Povídky aneb Nechci slevu zadarmo!

Povídky aneb Nechci slevu zadarmo! https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/119526/bmid_povidky-aneb-nechci-slevu-zadarmo-mBT-119526.jpg 5 568 102

Kapitoly: 1. Jak jsme psali povídky 2. Povídky z knihy Besídka zvláštní školy 3. Povídky z knihy Návštěva cirkusu 4. Jak jsme přechovávali bělogvardějce a jiné povídky 5. Až přijde Komenská 6. Epilog

Přidat komentář

Kochy84
07.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Tohle je 5* z nostalgie. Š+G znám nazpaměť od útlého dětství, knížka patřila k mým nejmilejším přírůstkům naší venkovské knihovny a od nějakých, řekněme devíti let, jsem jí přečetl třeba dvacetkrát. Kromě toho jsem jeden čas sbíral cokoli Š+G zanechali v audio podobě, šíleně prostříhanými vinyly počínaje (dneska s odstupem času tehdejší cenzory chápu, některé věci aby mohli vydat, musely přijít na řadu nůžky.), Pupakem a Besidkami konče.
Ruku na srdce, povídky mají velmi proměnlivou kvalitu, jedno je ale spojuje. Perfektní cit pro jazyk, pointy (možná někdy trochu kostrbaté) a humor, mnohdy velmi černý. Bylo vidět, že je psali mladí kluci (Grossmann umřel ve třiceti letech) s láskou k češtině a nenávistí k hlouposti, omezenosti a vládnoucí garnituře.
Jako děcko jsem nejvíc oceňoval takové ty "Dada" povídky ze školního prostředí, plné hlášek a trefně vypozorovaných situací (výchovný koncert, branné cvičení, pozemky, doktor Zelí a jeho výlet do Zoo a pod.), už v raném věku mi ale přišlo divné, že se školní výlet v Plzni má zabývat švestkami a jejich proměnou v alkohol, tady jich zase tolik neroste. (Z téhle povídky si ale beru často větu "Jak můžete sedět celý den v hospodě když venku tak krásně prší")
Někde jsou to vysloveně karikatury - Quido shání nevěstu, Výlet do hor, Můj první klobouk (chlapec co zabránil vlastní hlavou vlakovému neštěstí a od té doby má hlavu ve tvaru elipsy, takže mu žádný klobouk nepadne, desim se dne kdy to dá někdo zpracovat ChatGTP)...
Některé jsou vysloveně satirické, až mi není jasné, jakto, že tehdy vyšly ("Kosmonaut, to bys zapsal, viď, Paďoure..")
Jak se říká, že stará láska nerezaví, v tomhle případě to naprosto funguje. Četl jsem povídky asi po patnácti letech a bavil jsem se královsky. A zároveň mi bylo trochu smutno nad osudem téhle geniální dvojice, protože po tom, co Jirka odešel, Slávek už nikdy nebyl jako dřív. Proměnil se v přísného učitele (prý mu dokonce přezdívali Medvedar) a i když se Sobotou a Nárožným, později pak s Krampolem nebo Klukovou či Bubílkovou udělal ještě spoustu srandy, už to bylo jiné, chyběla tam ta klukovská odvaha napsat cokoli, třeba o tom jak ve vinohradském činžáku vykrmovali prase.

Sudlice
17.12.2023

V první polovině jsem se dobře bavila, ale dál už na mě z dobových reálií začaly padat chmury, tak jsem ji odložila.


sgjoli
13.11.2022 4 z 5

Humor Šimka a Grossmanna je něco, co mne prostě baví. A u této knihy jsem se bavila hodně. Byť jsou povídky již staršího data a svým humorným laděním v sobě reflektují dobu, kterou jsem už sama nezažila, přesto ta absurdita, kam to páni autoři záměrně ženou, dokáže pobavit i dnes.
Některé povídky jsem znala již dříve (něco mám vyposlechnuto), něco pro mne bylo nové. A jak ráda jsem se s tím novým seznámila! Přiznám se, některé povídky mi třeba tolik nesedly, nebo jsem nerozuměla na 100 % tomu kontextu, kterému se autoři svým textem vysmívají, ale to je můj problém. Nicméně proto ty 4 hvězdy místo plného počtu.
Potěšila mne i přiložená filmová povídka Až přijde Komenská, která groteskností a absurdním humorem vysloveně překypuje, že bych zrovna tohle chtěla vidět někým zahrané.
Pokud máte rádi (politickou) satiru a/nebo je vám blízký humor pánů Šimka a Grossmanna, tohle určitě mohu doporučit.

ozzak
19.10.2022 4 z 5

Návrat díky čtenářské výzvě do mého mládí velmi inteligentní humor stále až na pár povídek stále pobaví

marketa7
19.10.2022 5 z 5

Mé vyšší dětství, rané mládí, kdy jsem je dokola poslouchala u babičky o prázdninách. Humor. Potěšení, když jsem zjistila, že mým dcerám nejsou cizí.

Kabuky
19.10.2022 5 z 5

Velmi zábavné čtení.

