Pozor! Pohov!

Claire Kilroy

Román oceňované irské spisovatelky přináší vyprávění o raném mateřství, které s neobyčejnou autentičností zachycuje složitost a náročnost této životní etapy. V niterném monologu promlouvá matka ke svému synovi – od jeho narození až do tří let – a otevírá před čtenářem svět naplněný nejen radostí, ale zejména únavou, pochybnostmi a úzkostí. Její vyprávění představuje vyznání mateřské lásky, zcela bezpodmínečné, a zároveň obsahuje matčiny obavy z toho, že se jednoho dne bude svému dospělému potomkovi zodpovídat. Péči o potomka zvládá hlavní hrdinka jen s vypětím fyzických a duševních sil. Pozorně a pravdivě ukazuje zdánlivě triviální „boje o přežití“ ženy, která je trvale nevyspalá a mnohdy ani netuší, proč její dítě pláče a co ho vlastně trápí. Navíc se zdá, že manžel žije v úplně jiném vesmíru, nedostává se jí od něj ani pomoci, ani pochopení. Autorka bravurně pojímá každodenní rutinu s malým dítětem a v epizodách, jež by snad mohly vyústit v humorné historky, neopouští vážný tón, neboť v nich vícekrát hrozí tragédie. Kilroyová se nebojí dotknout témat, která jsou často tabuizovaná. Její naléhavý román o mateřské lásce se pohybuje na pomezí prózy a lyrické zpovědi a s hlubokou empatií vykresluje všední situace, které se stávají univerzálním zážitkem pro mnoho žen.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 2025 , Prostor
Originální název: Soldier Sailor, 2024

Komentáře knihy Pozor! Pohov!

Maky78
19.10.2025

Zdánlivě jednoduché, ale jde to do hloubky. Je to náročné období, člověk se bojí a snaží a někdy nevidí světlo na konci tunelu.

tittanie
18.10.2025

Strašně zajímavý pohled na mateřství. Zvláštně napsaný.
Deprese a pocit zmaru, je to co na mě působilo nejvíce. Nevím proč, se o mateřství říká, že je to nejkrásnější období v životě.

sarka5148
30.09.2025

Wow.... do knížky jsem se začetla od první stránky a upřímně jsem misty měla pocit, že se mi hrabe v hlavě. Za mě je důležité taková témata otevírat a mluvit o nich - takže víc takových knih

kalinkacz
29.09.2025

Tak jsem se konečně dostala k jarní novince z nakladatelství Prostor s názvem Pozor! Pohov!
Jedná se o útlý román, spíš novelu, jednohubku irské spisovatelky, která má neuvěřitelně zajímavý námět.
Celá je totiž vlastně takovou promluvou matky k jejímu dítěti od narození do jeho 3 let. Mezi tím sledujeme i to, jak dítě ovlivní vztah svých rodičů, co se odehrává v mysli čerstvé matky a do jaké míry lze frustraci a vyčerpání potlačovat a stavět na vedlejší kolej...
Sama sice nejsem máma, ale i přesto mě kniha vtáhla, začetla jsem se a dokázala pochopit hlavní hrdinku, jelikož všechny popisy situací a emocí vyzněly neskutečně reálně.
Kniha Pozor! Pohov! ve mně doteď rezonuje, jsem ráda, že jsem si po delší době přečetla zase něco jiného, originálního. Mohu doporučit!

Gigy
28.09.2025

Nevím. Na mě to bylo takový utahaný, chaotický, do čtení jsem se musela nutit. Mnohem lépe se mi četla Zástava dechu.

Knižní střípky
10.09.2025

Kniha byla pro mě o bezbřehé mateřské lásce, ze které vám ovšem může regulérně někdy hrabat, také o důležitosti komunikace mezi partnery, ale hlavně o tom, že je důležité si říci o pomoc, pokud máme pocit, že se topíme. To, že někdy něco nezvládáme, neznamená, že bychom byly méněcenné či špatné. Asi bych knihu doporučila přečíst každé nastávající či čerstvé mamince, věřím totiž, že může v mnohém pomoci a něčemu i předejít.

