Praha Alfonse Muchy

Praha Alfonse Muchy https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219305/praha-alfonse-muchy-219305.jpg 5 6 3

Když se Alfons Mucha procházel v Paříži po bulváru St. Michel, zastavovala se auta a lidé mu tleskali. Jeho ateliér byl na přelomu 19. a 20. století centrem společenského života. Navštěvovaly ho světoznámé osobnosti, Sarah Bernhardtová, Anatole France, Paul Gauguin nebo vynálezci kinematografu bratři Lumiérové. Zvlášť vítaným byl ředitel pařížské hvězdárny, parapsycholog, mystik a esoterik Camille Flammarion, se kterým Mucha alespoň jednou týdně probíral svá oblíbená témata: tajemství mimosmyslového vnímání a podstatu tzv. automatického psaní. Byl bohatý, oceňovaný v Evropě i Americe – a přesto nespokojený. Stále hledal smysl svého uměleckého života. V roce 1910 se vrátil tento tvůrce jedinečného uměleckého stylu do Prahy. Chtěl naplnit svůj sen a sloužit vlasti. Hned po příjezdu byl doslova šokován: téměř celá pražská kulturní veřejnost se postavila proti jeho nabídce podílet se na výzdobě Reprezentačního domu. Jeho jedinečný talent v Čechách překážel. Mucha ovšem prosadil vlastní představu a v Primátorském salonku odevzdal své nejvýznamnější dílo. Jeho umělecký triumf, dvacetidílná Slovanská epopej, se mu stal vítězstvím i prohrou zároveň, když Josef Čapek za všechny žárlivce předpověděl její osud ironickou otázkou: „Kam s ní?“ Dnes je Alfons Mucha fenoménem. Tak tomu nebylo ale vždy – jeho okno v katedrále sv. Víta na Pražském hradě naplněné křesťanskou mystikou bylo ohroženo, a dokonce mělo být odstraněno. Naštěstí dnes patří tato vitráž k nejvzácnějším uměleckým pokladům katedrály. V posledním období svého života zažil Mucha v Praze pocty i propady až na dno. Tušil ovšem, že odevzdal dílo, které zůstane zapsáno v dějinách umění.... celý text

Přidat komentář

Arkagas
21.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Alfons Mária Mucha. Jediný ze 6 dětí, který přežil a mohl svému otci dělat radost. Rodák z Ivančic, student brněnského gymnázia, které ani na 3 pokusy nedodělal a zapisovatel u brněnského městského soudu, odkud byl vyhozen, protože místo zápisu soud s partou nepřizpůsobivých občanů nakreslil.   Ve Francii opěvovaný a milovaný umělec, v Čechách umělec odsuzovaný, nemilovaný a zatracovaný.   Muchovi plakáty, které ho vlastně proslavily vznikly náhodou a jeho největší dílo Slovanská epopej bylo pro Čechy danajským darem.   A tak poznáváme umělce, který je nyní milovaný po celém světě, ale ne vždy tomu bylo stejně. Mucha byl možná úspěšný a extrémně talentovaný, ale byl šťastný? Na to nám sice on sám už nikdy neodpoví, ale díky jeho deníkům a potomkům tak nějak tušíme že ne. Neustálé spory například se Švabinským, obhajování svého díla a i své osoby a především neustálé shánění financí na své umění na něm rozhodně zanechalo stopy. Přes to všechno se Mucha stal jedním z nejvýraznějších renesančních umělců u nás. A nejvyšším představitelem českých zednářů od založení Národní lóže. Zároveň byl držitelem nejvyššího zasvěcení, kterého mohou zednáři dosáhnout - 33.stupeň skotského ritu. 
Moje hodnocení: 10/10

Tea98
12.02.2017 5 z 5

Zatím jsem tak ve 3/4 knihy a je naprosto úžasná! Velmi snadno se čte a seznámí vás s úžasným malířem a grafikem, který to neměl v životě úplně jednoduché, Alfonsem Muchou. V knize se mj. dočtete i o jeho vrstevnícch.


Jana_Z
28.03.2016 4 z 5

Útlá knížka, která vás čtivou formou seznámí se zásadními událostmi v Muchově životě a spoustou fotografií vám představí jeho dílo. Je to skvělá možnost, jak se rychle seznámit s fenoménem jménem Alfons Mucha.