Sluneční poutník

Sluneční poutník https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25295/bmid_slunecni-poutnik-QER-25295.png 4 35 5

Pozvedání série

1. díl >

Je lidstvo jediným druhem, který dosáhl hvězd bez pomoci Patronů? Existovala ve sluneční soustavě nějaká vyspělá rasa už před věky? V jeskyních Merkuru se připravuje expedice Sluneční poutník na nejvýznamnější a nejúžasnější cestu v historii lidstva – ponor do Slunce. Lidstvo hledá své kořeny a důstojné místo ve vesmírném řádu.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Sundiver , 1980


více info...

Přidat komentář

R47
02.04.2021 2 z 5

Je to vlastně detektivka. A zbytečně složitá a překombinovaná. S detektivem, který je něco jako James Bond. Na Asimovovy sci-fi krimi o robotech nebo na Gamedeka to nemá ani zdaleka. A princip vazalství mezi rasami je něco naprosto nepochopitelného. Spousta motivů tu je navíc absolutně zbytečných. Třeba budou hrát roli v dalších dílech, ale podívejte na Harryho Pottera, jak se to má dělat... Který idiot Laseru poradil tu obálku? Nebýt toho, že druhý díl dostal Huga i Nebulu, do pokračování bych nešel. Takhle to přece jen ještě zkusím.
(AKTUALIZOVÁNO: K oceněnému druhému dílu není nutná znalost tohoto prvního. Knihy se jen odehrávají ve stejném vesmíru. Vůbec na sebe nenavazují. A podle mě ani druhý díl nestojí za přečtení.)

ludek7426
04.10.2020 4 z 5

Nakonec to vůbec nebylo špatné. Vesmír ve kterém protektorské rasy pozvedají rasy zaostalé a ve vývoji. Hodně mi to připomnělo progresory bratří Strugackých. I když tady je vše v mnohem větším měřítku, miliony let nehrají žádnou roli a pozvednuté rasy se stávají vazaly svých protektorů.
V tomto univerzu autor rozehrává detektivní příběh, dočkáme se ponorů do sluneční korony, inteligentních delfínů a šimpanzů a spousty dalšího. Příběh je místy moc překombinovaný, důvody k jednání jednotlivých postav nepřehledné nebo nevěrohodné, ale přesto, je to moc dobré čtení.


pavel.2
16.01.2019 2 z 5

Davida Brina mám rád, tak jsem zkusil tuto sérii. Po přečtení této první knihy jsem se s touto myšlenkou rozloučil, jeho svět mě nezaujal, celkově mě to až na drobné výjimky přišlo mdlé... Je mnohem více čtivějších knih, než tato.

WugWugs
04.01.2018 3 z 5

Názov série Uplift, alebo Pozdvihnutie, sa vzťahuje k zámerným zásahom inteligentných bytostí s cieľom vytvoriť, či vylepšiť schopnosti iných, menej vyspelých vesmírnych bytostí, rás - preto sa takýto zásah volá pozdvihnutie. V tomto vesmíre je človek pozdvihnutá rasa - jedna z mnohých, ktorú kedysi dávno jej sochári opustili a nechali napospas vlastným zápasom. Väčšina pozdvihnutých rás, ktoré sú takto opustené, teda nekŕmia postupne poznatkami, totiž zaniká. Ľudská napriek tomu prežila náboženský a protovedecký chaos prameniaci práve z vysokého intelektu bez adekvátnych poznatkov. Hlavným hrdinom je človek Jacob, ktorý sa venuje pozdvihnutiu, genetickej modifikácii delfínov a iných druhov v malom pozemskom merítku. Spolu s ďalšou posádkou sa vypravuje na základňu na Merkúre odkiaľ má ponormi do Slnka skúmať isté zvláštne, duchom sa podobajúce bytosti obývajúce slnečné pásma.

Takéto je v skratke pozadie Slnečného potápača, čiže sci-fi s myšlienkou, ako má byť. Ako zvyknem opakovať, aj pseudovedecké špekulácie sci-fi literatúre svedčia, ak sú vkusne využité (v tomto prípade von dänikenovské o dávnych mimozemských zásahoch na Zemi). Bohužiaľ, postupne sa ukazuje, že zaujímavá premisa nie je zaujímavo využitá a povolanie hlavnej postavy je podružné, nemá s príbehom veľa spoločného, a celkovo je tak trochu super-detektív s ďalšími super schopnosťami k tomu. Ostatné postavy lode sú plne podriadené príbehu, takže existujú len ako jeho jednoduchá funkcia. Brin je vedecký vzdelaný, no znova žiaľ - venuje značné úsilie popisom slnečných úkazov, a len málo bytostiam, ktoré by mali byť hlavným predmetom výpravy/knihy. To všetko prekladá dosť nezáživnou, pomalou akciou. Výsledkom je dojem, že David Brin má síce zaujímavé nápady a nie je zlý spisovateľ, lenže ani dobrý (neviem odhadnúť nakoľko sa na tom podieľa ťažkopádnosť prekladu). 2.5

Jarrimund
29.04.2013 3 z 5

Jedním slovem, zklamání.

Štítky knihy

space opera

Autorovy další knížky

David Brin
americká, 1950
2015  72%Existence
1993  78%Praktický efekt
1995  72%Sluneční poutník
1999  81%Hvězdný příliv
2021  75%Pošťák

Kniha Sluneční poutník je v

Právě čtených1x
Přečtených47x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce67x
Chystám se číst9x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x