Požehnání, ne prokletí

Požehnání, ne prokletí https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/303969/bmid_pozehnani-ne-prokleti-f2T-303969.JPG 4 7 1

Pro dospívající dívku je mimořádné období první menstruace (menarché). Je to doba, ke které je třeba přistupovat s úctou, doba, v níž budoucí žena prochází možná tím nejdůležitějším přechodovým rituálem. Autorka vyvrací zakořeněné představy o menstruaci jako o prokletí a nahrazuje je pozitivním a osvíceným pohledem na menarché a menstruaci. Praktické rady, jak dceři menstruaci vysvětlit, jak jí pomoci, aby si poradila s výkyvy nálad a s bolestí, ale i třeba s antikoncepcí, napomohou tomu, že vaše dcera získá ke své menstruaci zdravý přístup. Vedle informací vycházejících z vědeckých poznatků i ze starých tradic různých národů v knize najdete i jednoduchá užitečná cvičení, která jsou prospěšná k úlevě při menstruačních bolestech či k posílení hormonální rovnováhy. Umožníte-li své dceři pochopit, že menstruace je požehnání, a ne prokletí, předáte jí dar nevyčíslitelné hodnoty. Jane Bennettová původně působila ve sféře sociální práce a zabývala se hypnoterapií. Nyní pracuje jako národní australská koordinátorka projektů zaměřených na oblast přirozené plodnosti. Zvláště se zajímá o to, aby se přístup k menstruaci jako k něčemu trapnému a zahanbujícímu proměnil v pozitivní a posilující zkušenost, a pomáhá ženám naladit se na cykly přírody prostřednictvím menstruačního cyklu. Jane Bennettová je nejen dcerou, ale i matkou a s děvčaty a mladými ženami pracuje s velkým zaujetím. Od roku 2000 vede workshopy nazvané Požehnání, ne prokletí, určené pro matky a dcery. Přeložila Monika Kittová.... celý text

Žánr:

Vydáno: , DharmaGaia
Originální název:

A Blessing, not a Curse , 2014


více info...

Přidat komentář

tez80
25.09.2020 3 z 5

Kniha nabízí takřka ucelený pohled na menstruaci a rozhodně může být inspirativní nejen pro matku dospívající dcery, ale pro ženu vůbec. Jde o přínosný počin, který podává v podstatě ucelený obraz problematiky vnímání menstruace. Nedostatky vnímám v místech, které se snaží být praktickým návodem pomoci při menstruačních problémech (což je dáno tím, že autorka radí na základě svých zkušeností a prostředí, že kterého pochází a ono je to co žena - to rada) - postrádám zcela bylinkové čaje (kontryhel je přece základ!), vystudovaného lékaře v oboru nutriční a environmentální medicíny nebo odborníka v oblasti naturopatie u nás příliš snadno nenajdete. Tato nesrovnalost je samozřejmě dána tím, že autorka je Australanka - myslím, že by bývalo bylo velmi přínosné české vydání doplnit o středoevropské babské rady.
Třebaže si jsme vědoma škodlivosti moderních výdobytků naší civilizace na organismus, rady typu: " nebydlete ani nepracujte v blízkosti frekventovaných silnic" nebo "nespěte v blízkosti vysílačů, elektrického vedení ani pojistkové skříně" či "minimalizujte zbytečné neionizační záření z počítačů" mi připadají přitažené za vlasy (navíc v našem malém vnitrozemním státečku zcela nerealizovatelné, tudíž zde vidím opět prostor pro vydavatele k nějaké místní aktualizaci).
Četba knihy je rozhodně obohacující i přes tyto výhrady. Pro hovory s dospívající dcerou mi je velmi užitečná. Mnoho věcí člověk cítí a vnímá aniž by si je potřeboval převádět do slov a pouček. Kniha mi v tom formulování velmi pomohla.

Autorovy knížky

2014  77%Požehnání, ne prokletí

Kniha Požehnání, ne prokletí je v

Přečtených8x
Knihotéce5x
Chystám se číst8x
Chci si koupit5x