Povídky

Povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236184/mid_povidky-W1p-236184.png 4 59 8

Přidat komentář

Kontryhelka
13.11.2022 5 z 5

Krásné a zároveň smutné klasické povídky Boženy Němcové. Tato vynikající spisovatelka a pohádkářka uměla výborně a realisticky vystihnout vše, co tehdejší život všech lidí bez ohledu na postavení obnášel. Každodenní rutina, chudoba, zloba, zášť, ale i drobné radosti a maličkosti, kterými si prostí lidé svůj pochmurný úděl snažili ulehčit.

dzejkbeltygros
30.01.2022 2 z 5

Knížka není špatná, Božena Němcová byla skvělá spisovatelka. Kdybych příběhy četla z dřívější doby, tak by to bylo určitě mnohem větší prožitek, ale takhle mě to zase až tolik nebavilo. Možná byla spíš moje chyba, že jsem hledala oddechové čtení a pustila se díky výzvě právě to těchto povídek. Třeba se k ní někdy vrátím a změním názor. :)


stanza
16.01.2021 5 z 5

Povídky jsem četla již po několikáté a pokaždé mě něčím obohatí, potéší, překvapí, pokaždé objevím něco nového.
Tak milé, barvité , lidské čtení uznávané dnes vice jak před sto lety. Krása a díky za ně. ❤

jankor
20.08.2020 5 z 5

Milé, uklidňující čtení a krásná čeština... a Pan učitel - kéž by mohl každý říci, že někoho takového potkal ! Nádhera!

terimila
06.07.2020 4 z 5

Povídky mi od Němcové sedly asi nejvíc ze všeho, co jsem o ní četla. Uměla pozorovat osudy lidí z prostředí, které znala, uměla se do nich vcítit a jejich příběhy citlivě rozvinout a rozpracovat. Povídky nabízí širší záběr, víc osudů, takže i víc šancí, že čtenáře v knize něco osloví. Co si vzpomínám, měla jsem ráda Divou Báru (klasika, kdo by neměl :) a myslím, že i Karla se mi líbila. Až budu zase u rodičů, bude fajn si tuhle knížku připomenout.

Raszkulce
28.08.2017 3 z 5

Pěkná kniha povídek, ale žádné silné vjemy nezanechala :/

Blancheerka
07.07.2016 3 z 5

Četla jsem soubor povídek, které byly zakončeny dílem Pan učitel. Nicméně nejvíc se mi líbila povídka Karla, kde autorka poukazuje na strach rodičů z vojenské služby a všemožné způsoby, jak zabraňovali svým synům vstoupit do služby.

AlenaZelova
15.05.2016 5 z 5

Povídky od Boženy Němcové jsem četla už jednou a to na základní škole. Tehdy mě moc nezaujaly. Knihu jsem se opět rozhodla přečíst díky Čtenářské výzvě a taky jsem si povídky už moc nepamatovala, tak jsem si řekla, že osvěžím paměť, přece jen Božena Němcová je klasika, kterou bychom měli znát. Byla jsem mile překvapena! S odstupem času, zkušeností, se dívám na povídky jinak. Někdy zaujmou svou krutostí, jindy zase naivitou a jednoduchostí. Povídky se mi moc líbily a ani mi nevadila starší čeština, kterou jsou psány (na zš jsem s tím měla problém).