami a časopisy první republiky je v

Přečtených7x
Chystám se číst13x
Chci si koupit8x