Praha

Praha https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 4 9 4

Autorovy články a fejetony, uveřejněné v letech 1860(Obrazy života), 1861(Čas), 1862-1865(Hlas) a 1866-1891( Národní Listy). (XXIV. svazek sebraných spisů)

Žánr:
Fejetony, eseje , Literatura česká , Historie

Vydáno: , F. Topič (Praha)
Originální název:

Praha od Jana Nerudy


více info...

Přidat komentář

Jirinamac
11.10.2021 5 z 5

Díky čtenářské výzvě jsem se dostala k této knížce a stáhla si jí z MLP v moderní formě e-knihy. Škoda, že se ke mně nedostala forma dobová. Při čtení si člověk představí, že v době našich prarodičů byla Praha taková velká vesnice a příběhy Pražanů se čtou jako pohádka. Při čtení těchto knížek mě mrzí, že nevím, jak žili moji předci, tenkrát na periférii Prahy, kde i já jsem vyrůstala ještě jako na vesnici.

keri.H
02.03.2021 5 z 5

Autorův pohled na Prahu byl velice zajímavý a v knize bylo mnoho pěkných obratů a mnoho zajímavých srovnání. Bylo to milé, pěkné a místy vtipné. :)


Marla
21.11.2020 5 z 5

Ach ano, Neruda uměl psát a tato sbírka jeho fejetonů je toho zářným příkladem. S ironií a vtipem popisuje v jednotlivých fejetonech život v Praze jeho doby, kdy Stromovka byla džunglí, Václavské náměstí pustinou se špatnými chodníky a bez "koně", kdy Karlín byl venkovem. Projdeme si s nim i Jubilejní výstavu, zapláčeme nad zříceným mostem a podivíme se jeho jasnozřivosti, neboť, nastojte, předpověděl distanční výuku, řka "mimo výuky názorné snad bude i výuka násluchná.....

Jadla
14.07.2017 4 z 5

Zajímalo by mě, jestli dřív takhle znalo Prahu víc lidí, většina Pražanů, nebo jen Jan Neruda? Když jsem četla tento výbor, zatoužila jsem po procházce pražskými uličkami právě s jeho autorem, protože mě jeho zasvěcené, nepřetížené, tak akorát citově zabarvené vyprávění zaujalo.