Více mých dojmů v záložkách recenzí od Knižních střípků

adorjas
09.09.2025

Neviem, ako to tie Írky robia, ale dokážu písať o materstve tak umelecky a zároveň hlboko, že pred nimi skladám svoj pomyselný klobúk a statočne im ukazujem svoje šediny. (btw,do pozornosti dávam ešte knihu Prízrak v hrdle, ktorá má podobnú tému, a predsa inak poňatú)
Máme tu hlavnú postavu, mamu, a jej vnútorný monológ. V rámci neho, sa počas celej knihy prihovára k svojmu malému synčekovi. A síce, ho bezmezne miluje, ale zároveň priznáva aj svoje ťažké, tabuizované pocity. Nemať čas na seba, posunúť svoje potreby na najspodnejšiu poličku, byť neustále v strehu a k dispozícii. Tie prebdené noci, keď chcete len dieťa, ktoré neplače. Tie rána, keď si chcete len umyť zuby, o rannej káve ani nehovoriac. Tie popoludnia, keby ste chceli, aby vaše dieťa ochutnalo aspoň nejaký príkrm, nech sa nemusíte strachovať, že bude trpieť podvýživou. A potom ten nával lásky, keď už nemôžete a vaše dieťa sa na vás usmeje, láskyplne sa vás dotkne, vy mu len ovoniate vlasy a cítite sa s ním späté na takej spirituálnej úrovni, až vás to samou láskou bolí. A o tom všetkom je kniha Pozor, pohov. Krásne, poetické, tabu odkrývajúce, plné lásky aj bolesti.

palka452
20.08.2025

Není to špatné ale mám dva již dospělé syny necelý rok od sebe a některé pocity se mi zdají dost přehnané… I když rozumím co nám autorka chtěla sdělit

lulucinax
08.08.2025

Jedna z nejlepších knížek o mateřství, která věrohodně popisuje, že ačkoli své děti milujeme, je to někdy velký boj. Styl psaní autorky mě hned vtáhl a zasáhl. Lehko jsem se do hlavní hrdinky vžila a v některých situacích jsem se viděla.
Není jednoduché se v dnešním světě rozhodnout mít dítě a vychovávat ho. Navíc, když nemáte oporu v těch nejbližších.
V poslední době jsem si prostorovky oblíbila. Jejich hrubší obálky jsou nádherné.
Asi je začnu sbírat. Tuhle určitě můžu doporučit všema deseti.

DodyF
03.08.2025

Doposud jsem nečetla takto pravdivě popsané pocity ženy po narození dítěte. I když má osobní zkušenost je trochu jiná, v mnohém jsem to měla s autorkou podobně. Ukazuje, že láska není vždy jen pozitivní, že v sobě zahrnuje mnoho složitých i negativních emocí.
Dle popisu je stav v Irsku dle mého názoru trochu vyhrocenější, než u nás, ale asi to záleží i na prostředí, rodině, apod.
Styl knihy je profesionální, po literární stránce skvěle napsáno.
Osobně nechápu, proč český překlad názvu knihy neodpovídá tomu anglickému. Je to docela časté, vadí mi to, protože to podle mě mění vyznění díla a jde o příliš velký zásah.

AlbionFoxyFox
29.07.2025

Asi to nebyla vhodná kniha necelý měsíc před porodem, ale okamžitě mě vtáhla a až na posledních cca 30 stran byla neuvěřitelně čtivá.

Crimble
23.07.2025

Téma tzv. mateřské "dovolené", která se stává noční můrou - už to naštěstí není v posledních letech takové tabu, kdy mateřství bylo/muselo být sluncem zalitá slast. Má to přesvědčivost a spád, jenom v závěru už mi přišlo, že tomu dochází dech a možná by to zasloužilo ukončit dříve.

