Prach jsi a v prach se obrátíš

Prach jsi a v prach se obrátíš https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203552/bmid_prach-jsi-a-v-prach-se-obratis-iMN-203552.jpg 4 102 30

Na samotě u lesa v oblasti Ostlandet je doslova popraven starý muž. Vyšetřovatel Edvard Matre nenachází po vrahovi žádné stopy. V Oslu místní úřady ustoupily tlaku veřejnosti a nechaly otevřít masový hrob s pacienty z gaustadské nemocnice. V Bergenu je nalezena mrtvá mladá žena a jiná leží v kómatu v nemocnici. Mnoho skutečností naznačuje, že všechny oběti má na svědomí stejný pachatel. Edvard Matre je poslán zpět do města, které opustil před mnoha lety, aby dopadl možného sériového vraha. Ale jako by se po něm slehla zem. Tlak najít pachatele dříve, než se dopustí další vraždy, je neúnosný. Navíc se Edvard dozvídá, že jedno z těl, které bylo nalezeno v masovém hrobě v Gaustadu, patří jeho vlastní matce. První vydání.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Jota
Originální název:

Av jord er du kommet , 2012


více info...

Ava365
Ava365
14.10.2023 4 z 5

Kniha se četla i díky krátkým textovým blokům lehce. Celou detektivkou se táhly 3 dějové linky, které se nakonec spojily v celkem logické rozuzlení. I když to působilo až moc násilně šroubované. Rovněž některé postavy se chovaly tak nějak nepříliš uvěřitelně. Ale v konečném výsledků je to obstojná detektivka, která nenudila.

MisakCZE
MisakCZE
20.08.2022 2 z 5

Nemastné, neslané, moc dobře se kniha nečetla, ani jedna z postav mi k srdci nepřirostla, některé otázky nezodpovězeny.
Tuctové krimi, když vás kniha mine, o nic určitě nepřijdete.


Dela111
Dela111
02.08.2022 4 z 5

Prach jsi a v prach se obrátíš je detektivka s prvky thrilleru, kde zápletku tvoří hned několik zdánlivě nesouvisejících případů. Vyšetřované zločiny jsou docela brutální, přesto však mimo závěr kniha postrádá větší napětí. Pachatel za sebou nezanechává téměř žádné stopy, takže pátrání policie je bez akce a děj je dlouho vleklý.
Postavy jsou celkem dobře vykreslené, ale oblíbit jsem si nedokázala nikoho. Knihy norských (a hlavně finských) autorů na mne někdy působí tak nějak bezútěšně, postavy jsou často povahově chladné a odtažité. A přesně tak na mne působil i hlavní hrdina vyšetřovatel Edvard Matre, který řeší i problémy v osobním životě a snaží se rozkrýt záhadu kolem smrti své biologické matky.
Finále je vygradované a konečně přibude napětí. Závěr je skutečně netradiční a reálnost na hraně. Dojde k několika nečekaným událostem a jedna z nich je až šokující. Rozuzlení je rafinované a propojí všechny případy. Za mne je závěr tím nejlepším z celé knihy.

jarmila7388
jarmila7388
01.11.2021 3 z 5

Nečetlo se to zle,ale bylo to tak zamotané,źe už při druhém pachateli kterého z toho chtěli obvinit a nic se mi to už nechtělo číst.

loskatos
loskatos
25.08.2021 3 z 5

Po knize jsem sáhl, protože jsem byl nadšen z autorovy druhé knihy (Kruh smrti).
Nutno říct, že tato zdaleka tak dobrá nebyla.
Chvíli mi trvalo si k hlavní postavě vůbec vytvořit nějaký vztah.
Závěr byl hoodně přitažený za vlasy.
Za sebe bych byl radši, kdyby Chris Tvedt napsal pokračování Kruhu smrti.

judith141
judith141
06.06.2021 3 z 5

Nejdřív jsem se nemohla do knihy začíst, měla jsem problém se orientovat i v postavách. A když už jsem se do knihy zabrala, nějak se ději nevěřila, v reálu by tento styl vyšetřování asi moc neprošel. I když byla kniha místy napínavá , mě opravdu moc neoslovila.

blackoutzuzi
blackoutzuzi
11.05.2020 4 z 5

Autor šel skvěle do hloubky postav a co mě velmi překvapilo bylo vyústění případu - šokující a originální motiv vraha. I přes to, že příběh obsahoval více linií, měl ho autor krásně promyšlený. Všechny případy, ač se na první pohled nezdály, jsou dokonale propojeny. Co vám zaručuji je fakt, že se nebudete ani chvíli nudit, jelikož tato kniha je plná spoustou akce a vyhrocených situací!

boxas
boxas
10.05.2020 4 z 5

Nemám u detektivek ráda nejasné konce, ale jinak se to nečte špatně.

