Povídky z jiné dimenze

Povídky z jiné dimenze https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66885/povidky-z-jine-dimenze-66885.jpg 4 22 7

Kniha Povídky z jiné dimenze obsahuje 20 napínavých příběhů řadících se k novodobé české sci-fi literatuře. Přináší čtenáři zábavu, akci a napětí podpořenou kvalitním příběhem zakončeným neotřelou a mnohdy nečekanou pointou. Mezi náměty se setkáme s tématem lidské existence v konfrontaci s mimozemskou civilizací, životem v paralelních dimenzích, existencí podivného kmene dvoumetrových bytostí - pozůstatku jiné civilizace - žijících v odlehlých končinách Země, dostaneme se do výcvikového střediska super-telepatů, kteří bojují o nadvládu nad světem, či do zvláštních prostředí, jež lidem vytváří počítačový program. Nebude chybět ani souboj vesmírných pašeráků se záchranářským týmem o tajemnou zásilku, která uvízla na zdánlivě mrtvé planetě, nebo pátrání po tajemství rokle, jejíž průchod změní život člověka v drobných detailech. Proč asi? Vydejte se za hranice reality a nechte se, společně s Povídkami z jiné dimenze, pohltit říší fantazie.... celý text

Přidat komentář

pujec
31.05.2023 4 z 5

Ke knize jsem přišla celkem náhodou, ale opravdu příjemně mě překvapila. Obsahuje 20 povídek, které se odehrávají v hlubokém vesmíru i na planetě Zemi, jinde se cestuje dimenzemi. Hrdinové se setkávají s mimozemšťany, podivnými entitami či třeba s ďáblem. Samozřejmě že téma některých mě zaujalo více než u jiných, nicméně veskrze kladně bych hodnotila všechny.
Mým největším favoritem je hned první povídka Temná planeta, již následuje Svatá trojice: Incident v Mrtvém městě. U obou bych uvítala delší rozpracování.
Za nimi pak jsou Noční hlídka, Čertova louka, Joe Tucker a Válka světů.

Pavlina50
08.12.2022 3 z 5

Tak jsem opět trochu vystoupila ze své komfortní zóny a….vlastně to nebylo zas tak špatné. Mile mě překvapilo, že se všechny povídky netočily jen kolem vesmíru, což je pro mě automatická představa, kterou pro mě žánr sci-fi vyvolává. Příběhy byly zajímavé, různorodé a některé z nich nutily i k zamyšlení. Ne proto, že by jim člověk věřil, ale proto, že docela slušně asociovaly určitý stav současné společnosti a její další vývojové směřování. Byly zde některé docela zajímavé myšlenky, ukázky lidské morálky a jednání z pohledu různých mimosmyslových a paralelních světů, ale natolik pochopitelných, že jsem se do nich dokázala snadno vžít a přemýšlela jsem, jak bych se rozhodovala či jednala v takové situaci já.
Do knihy jsem se slušně začetla, vůbec mě nenudila, ale přesto jsem nakonec z chystaných čtyř hvězdiček ještě jednu srazila. Ve většině povídek jsem totiž byla docela zklamána závěrečnou pointou – samotná povídka mě často totiž opravdu svým nápadem strhla, nadchla a dostala tam, kam autor asi chtěl, a očekávala jsem tím pádem i její stejně strhující vyústění. Celá kniha tak na mě v konečné fázi působila dojmem, že autor, ač měl skoro každý příběh velice dobře „rozehraný“, si na konci nevěděl rady, jak to celé ukončit. Tentokrát prostě byl často daleko víc „šokující“ průběh příběhu, než samotné finále.
Ale i přesto si myslím, že kniha za přečtení stoprocentně stojí – spokojenost.


JPBelmondo
10.04.2017 4 z 5

Velmi vydařené a dobře zpracované povídky, až mi bylo líto, že je už konec. Čte se to samo.

Kubason
10.04.2016 5 z 5

Příjemná, nenáročná, čtivá kniha. Povídky jsou hezky zpracované. Přišlo mi, že z každé povídky plyne nějaký poučení, nebo věc k zamyšlení. Nicméně jedná se o nenáročnou četbu.
Kniha se mi líbila.

piratmartin
25.04.2014 3 z 5

Povídky jsou čtivé, to ano. Ovšem ty konce... ach jo... Někdy ten konec předvídáte, někdy povídka končí předčasně a na dalších stránkách však její pokračování hledáte marně. Jindy je konec takový suchý nebo jak to říct. Nicméně jak jsem zmínil na začátku, autor píše opravdu čtivě.

KellyH
01.07.2013 4 z 5

Přistupovala jsem k tomu zprvu skepticky, protože prostě české autory obvykle nevyhledávám (a zvláště ty nové), tak jsem se toho bála, i když se jedná o sci-fi povídky. A hle - ono se mi to líbilo. Četlo se to strašně lehce, mně se na povídkách líbí právě to, že ty okolnosti podají jako hotovou věc bez potřeby to vysvětlovat a zbytečně to nezdržují. Na druhou stranu mě někdy hrozně mrzelo, že třeba některé náměty nejsou rozpracované do delšího formátu, ale člověk si na druhou stranu říká, že potom by to třeba ztratilo to kouzlo a vůbec by se mi to nelíbilo. (Dobře, to zase asi přeháním.)

RADOST
01.12.2012 4 z 5

Povídky o možné budoucnosti, jejichž základem je věčný boj dobra se zlem, otázky umělé inteligence, vize jiných inteligentních tvorů ve vesmíru a otázka existence Boha a ďábla. Byla to příjemná každodenní dávka fantazie.

Část díla

všech 20 částí díla

Autorovy další knížky

Petr Matějček
česká, 1978
2012  63%Ultimátum čarodějů
2011  77%Povídky z jiné dimenze
2019  0%Na kafi s Josefem Dvořákem

Kniha Povídky z jiné dimenze je v

Právě čtených1x
Přečtených24x
Čtenářské výzvě5x
Knihotéce17x
Chystám se číst5x