Pett
20.07.2025

Mámovství v celé své ryzí bolestné křehkosti... tak moc opravdové pocity... kdo teď vlastně vůbec jsem a vidí tyhle moje bolavé ztráty a nálezy vůbec někdo... chvíli se nevidím ani já sama... samota a nejistota... vztek a frustrace... trenkáč pozorující vše ze svého pohodlného bidýlka... pohlcující nespravedlnost... nově objevená nenávist... tohle přeci nejsem já... tohle přeci nejsme my... ztrácím se, abych se znovu našla a pak se mohla zase ztratit... občas se cítím jako kus hovna na podrážce většinové společnosti... a přeci bych neměnila... každý den se snažím být lepší verzí sebe sama... miluju svého čtyřletého syna úplně nejvíc... miluju tuhle cestu... s intenzitou životu vlastní... jsem máma a objímám nás všechny... děkuju za tuhle téměř až terapeutickou autenticitu plnou hojivých slz... je jí do toho dnešního mámovského pozlátka tak nějak třeba.

Petra21
17.07.2025

Tolik lásky. Ano, lásky, která má v mámovském jazyce asi milion podob. Té lásky, která nekompromisně zamotá hlavu, tělo, srdce, která bolí zcela nepoznaným způsobem. Lásky, kterou nepochopí ani ten zdánlivě nejbližší člověk v galaxii. Ten druh lásky, na kterou se nikdy nelze připravit, se kterou je mnohdy těžké se vypořádat, před níž v tu nejzranitelnější dobu touží nějaká část našeho já utéct... A tolik nenávisti. Netušené, až fyzické, bolavé a každodenní. Nenávisti, kterou lze jen a pouze nenávidět. Nenávisti nejen k jednomu zdánlivě a dosud nejbližšímu, nýbrž k celému kokotství (sic!) lidstva. Číst tuhle knihu bylo jako zalistovat vlastním neexistujícím deníkem, do značné míry je v ní otisknuta každá z nás - marných "Johanek z Arku" proti nespravedlnosti, bojovnic za vlastní práva, každodenních neviditelných hrdinek, silných i křehce zranitelných lidských bytostí, jež málokdo za lidské bytosti považuje. Ne, tohle není nadsázka, tohle není "moc", tohle v žádném případě není přehnané ani vykonstruované cosi; toto je neuvěřitelně citlivá sonda do jednoho neobyčejně všedního ženského osudu, pravdivá až do morku osteoporózních kostí, přiznávající i společností odmítané a nelíbivé skutečnosti. Možná, ruku na srdce, to celé bylo "moc". Protože úděl žen v tomto stále se držícím patriarchálním nastavení zkrátka "moc" je.
Děkuju za tuhle terapii.

HH77
02.07.2025

Kniha zajímavá , ale přiznám se, že monology nejsou úplně můj šálek kávy. A chvílemi mě hrdinka a její vztah s manzelem docela stvali. Místy jsem pribeh preskakovala.

ladyfromskye
22.05.2025

Naprosto úžasná knížka o raném mateřství bez všech těch příkras o tom, jak úžasné to je, jak jste naprosto v pohodě a svět je růžový a béžový. Protože takové to ve skutečnosti fakt není. Ve skutečnosti jde o dost možná nejtěžší období v životě ženy, období, jež prověří i to nejstabilnější partnerství. Věřím, že díky této knížce nejenže si spousta žen řekne: Nejsem v tom sama, ale zároveň, že si z ní spousta žen odnese zkušenost hlavní hrdinky a přenese ji pak do svého vlastního mateřství. Zároveň pevně doufám, že si Pozor! Pohov! přečte co nejvíce mužů - i autorčin manžel to nakonec udělal a, jak Claire Kilroy řekla na své besedě na Světu knihy, dojala ho k slzám, a to i přes to, že irští muži nikdy nepláčou...

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi