Povídky z Manhattanu

Povídky z Manhattanu https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333851/bmid_povidky-z-manhattanu-FzZ-333851.jpg 3 35 13

Od Wall Street až po Harlem – ulice i mrakodrapy Manhattanu jsou dějištěm příběhů plných tajemství, vražd a zločinů. Mary Higgins Clark, Lee Child, Jeffery Deaver a řada dalších oblíbených autorů krimi, sdružených v organizaci Mystery Writers of America, společně vytvořili k sedmdesátiletému výročí jejího vzniku antologii napínavých povídek ze slavného Manhattanu, obestřeného záhadami. Město, které nikdy nespí, ukrývá mnoho tajemství…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Motto
Originální název:

Manhattan Mayhem , 2015


více info...

rimar
rimar
06.03.2024 4 z 5

Po mistrech thrilleru tohle vyloženě potěšilo. Samozřejmě tu byly slabší a pak ale i skvělé povídky. Některé ani nebyli detektivky ani napínavé ale některé ve mně i přes to zanechali hrozně silný pocit. Právě takovouto byla povídka Omezování škod. Po jejím přečtení mi bylo vyloženě smutno nad osudem té dívky. Zklamaný jsem byl z Lee Childa druhý soubor povídek kam přispěl a opět nic moc, byť tentokrát tam alespoň byl Reacher. Rozhodně si některé autory zde vyhledám a podívám se na jejich další knihy. Tu 4 hvězdu dávám za tu grafickou stránku knihy. Ta je geniální. Ty fotky nemají chybu a klidně by jich ta za mne mohlo být mnohem více.

Dédečko75
Dédečko75
27.03.2023 5 z 5

Povídky se čtou dobře. Mě se líbí


maličkán
maličkán
23.10.2020 2 z 5

Zklamání. Líbila se mi snad 1/4 povídek, další 2/4 jsem přečetla s obtížemi a poslední čtvrtinu jsem po úvodní stránce přeskočila.

soukroma
soukroma
21.10.2020 3 z 5

Čtu knížku z Greenwich Village, tak jsem ji chtěla proložit povídkami z Manhattanu. ale naneštěstí jsem začala Childovou, která mi připadla velmi povědomá, jako bych ji už ale četla jinde. Pátráním jsem se přesvědčila, že jsem měla pravdu (povídková kniha Lee Childa Jmenuji se Reacher, pod jiným titulem, Noční ptáci), ale naštěstí (dalším pátráním) jsem se uklidnila, že je to patrně jediná, která už u nás vyšla. Všechny jsou datované 2015.

Zde je tedy seznam povídek (a postupně k nim přičiním poznámky):
Šaty za pět dolarů (Mary Higgins Clark) - průměrné, skoro bez vazby na M.
Bílý králík (Julie Hyzy) - průměrné, ale zobrazuje zajímavé místo v Central Parku s obří Alenkou a houbou
Obraz opuštěného bistra (Lee Child) - jak mám autora ráda, tak tímhle mne vůbec nijak nepotěšil (ani při prvním, ani druhém čtení)
Tři slůvka (Nancy Pickard) - zajímavé a zdánlivě předvídatelné, dobré (hodně dávno jsem četla jedinou autorčinu detektivku, která u nás vyšla, Prsten pravdy, a moc se mi líbila)
Omezování škod (Thomas H. Cook) - otevřený komorní psychothriller o automaticky provozovaném "umění omezování škod" rodiči, s mnoha proměnnými
Den po vítězství (Brendan DuBois) - Timea Square a den po skončení války, morální poselství
Sériový dobroděj (Jon L. Breen) - Empire State Building a okolí, ale příliš mnoho amerického zábavního průmyslu, vyžadující znalost kulturního kontextu - nezaujalo
V pasti! (Ben H. Winters) - hra o hře, nic moc, předvídatelné
Wall Street Rodeo (Angela Zeman) - vůbec nezaujalo (kámoši z ulice za války v Evropě a po návratu)
Převleky (N. J. Ayres) - nezaujalo
Zrzavý pastorek (Margaret B. Maron) - k čemu všemu múžou být dobré vši...
Suttonská smrt v přesčase (Judith Kelman) - představení Sutton Place, ale schované v poněkud smutném příběhu, zabaleném v cíleně zavádějícím podání hlavní hrdinky spisovatelky
Dizzy a Gillespie (Persia Walker) - pro mne děsivé obsahem, trochu předvídatelné a trochu nejasné
Já a Mikey (T. Jefferson Parker) - nelíbilo
Víckrát ano (Justin Scott) - nepochopeno
Jak Chin Yong-Yun zařídil šiduch (S. J. Rozan) - povídky z Chinatown jsou vždycky zajímavé, pokaždé se něco dozvím o čínské kultuře
Pekař z Bleecker Street (Jeffery Deaver) - docela zajímavé, poslední rok války v Evropě se souvisejícími dozvuky v USA - odplata naturalizovaných Němců a špionů

