Povídky z jedné kapsy

Povídky z jedné kapsy https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147911/povidky-z-jedne-kapsy-147911.jpg 4 1225 135

Povídky z jedné kapsy napsal Karel Čapek v roce 1929 inspirován denními zprávami. V těchto detektivně laděných prózách se Čapek projevil jako dokonalý znalec řeči příslušníků různých společenských vrstev a povolání. Právem proto náleží do zlatého fondu české literatury. Jedná se většinou o detektivní příběhy, jejichž hrdiny jsou policejní komisaři, agenti, strážníci, četníci, ale také sňatkoví podvodníci, zločinci či fanatičtí sběratelé. Čapek se v nich osvědčil jako skvělý vypravěč napínavých příběhů i mistr paradoxů se smyslem pro jemnou ironii. Většina Čapkových povídek bezesporu obstojí ve srovnání s dílem největších mistrů drobných próz ve světové literatuře. A jak je hodnotí dnešní mladí čtenáři? „Nečekala jsem, že se Čapek bude číst tak dobře. U těchto povídek se člověk občas hodně nasměje (díky, povinná četbo)!“... celý text

Žánr:
Povídky , Literatura česká

Vydáno: , Akcent
více info...

ZaOndra
ZaOndra
28.02.2024 4 z 5

8/10
Povídky z jedné kapsy Karla Čapka jsou sbírkou detektivních povídek, které se vyznačují napínavým dějem, humorem a hlubokými myšlenkami. Čapek v nich mistrně zkoumá lidskou psychiku a morálku. Každá povídka je krátký detektivní případ, který však často lze vyřešit pouze pomocí selského rozumu.
Povídky jsou velmi čtivé a svižné. Čapek používá jasný a stručný jazyk, který je plný inteligentních a vtipných postřehů.
Některé z nejznámějších povídek v tomto souboru jsou například Případ dr. Mejzlíka, Věštkyně a Ztracený dopis.
Povídky z jedné kapsy jsou klasickým dílem české literatury, které si získalo srdce mnoha čtenářů. Jsou to napínavé a zábavné povídky, které vás vtáhnou do děje a donutí přemýšlet.

tittanie
tittanie
15.01.2024 5 z 5

Čapek je prostě geniální a má skvělé kapsy.
Tyhle povídky se mi moc líbily. Nejvíce asi Poslední soud a vůbec nechápu, jak je možné, že mě tahle kniha minula, ale jsem ráda, že jsem si ji přečetla teď.
Jdu si přečíst Povídky ze druhé kapsy.


uzivatel6305
uzivatel6305
30.12.2023 5 z 5

Miluju, miluju, miluju! Nevím, kolikrát už jsem tuto knihu četla, ale je to přesně ta, po které sáhnu vždy, když mě nic nebaví.

Knížka je neskutečně lidská, humorná i smutná, ale hlavně s ohromným množstvím hlubokých myšlenek a výsměchu lidské hlouposti, nadutosti a vychytralosti. Myslím, že už nikdo nic podobného nikdy nenapíše. DOPORUČUJI

Marie60
Marie60
02.12.2023 5 z 5

Čapek nezklame. Klasika, která mi nesmí v knihovně chybět.

Denny456
Denny456
20.08.2023 5 z 5

Prostě klasika. Čapek se musí číst, aby každý čtenář věděl jak se správně pracuje s jazykem a jak se chrlí myšlenky.

marlowe
marlowe
13.07.2023 5 z 5

Poprvé jsem Čapkovy povídky četl už jako kluk - a potom ještě mnohokrát. Ono totiž číst Čapka je taková radost, že se k jeho knížkám můžete vracet pořád dokola a pořád se nedokážete té nádhery nabažit. Člověk tyhle drobné příběhy zná skoro notoricky - a přesto si je znovu a znovu slůvko od slůvka vychutnává...
Jo, přesně v tomhle já osobně spatřuju základních poslání literatury: v tom dokázat čtenářům přinášet "estetickou libost".
Povídky jsem si tentokrát dávkoval pěkně po kapkách, šetřil jsem si je a denně si dopřával jen jednu jedinou, aby mi zákuseček déle vydržel...

Naďa2411
Naďa2411
21.04.2023 3 z 5

V aknize humorně psané detektivní zápletky mě velmi pobavily. Vyšetřující p. Mejzlík má svůj osobitý styl vyšetřování. Vyzdvihla bych povídky Tajemství písma, Jasnovidec, Šlépěje a Kupón.

Kabuky
Kabuky
19.04.2023 5 z 5

Perfektní titul.