Juvka
Juvka
24.04.2020 3 z 5

Kniha se docela dobře čte, není v ní teda tolik napětí, jako bych od detektivky čekala. Má v sobě zdlouhavé části, které by tam nemuseli ani být. Pro mě osobně taková odreagovačka, četla jsem lepší detektivky, které dokázali už od začátku vtáhnout do děje, což se mi u této knihy nestalo.

DominaCZ
DominaCZ
02.03.2020 3 z 5

Spoiler:
Emmu chápu jako náznak toho, že Tommy nebyl díky dětství úplně čistej, ale může si policie vážně jen tak k nějakýmu případu říct, že ho prostě teda jen tak ukončí, jak se stalo v jejím případě, když teda prostě po pár dnech holt zatím nemá vraha?!!!

Vážně kvůli třem šlápotám vyjdou davy do ulic s pochodněma? :))))))))

Vyloženě mě ale s*ala ta velkohubá "policajtka".
Ta měla jít lapět někam do kostelíčka a modlit se, když nezná ani základní sex. pojmy a vše se jí ostře dotýká.
KONEC.

Přitažený za vlasy, ale jako co už ... až na ty typyše severyše divnosti se to dalo.
Já na tohle ale nejsem.

midloch
midloch
14.10.2019 4 z 5

Další norský autor, který stojí za čtení. Jedná se o typickou scandikrimi - bestiální vraždy, vyšetřovatel s podivnými povahovými rysy, temná a studená amosféra, svižné čtení. Určitě jsem četl již lepší detektivky ze severu, ale i tahle patří k těm velmi dobrým.

berila
berila
18.09.2019 4 z 5

Vůbec to nebylo špatné čtení, naopak. Krátké kapitoly mně moc nevyhovovaly, chvílemi jsem se ztrácela. Ten konec mi moc nesedl, ale budiž. Určitě stojí za přečtení.

lee5747
lee5747
09.09.2018 4 z 5

Za mě super, knížka docela čtivá, příběh pro mě dost zajímavý, plný zvratů. Konec byl pro mě velkým překvapením, což hodnotím velmi kladně.

karantena
karantena
03.06.2018 5 z 5

Skvělé čtení plné napětí.Všechny postavy mají svoje tajemství a příběh je svižný.Krátké kapitoly mi vyhovovaly.

SilvieSisinka
SilvieSisinka
09.03.2018 5 z 5

Tento spisovatel mě sedl ;-) Styl psaní,napětí,zápletka.Miluji severskou krimi.Takže za 5 hvězd :-) Těším se na další knihu :-)

maličkán
maličkán
01.02.2018 5 z 5

To byla jízda, jednoznačně za 5 hvězd.

konicekbily
konicekbily
04.01.2018 4 z 5

Dva souběžné příběhy v některých částech detektivky zbytečně natahované knihy mi poskytly oddechové čtení a zároveň jsem se zamyslel nad některými nelogickými kroky hlavních postav. Jako dovolenkové čtení to jde, ale ke špičce žánru to má daleko.

kalache
kalache
10.12.2017 4 z 5

...za zpoždění se neomluvil,jen si nasadil latexové rukavice,klekl si vedle mrtvé Emmy Olssonové a po několika vteřinách prohlásil,že je mrtvá."Tak to se mi tedy zatraceně ulevilo,že jsem se to dozvěděl,"ucedil Jordal. "Bál jsem se,že patří mezi lenochy,kteří se snaží podvodem získat potvrzení o pracovní neschopnosti."

Verrrunka
Verrrunka
25.10.2017 4 z 5

Napínavá detektivka, ale rozuzlení celého příběhu mi moc nesedlo. Jasně, svět není černobílej, ale v tomhle případě mi to prostě vadí. Naprosto mi vyhovovaly krátké kapitoly. Další severský autor, který stojí za povšimnutí.

davas
davas
13.08.2017 5 z 5

Opět vynikající příběh u nás méně známého autora..nezbývá ,než dát 5 *

Štítky knihy

norská literatura severská krimi

Autorovy další knížky

Chris Tvedt
norská, 1954
2014  80%Prach jsi a v prach se obrátíš
2012  86%Kruh smrti

Kniha Prach jsi a v prach se obrátíš je v

Přečtených126x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených8x
Knihotéce121x
Chystám se číst58x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x