Pověsti z hradů a zámků: Po stopách Bílé paní

Pověsti z hradů a zámků: Po stopách Bílé paní https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360215/bmid_povesti-z-hradu-a-zamku-po-stopach--jSv-360215.jpg 4 16 7

Autorka zaznamenala pověsti a legendy o Bílé paní, postavě, která se zjevovala na nejednom českém hradě či zámku. Strašidelná vyprávění jsou řazena abecedně podle jména sídla, které je s touto postavou spojováno. Každý oddíl obsahuje stručný historický úvod, který seznamuje s dějinami objektu, a následuje místní pověst. Na závěr autorka přidává ještě recept na dezert či nápoj podle místně příslušné bájné postavy. Kniha shrnuje pověsti o Bílé paní z různých českých a moravských hradů a zámků.... celý text

Přidat komentář

Booky84
05.02.2023 4 z 5

Zajímavé čtení o Bílých paních z různých hradů či zámků i měst. Kapitoly nejsou dlouhé a na začátku každé je opravdu stručná historie daného místa a na konci zase různé recepty a některé vypadají zajímavě.

Amneris
02.12.2019 5 z 5

Knihy o pověstech mám moc ráda a tato mě zaujala jak svým pojetím, tak také méně známými příběhy.


Květinka008
07.11.2017 2 z 5

Milé počtení převážně o méně známých hradech a zříceninách i ze zapomenutých koutů celé ČR. Je zajímavé, na kolika místech se Bílá paní objevuje, a že to není jen v jižních Čechách nebo na Pernštejně... Oceňuji, že si se sesbíráním a sepsáním dal někdo práci.

Po jazykové stránce jsem nebyla moc spokojená, chtělo by to víc práce na stylistice (souhlas s komentářem od budíčka), a také nechápu vložené recepty. Tematicky neucelené, co autorce padlo pod ruku, to tam dala? Více by se hodilo, kdyby se jednalo o staročeské recepty podobné jako ořechové knedlíky s jahodami, nikoliv koktejly z martini, bloody mary apod.

MinaHawke
06.02.2017 5 z 5

Vždycky mě zajímaly pověsti z hradů a zámků. Moc příjemná kniha.

budíček
08.06.2013 3 z 5

Celkem hezká sbírka pověstí zaměřujících se na postavu Bílé někdy také Černé paní pobývající na našich hradech. Některé pověsti byly kouzelné a zajímavé, jiné až moc stručné a snadno zapomenutelné. Trošku mi občas vadila autorčina snaha zpopularizovat text a vnést do něj současné výrazy, či odkazy na dnešní dobu, což mi přece jen u pověstí a vyprávění skoro pohádkového sem tam vadilo. Jinak ale musím ocenit, že před každou pověstí byl nejprve stručný nástin historie daného hradu, fakta o tom, kdo tam vládl a také případné zajímavosti k místu se vztahující. A osudy Bílých/Černých paní rozhodně stály za přečtení.

Seraphin
30.04.2013 4 z 5

Chcete se bát, kulturně vzdělávat a u toho dlabat vlastnoručně dělanou baštu? Stačí vám jedna kniha...

alnahu
06.10.2012 5 z 5

Kniha nás zavede na hrady a zámky v čechách a na moravě ,kde působila Bílá paní a též ,krátkou pověst,vztahující se k ní a recept na nějakou dobrotu.U hradů a zámků,které jsou řazeny abecedně najdeme ve stručném popisu,kde je najdeme ,kdy vznikl a kdo na něm působil.