Jarek82
18.08.2022 5 z 5

Nazpaměť. Znám tu knihu nazpaměť!

Popravdě neznám žádnou jinou českou knihu s takovou hustotou humoru, navíc pěkně ulítlého.

marcela3655
25.05.2022 5 z 5

Více než knihu miluji audio povidky

hrdlickova_61
05.12.2021 5 z 5

Koupila jsem si hned první vydání (a že jich pak ještě bylo!!), a to bez jakéhokoliv listování a rozmýšlení, hned po objevení ve výloze. Zeptala jsem se na cenu, dověděla se, že 60 Kč, chvíli jsem se dusila smíchy (samozřejmě mi totiž hned v mysli naskočila slova z povídky „Můj první mejdan“ o tom, že základ je šedesát…), ani jsem nedala knížku do tašky a otevřela jsem si ji okamžitě, jen co jsem vyšla na ulici. Málo chybělo a byla bych ji četla za chůze. Hlavně to, co do té doby bylo neznámé.

Potěšily mě i obrázky, dobře se stylem povídek ladící. A také to, že byl zařazen i dosud nevydaný scénář jejich zamýšleného filmu. Jako pamětník vím, že výsledek by byl ještě o mnoho lepší než hrubá představa zaznamenaná na papíře. Totéž platí i pro dialogy. Ty z knih jsou chudší oproti televizním a hlavně proti těm, které vyšly na LP deskách a na CD. Ale to je asi zbytečné tady říkat, viďte, to prostě my všichni starší pamatujeme a od nás to vědí i mladí. Nebo si udělají vlastní zkušenost, tak jak se dá vyčíst i tady na DK. Mám z toho radost : o)

kopeceli
08.09.2021 5 z 5

Důvěrně známé povídky, po dlouhé době znovu oprášené a čtené s pocitem, že jsem na střední škole, maminka ještě žije a smějeme se jako blázni, když se na ně díváme v televizi. Tehdy jsem je písemně nesehnala. Teď jsem je chtěla číst dceři, ale ona jim nerozumí... Přesto je to pro mne nejhumornější kniha, kterou prostě potřebuju.

Corso
13.07.2021 5 z 5

Preco zrazu citam stare knihy co som uz cital?? Tak vam to poviem. Zdrbala sa mi doma knihovnicka. Odlomila sa od kolickov pretazena jedna polica a uz to slo dolu jak domino. A odlomila sa ta horna, takze drb-drb-drb-drb. Uprostred noci. Lacna pilina, nie masiv. Aj nabuduce nakupim so zlavou v Kike :) Toť, taký veľký oný čo nemám! A ze vyrobene v Nemecku. Tak neviem ci si tam niekto kupi nabytok co nechtom mozete piliny vymrvit z dosak.
No ale teda, vsetko vypratat, poodkladat docasne kde sa da, a zrazu som mal v rukach knihy co cele roky uz boli zabudnute. Na druhy den pilenie, vrtanie, spevnovanie, aspon provizorne dokopy kym kupim daco solidnejsie. Bo chodim po izbe len pomedzi kominky knih ako po slepacej farme kde nechcete poslapat kurence. A tak som si bokom k posteli daval knihy "Ej toto by som si aj znova prelistoval."
Jaj a mimochodom, poviedky su skvele ci uz ich pocuvate ci citate, legendarne texty ktore sme pocuvali uz z LP-cok Supraphonu. Daco uz aj spamati poznate. Aspon mi to spravilo po tej havarii naladu.

Gimli
12.04.2021 4 z 5

Dobré, vtipné čtení s několika výtečnými perlami.

Barbucha125
10.02.2021 5 z 5

Kniha mě velmi pobavila a dobře se četla. Ilustrace byly jednoduché ale dodávaly příběhu na humornosti.

Janulano
28.12.2020 5 z 5

Tohle je klasika. Miluju tuhle knížku,četla jsem ji x krát a většinu povídek už znám téměř nazpaměť :-D

Rup
28.12.2020 2 z 5

Vzhledem k inteligenci obou autorů je povětšinou humor dosti hloupý a jednostranný. Závěrečná filmová povídka tomu pak nasazuje příslovečnou korunu. Ještě štěstí, že nikoho nenapadlo použít povídku coby scénář a film skutečně podle ní nenatočil. Použité ilustrace úrovni humoru zdárně sekundují. Víc jak dvě hvězdy nedám.

Zorka
16.12.2020 3 z 5

Ano, je to klasika, ale nějak jsem si k ní nikdy nenašla cestu. A to ani s odstupem let. Humor Š+G bohužel není můj šálek kávy.

Eigis
13.12.2020 5 z 5

Vynikající humor, který nestárne.

dagsvob
12.11.2020 5 z 5

Skvělé povídky, které vždy pobaví.

Evelin2506
03.11.2020 4 z 5

Vtipné, přečetla jsem během jednoho víkendu.

Cajda
15.10.2020 4 z 5

Tak to už je klasika :o))) Většinu povídek znám z CD, která si pouštím před spaním, ale několik povídek jsem četla prvně. Prostě kouzelná oddechovka!