Zajímavé jsou v knize hlavně černobílé fotky, autentické, z různých končin Manhattanu. A každá povídka je uvedena minimapkou výřezu okolí M., kde se děj odehrává...

popeluška
popeluška
11.01.2020 3 z 5

Ze začátku se mi povídky moc líbily ale pak se kvalita nějak horšila ....takže ***. Po grafické stránce je kniha moc pěkná.

julanka
julanka
01.08.2019 2 z 5

Docela dobré: Obraz opuštěného bistra, Tři slůvka, Zrzavý pastorek, Suttonská smrt v přesčase

Nepravděpodobné: Šaty za pět dolarů, Bílý králík, Omezování škod, Den po vítězství

Nuda: Sériový dobroděj, Wall Street rodeo, Převleky, Já a Mikey, Pekař z Bleecker Street

Zmatené : V pasti

Úplná blbost: Dizzy a Gillespie, Víckrát ano, Jak Chin Yong-Yun zařídila šiduch

KatastrofaK
KatastrofaK
08.03.2019 2 z 5

Ze začátku mi přišli povídky geniální, ale čím víc jsem se prokousávala na konec, tím víc se kvalita hodně změnila. Né že by v druhé části byly všechny povídky strašné, ale ty nejhloupější byly právě v druhé polovině a nešlo ani o to, že některé neměli pointu, ale o to že byly prostě špatně napsané. Kdyby všechny byly jako Bílý králík, šaty za 5 dolarů, nebo sériový dobroděj bylo by to skvěla kniha, ale bohužel tam je i povídka Převleky..

Tyet
Tyet
04.03.2019 3 z 5

Autorem designu knihy je můj muž, takže jsem pokládala za svou povinnost knihu přečíst. Některé povídky byly dobré, některé průměrné a některé se nedaly ani dočíst. Typická bolístka antologií.

ecila13
ecila13
16.09.2017 3 z 5

Povídek se mi opravdu líbila tak polovina, ale to je u antologií normální. Jsem zmlsaná :-) Knížka je krásně udělaná po grafické stránce.

bagel
bagel
31.07.2017 3 z 5

Moc pěkná grafická úprava knihy, povídky většinou hodně zajímavé.

povi
povi
07.07.2017 5 z 5

Skvělé povídky.Doporučuji.

IVANA0123
IVANA0123
31.05.2017 4 z 5

Moc pěkná knížka. Obsahově i vzhledově. Nemůžu říct, že se mi líbilo vše, ale většina povídek mi sedla. Jenom škoda, že od některých autorů u nás nic pořádně nevyšlo. Za mě nejlepší povídky Bílý králík, Tři slůvka a Víckrát ano. Jsem zvědavá, co se bude líbit dalším čtenářům.
(5/17)

Sirius
Sirius
19.03.2017 5 z 5

Jak už to u antologií bývá, ne všechno mi sedlo. Naštěstí tohle je ale ten případ, kdy převažují ty lepší povídky a těch slabších je minimum. Texty mají šťávu, úžasnou atmosféru a s ničím se nepářou... a co se mi obzvlášť líbilo - spousta z nich se odehrává v minulosti a to je teprve žraso. A taky jsem objevil spoustu nových autorů, tak doufám, že někteří z nich to na českém trhu dotáhnou dál než k povídce. Mimochodem, za tu grafickou úpravu fakt smekám.