Štěpánka_010
Štěpánka_010
02.02.2023

Milá knížka povídek s detektivní zápletkou. Čapkův smysl pro humor a běžnou lidskou hloupost se krásně doplňuje s až neuvěřitelnými příhodami detektivů nebo policistů. Moje asi nejoblíbenější povídka je Pád rodu Votických. Líbí se mi, že se zde policejnímu vyšetřovateli podaří objasnit už několik set let starý případ šlechtického rodu jen tak od stolu pomocí vlastní hlavy (a historika Divíška, samozřejmě).

Awča
Awča
28.12.2022 5 z 5

To je tak milá a osvěžující četba, Karel Čapek je pro mě mistr nad mistry.

Jana512
Jana512
03.12.2022 3 z 5

Povídky s detektivní zápletkou ze starých časů, jsou mistrovsky napsány, avšak často mají příliš zdlouhavou formu, se zbytečnými popisy pro čtenáře. Ale může to být jen můj dojem.

kimChristopher
kimChristopher
21.11.2022 1 z 5

Knihu jsme měli jako povinnou četbu ve škole a nebavila mě. Příběhy byly vcelku zajímavé, ale musela jsem se do čtení nutit, abych četbu splnila. Proto dávám 1 hvězdu.

G-Rea
G-Rea
29.10.2022 5 z 5

Teď se mi stala zvláštní věc: po vložení mého příspěvku jsem narazila na slova uživatele jadran, který se stejným citátem a jinými slovy, vyjadřuje tentýž dojem z tohoto literárně- filozofického skvostu
Je to ten nejlepší důkaz síly Čapkova umění. Děkuji

G-Rea
G-Rea
29.10.2022 5 z 5

Boží soud. Protagonista této povídky, mnohonásobný vrah Kugler, odchází z tohoto světa a ke svému údivu zjišťuje, že na nebesích ho budou soudit opět jen lidé:
"Proč vlastně vy... proč ty, Bože, nesoudíš sám?" tázal se Kugler zamyšleně.
"Protože všechno vím. Kdyby soudcové všechno, ale naprosto všechno věděli, nemohli by také soudit; jen by všemu rozuměli, až by je z toho srdce bolelo. Jakpak bych já tě mohl soudit? Soudce ví jenom o tvých zločinech; ale já vím o tobě všechno. Všechno, Kuglere. A proto tě nemohu soudit."

Nikdy nemohu dost obdivovat geniální zkratky tohoto velkého spisovatele a humanisty, jehož jeden odstavec, často i jedna věta, vydají za celé svazky. Vždyť, co jiného je těchto několik mistrovsky prostých, dojemně neokázalých slov, než filozofický traktát o bídě i slávě lidského bytí?

EvaD
EvaD
11.10.2022 5 z 5

Jedním slovem - skvělé. Každá povídka má příběh, pointu i myšlenku, vše vyjádřeno krátce, úderně, čtivě. Po přečtení jsem zkoušela, kolik povídek z 24 si dokážu z hlavy vybavit, a dala jsem 20. Za mně dost dobrý výsledek daný opravdu hlavně kvalitou díla. :-)

Jara.v
Jara.v
01.10.2022 4 z 5

Příjemné odpočinkové čtení povídek plné vtipných absurdit té doby. Hned jdu na druhou kapsu.

Leonora
Leonora
29.09.2022 1 z 5

Tak nevím... Myslel to vážně nebo je to všechno ironie??? To si tak uděláte pohodu, otevřete knihu a očekáváte nějakou tu laskavou lidskost - a pak povídku za povídkou sledujete, jak pan Čapek tesá modlu Přízemnosti. Je to panoptikum bezduché lidské malosti, zaprděnosti, nízkosti... a při tom všem ještě spokojenosti sám se sebou.
Je mi z toho na blití. Člověk sahá po literatuře proto, aby načerpal naději, následování hodné vzory a archetypy nebo aspoň odreagování. Ne proto, aby ho mrštila mezi stejné beznadějné blbce, s jakými všichni musíme trávit čas v práci nebo doma.

raty
raty
19.09.2022 5 z 5

Povídky jsem nikdy moc nemusela. S jedinou výjimkou. A tou jsou Povídky z jedné a druhé kapsy. Geniální detektivní povídky, z nichž některé mám v paměti od prvního čtení na základní škole. Ráda se k nim vždy po několika letech vracím. Tentokrát jsem si je vychutnala jako audio načtené známými herci, kteří je svým hlasem posunuli ještě výš.

Hakate
Hakate
28.08.2022 4 z 5

Takové odpočinkové čtení. Dobře se čte.

Stephaniee
Stephaniee
14.01.2022 4 z 5

24 krátkých detektivních povídek sepsány do jedné knihy vtipnou formou. Za mě lehké a rychlé čtení.