Pozor, v knihovně je kocour!

Pozor, v knihovně je kocour! https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389701/bmid_pozor-v-knihovne-je-kocour-IAD-389701.jpg 4 20 6

David je náruživý čtenář a každý ví, že při čtení běží čas jinak. Zastavuje se, všelijak se kroutí a pak se klidně obrátí čelem vzad. Kocour Koniáš zálibu svého pána ve čtení zprvu s kočičím nezájmem přehlížel, jenže pak se sám mezi knihami ztratil. David stopuje kocoura a jeho stopy ho dovedou do mnoha českých a moravských knihoven. Jenže chlapec necestuje jen z Prahy do Brna, z Brna do Třeboně a z Třeboně do Podlažic, cestuje také časem, neboť knihovny jsou do sebe knihami zaklesnuté jako most, který spojuje přítomnost s minulostí. Na kocoura ztraceného mezi knihami se musí David vyptat těch nejpovolanějších – knihovníků. Pomůže mu snaživý knihovník Petra Voka či tajnůstkářský Václav Hanka z muzejní knihovny? A může vůbec věřit slovům uhrančivého Jiřího Mahena, knihovníka s černými kruhy pod očima?... celý text

Přidat komentář

Jadla
23.02.2024 4 z 5

Moc se mi to líbilo. Nejdřív jsem měla pocit, že čtu druhý díl a vynechala jsem první, ale neva, zorientovala jsem se a chtěla jsem číst dál. Milá setkání s obdivovanými muži naší minulosti mě vyloženě hřála u srdce. A komiksy o knihovnách? Blaženství.
Forma připomíná knížku pro mladší děti, ale obsahově je cca pro deváťáky a prospěje i starším.

jirijanovotny
08.01.2021 4 z 5

Chápu to dobře, že tato knížka má být pro dospívající čtenáře?
Zdánlivě nenáročná kniha totiž ukrývá nemilé překvapení. Pro plné pochopení požaduje jistou úroveň znalosti českých dějin. Neznám přesně osnovy základních škol, ale myslím, že tuto knihu lépe pochopí až středoškolák. Pro toho ale zase může být odrazující příběh, který na první pohled vypadá jako pohádka pro děti.
Naštěstí je kniha krátká, takže se tím prokouše i průměrně zdatný, lenivý středoškolák.
Je to taková jednohubka na kratší čtení před spaním, při které se člověk i leccos dozví. Jen kdyby ty texty v komiksech nebyly tak malé, užil bych si čtení mnohem více.


VivienRavenhill
07.01.2021 4 z 5

Jste-li milovník historie, knih, pohádek, komixů a ještě k tomu koček, neočekáváte, že by se někomu podařilo všechny tyto věci spojit do jednoho. A ono přeci. Jako přehledná pomůcka ke studiu dějin knihovnictví super, jen je potřeba alespoň základní znalost českého dějepisu. Nyní jsem z knížky naprosto nadšená, ale dovedu si představit, že bych ji jako dítě do třinácti let tolik neocenila. Zvlášť pokud by mi ji někdo nepředčítal a nevysvětloval všechny věci kolem. Běžné čtenářské publikum bych v tomto případě viděla až někdy ve věku puberty a výše, zkrátka v době kdy už má dítě o historii trochu přehled a minulost ho zajímá. To však neznamená že by nebyla kniha kvalitní. Ilustrace jsou výborné, okénka s rekapitulací a zajímavostmi také, stejně jako prokládání textu celostránkovými minikomixy o nejslavnějších českých knihovnách.

TomD
15.08.2019 4 z 5

Opravdu, dějově nijak náročné, ale to zavítání ke znalostem ohledně knih a knihovnictví u nás je skvělé. Doporučuji.

rysavas
11.08.2019 3 z 5

Váhala jsem, zda dát dvě nebo tři hvězdičky, ale nakonec, jelikož téma knih je mi více než blízké, tak jsem se přiklonila ke třem. Mně v knize chybí pořádný příběh....ano, je tam spousta informací o knihách, knihovnách, významných osobnostech okolo knih....ale....přijde mi to prostě jen jako sbírka zajímavých informací ohledně knih ....tak proto.

martinstefko
02.05.2019 4 z 5

Klára Smolíková opět splnila to, v čem je nejlepší - předává informace, které jsou zajímavé, formou, která je čtivá. Jasně, příběh knihy "Pozor, v knihovně je kocour!" není nijak moc komplikovaný, ale to, co se dozvíte kolem, to, jaká místa David navštíví, jak jsou popsány jednotlivé knihovny a jejich vývoj a pak i celkově vývoj knihovnictví, to prostě stojí za přečtení. Možná budete i překvapeni z toho, jaké osobnosti se na rozvoji knihovnictví podílely. I když by si člověk myslel, že je to jen sezení u knih a jejich půjčování, má to mnohem hlubší smysl, který už si dnes možná ani neuvědomujeme. A to je hlavní poselství, které v knize "Pozor, v knihovně je kocour!" vidím. Navíc to všechno dostanete zabalené tak, aby to bavilo děti i dospělé. A to není od podobné knihy zrovna málo. Vlastně je v ní docela dost navíc.