Povídka o Aucassinovi a Nicolettě

Povídka o Aucassinovi a Nicolettě https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/329588/bmid_povidka-o-aucassinovi-a-nicolette-k-Qfk-329588.JPG 3 36 9

Starofrancouzská legenda o lásce, která čelí úkladům a nástrahám, v klasickém přetlumočení básníka a esejisty Hanuše Jelínka

Artep071
Artep071
13.01.2022 2 z 5

:) no žádné veledílo to není xi xi

Jaruš7
Jaruš7
03.02.2021 4 z 5

Citace "
" Je libo vlídně naslouchat ?
Já chci vám píseň zazpívat
o dětech dvou. Měli se rádi
a byli krásní, sliční, mladí.
O Nicolettě, Aucassinu,
o tom, co zkusil pro ženu,
pro přítelkyni s jasnou tváří
jak bil se, nežli ku oltáři
nakonec šťastně moh ji vést,
poslyšte krásnou, sladkou zvěst.
V ní dvornost s moudrostí se pojí
a není, koho nevyhojí,
ať sebevíc je smuten, zničen,
či chorý, nemocemi sklíčen.
Zas radost začne v srdci kvést,
tak sladká tato píseň jest. "

Doba XII. - XIII. století, nepřestanu žasnout nad bohatou inspirací, jako vzor pro pohádky o mnoho století později, bez čar a kouzel jen důvtip a triky, které stojí za to dát všanc, pro to
toužebné hnutí v osrdí - lásky bolný cit.

Zpola verše zpola vyprávění,
žádná nuda však tu není,
bystrý fištrón má tu prim,
pobaví vás, to já vím.


bohumil7362
bohumil7362
15.11.2020 3 z 5

Milostné příběhy chovám v lásce. A Aucassin s Nicolettou jeden z nich prožívají. Kdo kdy nechtěl prožít podobný?
Jednoduchost díla je zřejmá, avšak to neznamená, že by postrádalo na onom citu, který v knihách vyhledávám. Láska je zde dozajista přítomna a dvakrát pohupovala se mi slza na krajíčku jako na houpačce. Člověk, který miluje a dokáže soucítit si příběh užije v celé jeho krásné naivitě. A dobrý konec je na co se těšit:)

Přeji příjemné čtení.

MOu598
MOu598
05.06.2020 3 z 5

Útlé, rychle se přečte. Střídá se text prozy a básnický text. Do 3/4 se mi líbilo, pak méně. Takové Romeo a Julie, ale dopadne to jinak. Taková balada.

Nočnípták
Nočnípták
25.06.2018 2 z 5

Pamatuji se, že kdysi jsem si téhle knížečky dost považovala. Jenomže po letech už nevím, co mne tak zaujalo. Že je příběh naivní ? To k době, ve které byl napsán, patří. Dnes z něj cítím též trochu zesměšnění. Přečetla jsem s úsměvem. Znovu číst nemusím.

nicolettkaa
nicolettkaa
12.10.2017 1 z 5

Tahle knížečka mě bohužel ničím nezaujala (ani nevím, jak se mi ocitla v knihovně). Sáhla jsem po ní, když jsem potřebovala něco na výplň času na čekání na vlak. Na to posloužila dobře, ale nic mi to nedalo.
Příběh je takový hloupoučký a naivní...
Pokud hledáte kvalitní literaturu, sáhněte po něčem jiném :)

Lenka4
Lenka4
14.07.2017 4 z 5

Velmi zábavné. Myslím, že dílo bylo už původně míněno jako fraška. I když nelze vyloučit, že ho některá citlivá dušička brala vážně a spolu s Aucassinem a Nicolettou si notně zaplakala.

Noita
Noita
06.04.2017

Příběh pochází z 12. - 13. století a pro tu dobu je typicky naivní. Ve srovnání s dalšími díly jako Artušovské legendy, trubadúrské balady, legendy o Rolandovi, El Cidovi či Tristanem a Isoldou není o nic více či méně. Je zajímavé a poučné pozorovat tu stylizaci a zároveň se zasmát kouzlu nechtěného.

alouch
alouch
15.08.2014 5 z 5

Na svou dobu poměrně odvážné dílo, neboť parodizuje a malinko zesměšňuje tehdejší ideály. Aucassin a Nicoletta jsou krásní, silní, především bloňďatí a oba pochází z významných antických měst. Zde jsou všechny středověké hodnoty úmyslně přemrštěny, takže působí v porovnání s ostatními díly té doby úsměvně.

Štítky knihy

báje

Kniha Povídka o Aucassinovi a Nicolettě je v

Přečtených53x
Čtenářské výzvě5x
Knihotéce49x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x