Povídky otce Browna (8 povídek)

Povídky otce Browna (8 povídek) https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80968/povidky-otce-browna.jpg 4 42 13

G. K. Chesterton, jeden z nejplodnějších a nejúspěšnějších anglických spisovatelů první poloviny 20. století obohatil detektivní žánr ve svých povídkách o charakteristickou postavu nenápadného katolického kněze Browna, jehož zdravý rozum a železná logika doplněná intuicí a důvěrnou znalostí lidské duše řeší nejrůznější zločiny a tajemné události. Populární seriál detektivních povídek autor uveřejňoval od roku 1910 až do své smrti v roce 1936 a celkem jich napsal čtyřicet osm.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

The Father Brown Stories , 1961


více info...

Přidat komentář

Isew
24.08.2023 4 z 5

Otec Brown není můj nejoblíbenější literární detektiv, ale přesto ho mám moc ráda. V jeho případech neteče krev po litrech, případy nejsou příliš komplikované a nejsou příliš akční, ale jsou milé. Většinou otec Brown přijde na řešení prostou úvahou, pouze znalostí psychologie člověka. Své místo mezi proslulými detektivy si zaslouží.

MartinPetlach
12.07.2023 5 z 5

Dlouho jsem nic nekomentoval, ale tohle nemohu vynechat.
Jsou to povídky trochu netradiční, ale všechny se mi líbily a vždycky mě ohromilo rozuzlení. Otec Brown ukazuje, že není dobré věřit pověrám a používat zdravý rozum. Ale také řeší komplikované případy vražd a krádeží.
Přišlo mi, že každou další povídkou kvalita stoupala. Jen první byla o něco lepší, jen by mě zajímal překlad a jak to znělo v originále. Každopádně nejzajímavější byly poslední tři.
U prokletí knihy mě bylo jasné, že si někdo jen vystřelil z obou detektivů, ale vůbec mi nedošlo jak. Je pravda, že Otec Brown si většinu postřehů nechá pro sebe a řekne je až na konec, ale přesto se vždy můžete dopátrat výsledku.
Prokletí Pendragonů mi připomnělo jednu povídku od H.P.Lovecrafta, zde ale nefiguruje žádné nadpřirozeno, ale opět zde intrikují pouze lidé z masa a kostí. Poslední povídka, ač napsaná v roce 1911 je a bude vždy aktuální. Nechtěl jsem ztrácet čas, takže místo přemýšlení jsem prostě četl, ale stejně bych nedošel ke stejnému závěru jako Otec Brown.

Viděl jsem několik dílů seriálu, ale žádný mi nepřipomínal tyto povídky, takže nevím jak moc je to jen inspirované, nebo jestli jsem prostě viděl špatné epizody.

Každopádně v průměru dávám 87/100 neboli 8.7/10


janina66
15.05.2023 3 z 5

Já jsem sáhla po rozhlasových hrách. Některé povídky se opakují v každé sbírkové knize.
Např. Kletba knihy, ta je velmi zajímavá. A povídka u zlomené šavle, ta mě moc nenadchla.
Ostatní nové vcelku dobré.

pablito
25.04.2023 5 z 5

Miluji když z knížky cítíte vůni dávno minulých časů ... a detektivky z doby, kdy nebyly pouliční kamery a anlýza DNA ...

jprst
29.06.2020 4 z 5

Když se občas "přecpu" moderními detektivkami a thrillery, tak autorovy detektivní povídky jsou příjemnou změnou a proto se k nim občas rád vracím.

alabra
06.03.2020 4 z 5

Tohoto autora jsem blíže poznala až teď, připomínal mi Agátu a její slečnu Jane. Otec Braun, laskavý znalec lidí a světa vůbec nejen vyšetřuje zapeklité příběhy, ale i vysvětluje počin zločince z lidské stránky, seznamuje nás s ním postupně a s porozuměním. Vždy obklopen mladými, naivními a čestnými lidmi jim přibližuje svět zločinu tak, aby je to nepoznamenalo v dalším životě, ohleduplně, ale s jistotou toho, kdo ví.

JulianaH.
20.04.2019 5 z 5

Líbí se mi zvláštní katolicita Chestertonových detektivek: účelem není dopadnout zločince, ale pochopit ho jako člověka.

„To je právě v teologii to nejtěžší k uvěření, že na každém záleží."

Sandik
18.04.2019 3 z 5

Výběr povídek s otcem Brownem. Chestertonovu tvorbu mám rád a jeho detektivní povídky také, bohužel český překlad Aleny Hartmannové je (minimálně u vydání SNDK z roku 1966) velmi špatný, plný archaismů a místy velmi nesrozumitelný. Jestli můžete, raději sáhněte po jiném vydání, obsahujícím ty samé povídky v kvalitnějším a modernějším překladu.

honyczek
22.09.2016 5 z 5

Povídky, které zaujmou svou jednoduchostí, zároveň zapeklitostí příběhu, která má úplně jiné vysvětlení. Díky otci Brownovi člověk nahlíží na život lidí jiným pohledem než obvykle. Rád knihu doporučím dalším a někdy si to rád pro oddych přečtu znovu.

R.E.M.
21.02.2015 3 z 5

Detektivky s netradičním "detektivem", který pro odhalování zločinu nepoužívá sílu, vědu, ale svůj mozek. Není to typ detektivek, který by mě nějak zvlášť bavil.

Ikkju
03.05.2013 4 z 5

Chesterton mi přijde jako jeden z mála lidí, kteří dokážou věci otočit o 180 stupňů opačně než je vidí všichni ostatní, a vy jste najednou přesvědčeni, že správný náhled je ten jeho...

Jirka73
05.08.2011 5 z 5

Brilantní povídky z časů, kdy se ještě psaly originální detektivky a kdy se počítalo se čtenářem jako s inteligentní osobou. Tato útlá knížka je mistrovským dílem plným záhad a samozřejmě humoru. Chesterton je prostě Chesterton...

WEIL
28.06.2011 3 z 5

Nejsou to povídky podle mého gusta, ale drobné radostné počteníčko jsem si tu a tam našel.